سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا

هر خوردنی ای غذا نیست


هر خوردنی ای غذا نیست

آمار روزافزون ابتلا به چاقی، دیابت و بیماری های قلبی نشان دهنده آن است که افراد جامعه از رژیم غذایی سالم و مناسبی پیروی نمی کنند. به طور کلی عادات بد تغذیه ای به دو دلیل عمده در …

آمار روزافزون ابتلا به چاقی، دیابت و بیماری های قلبی نشان دهنده آن است که افراد جامعه از رژیم غذایی سالم و مناسبی پیروی نمی کنند. به طور کلی عادات بد تغذیه ای به دو دلیل عمده در افراد به وجود می آید. یکی از این دلایل نداشتن آگاهی کافی نسبت به اصول تغذیه است و دیگری درست متوجه نشدن این اصول و به کارگیری غلط آن است.

فروشگاه های مواد غذایی از کالاهایی انباشته شده اند که با بسته بندی های جذاب و تبلیغات فراوان افراد را به خرید ترغیب می کنند. اگر به فهرست ترکیبات سازنده کالا مراجعه کنید متوجه خواهید شد که بسیاری از آنها را حتی نمی توانید به درستی تلفظ کنید. در اکثر مواد غذایی که به صورت صنعتی تهیه می شوند مواد نگهدارنده و مواد شیمیایی دیگری وجود دارد که می تواند برای سلامتی مضر باشد. بسیاری از مواد غذایی صنعتی برای تبلیغ بیشتر عنوان می کنند که با ویتامین های مختلف غنی شده اند و خوردن آنها برای سلامتی نه تنها مفید بلکه ضروری است.

اما هر چیز خوردنی غذا محسوب نمی شود و هیچ یک از قرص های تقویتی یا مواد غذایی صنعتی نمی توانند جانشین مناسبی برای غذای طبیعی و سالم باشند و نیاز بدن را به انواع ویتامین ها و مواد معدنی و غیره برطرف کنند. بسیاری از افراد به مواد غذایی به صورت توده ای از ویتامین و سایر مواد مفید نگاه می کنند. به عنوان مثال آنها به خود کلم بروکلی اهمیت نمی دهند و فقط آن را وسیله ای برای انتقال فیبر و آنتی اکسیدان به بدن می دانند و اگر قرص یا ماده صنعتی حاوی مواد موردنیاز بدن را پیدا کنند آن را جایگزین میوه و سبزیجات خواهند کرد.

در حالی که ویتامین ها و سایر مواد مفید در صورتی بیشترین اثر مثبت را بر بدن دارند که از طریق مواد غذایی طبیعی تأمین شوند. از طرف دیگر مواد صنعتی در کنار ترکیبات مفید حاوی ترکیبات مضری نیز هستند که می توانند به سلامت افراد آسیب برسانند. بعضی از افراد مواد غذایی را به دو دسته کاملاً مفید و کاملاً مضر تقسیم بندی می کنند در حالی که هیچ ماده غذایی برای بدن کاملاً مضر نیست. به عنوان مثال چربی ها که از منفورترین مواد غذایی هستند تا حدودی برای بدن لازم می باشند و مواد غذایی مفید نیز اگر بیش از حد مصرف شوند می توانند سلامت افراد را به خطر بیندازند.

برخلاف آنچه تصور می شود هدف از غذا خوردن فقط رساندن مواد غذایی موردنیاز به بدن و ارتقای سطح سلامت نیست بلکه می توان از غذا خوردن یا حتی آماده کردن غذا لذت برد. غذاهای سنتی و محلی نشان دهنده بخشی از فرهنگ و تاریخ مردم آن منطقه است. می توان با یک غذای لذیذ از لحظاتی که در کنار دیگران هستیم بیشتر لذت ببریم. بنابراین ویتامین و پروتئین و فیبر و آنتی اکسیدان تنها مواد موجود در بشقاب غذای شما نیستند و نمی توان مواد غذایی آماده و قرص های تقویتی را جایگزین میوه ها و سبزیجات و غذای سالم و طبیعی کرد.

زهره محمدزاده