چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مصالح ساختمانی در بازار کیلویی چند


مصالح ساختمانی در بازار کیلویی چند

ویژگی های اجرای سقف با تیرچه و بلوک

سقف تیرچه بلوک از سقف‌های تیرک‌دار بتنی است که تحمل فشار به بتن بالایی با ضخامت ۵ سانتی‌متری منتقل می‌شود و کشش توسط میلگردهای کششی تیرچه تحمل می‌شود.

در سقف تیرچه بلوک تیرچه‌ها با فاصله‌ای ۷۰ سانتیمتری کنار هم به صورت محور تا محور کنار هم و در امتداد دهانه کوتاه‌تر سقف قرار می‌گیرند، سپس بتن پوششی در محل ریخته می‌شود که ضخامت آن حداقل ۵ سانتی‌متر است و تیرهای تی شکل به هم چسبیده را تشکیل می‌دهند. برای پر کردن فاصله تیرچه‌ها از مصالح مختلفی مانند آجرهای توخالی، بلوک‌های بتنی، پلاستیک و حتی مواد دیگری استفاده می‌شود.

اجزای اصلی سقف تیرچه بلوک شامل تیرچه، بلوک، میلگرد حرارتی و افت و میلگرد منفی و بتن پوششی می‌باشد.

تیرچه عضو پیش‌ساخته‌ای است متشکل از بتن و فولاد که در دو نوع تیرچه خرپایی و تیرچه پیش تنیده تولید می‌شود و مانند دیگر قطعات پیش‌ساخته در دو مرحله تحت تاثیر نیرو قرار می‌گیرد.

در مرحله اول باربری باید تیرچه‌ها به تنهایی قادر به تحمل بار ناشی از وزن خود در هنگام حمل‌ونقل بوده و همچنین قادر به تحمل وزن مرده سقف بین تکیه‌گاه‌های موقت در زمان اجرای سقف باشد.

در مرحله دوم باربری در تیرچه پس از حصول مقاومت بتن پوششی فرا می‌رسد که تکیه گاه‌های موقت اجرایی برداشته شده و تیرچه به عنوان عضو کششی مقطع تیر تی شکل تحمل نیرو می‌کند.

برای پر کردن محل‌های خالی بین تیرچه‌ها از بلوک‌های تو خالی استفاده می‌شود که جنس آنها از سفال یا بتن و حتی پلاستیک و یونولیت است. بلوک‌ها علاوه بر خاصیت پرکنندگی فضای خالی، در حکم قالب بتن پوششی نیز هستند، بلوک‌ها در سقف‌های اجرا شده با تیرچه و بلوک تحمل نیرو را نمی‌پذیرند و فقط خاصیت پر کنندگی دارند. از بلوک به عنوان قالب همیشگی یا قالبی که پس از اجرا باقی می‌ماند.

بلوک‌ها در محاسبات سقف به حساب نمی‌آیند و اساسا به منزله قالب‌هایی هستند که باید نیروهای اجرایی پیش از بتن‌ریزی سقف را تحمل کنند، مثلا روی سقف پیش از بتن‌ریزی، تحمل نیروی حاصل از رد شدن چرخ فرغون را داشته باشد و همچنین باید مقاومت کافی برای تحمل نیروهای حاصل از حمل و نقل و دپو نمودن را داشته باشد.

ارتفاع و طول بلوک تابع ضخامت کل سقف و فاصله تیرچه‌ها از همدیگر می‌باشد، عرض بلوک معمولا ۲۰ تا ۲۵ سانتی‌متر است و وزن آن باید طوری باشد که به آسانی با دست روی سقف جابه‌جا گردد. بلوک‌های سفالی باید عاری از ترک و دانه‌های آهکی باشند و رنگ آنها کاملا یکنواخت باشد و به طور یکسان پخته شده باشند. همچنین سطوح بلوک‌های سفالی باید صاف و عاری از انحنا و خمیدگی و دارای لبه‌های تیز و مستقیم بوده و بافت ریز و متراکم داشته باشند. سطح خارجی بلوک هم به جهت ایجاد چسبندگی لازم به بتن بالایی و همچنین به نازک کاری زیر سقف شیاردار می‌باشد.

جهت مقابله با تنش‌های متفرقه در بتن پوششی و به منظور جذب تنش‌های ناشی از افت و تغییر حرارت، میلگردهایی در دو جهت عمود برهم و در قسمت بالایی تیر نواری تی شکل و روی بلوک‌ها نصب می‌شوند که میلگرد افت و حرارتی نامیده می‌شوند.

بتن پوششی قسمتی از تیر مرکب است که پس از جاگذاری تیرچه‌ها و بلوک‌ها بتن‌ریزی می‌گردد و پس از حصول مقاومت لازم به کمک عضو کششی بار وارد بر سقف را تحمل می‌کند.

● نکات اجرایی و ویژگی‌های فنی سقف تیرچه بلوک

یکی از نکاتی که در اجرای سقف تیرچه و بلوک باید مورد توجه قرار گیرد این است که فاصله محور تا محور تیرچه‌ها نباید از ۷۰ سانتی‌متر بیشتر شود، در مورد بتن پوششی قسمت بالایی تیر نباید از ۵ سانتی‌متر یا ۱۲/۱ فاصله محور به محور تیرچه‌ها کمتر باشد.

همچنین عرض هر تیرچه از ۱۰ سانتی‌متر کوچک‌تر نباشد و از ۳/۱ برابر ضخامت کل سقف نباید کمتر باشد، در مورد فاصله بین دو بلوک دو طرف یک تیرچه، پس از نصب نباید کمتر از ۵/۶ سانتی‌متر باشد.

ضخامت سقف برای تیرهای با تکیه گاه ساده از ۲۰/۱ دهانه کمتر نباشد و در تیرهای یکسره نسبت ضخامت به دهانه به ۲۶/۱ کاهش می‌یابد که در سقف‌هایی که مساله خیز مطرح نباشد، این مقدار تا ۳۵/۱ دهانه نیز کاهش می‌یابد. حداکثر دهانه مورد پوشش سقف با تیرچه‌های منفرد، نباید از ۸ متر بیشتر شود. توصیه می‌شود برای اطمینان بیشتر، دهانه مورد پوشش، بیشتر از ۷ متر نباشد و در صورت وجود سربارهای زیاد یا دهانه بیش از ۷ متر از تیرچه‌های مضاعف استفاده شود.