چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تنش در روابط کابل اسلام آباد


تنش در روابط کابل اسلام آباد

اظهارات حامد کرزای, رئیس جمهور افغانستان مبنی بر مقابله با نیروهای طالبان حتی به قیمت تعقیب آنها و ورود به قلمرو پاکستان با واکنش تند اسلام آباد مواجه شد با بالاگرفتن اختلافات پاکستان و افعانستان بود که جورج بوش, رئیس جمهور آمریکا نیز به دلیل وخامت اوضاع قول داد بین کابل و اسلام آباد میانجیگری کند

اظهارات حامد کرزای، رئیس‌جمهور افغانستان مبنی بر مقابله با نیروهای طالبان حتی به قیمت تعقیب آنها و ورود به قلمرو پاکستان با واکنش تند اسلام‌آباد مواجه شد.با بالاگرفتن اختلافات پاکستان و افعانستان بود که جورج بوش، رئیس‌جمهور آمریکا نیز به دلیل وخامت اوضاع قول داد بین کابل و اسلام آباد میانجیگری کند.

بوش از رهبران دو کشور خواسته تا از طریق مذاکره مانع تشدید بحران شده و با به اشتراک گذاشتن اطلاعات‌شان با قدرت بیشتری مقابل رهبران طالبان ایستادگی کنند.

آمریکا معتقد است که تنش میان اسلام آباد - کابل روند سرکوب افراطیون در دو کشور را کند می‌کند و به نیروهای طالبان و القاعده اجازه می‌دهد تا تجدید قوا کنند به همین جهت واشنگتن درصدد است با هر وسیله‌ای هماهنگی میان کابل - اسلام آباد را احیا کند.

مجامع بین‌المللی و بازیگران جنگ افغانستان اختلاف کابل - اسلام آباد را جدی گرفته‌اند. به گفته آنها، تضاد دولت‌های افغانستان و پاکستان بخشی از واقعیت جنگ هفت ساله آمریکا است اما تا قبل از وقوع حمله بزرگ طالبان به زندان‌ قندهارهیچ کس آن را جدی نمی‌گرفت. بعد از این حادثه برای نخستین‌بار کابل با زبان تهدید نظامی با همسایه‌اش سخن گفت.

آمریکا در تعقیب نیروهای طالبان که پس از انجام عملیات در خاک افغانستان به آن سوی مرز‌ها می‌گریزند در یک سال اخیر بارها حریم مرزهای پاکستان را شکسته و با ورود به خاک این کشور اهداف منسوب به طالبان را در خاک پاکستان هدف قرار داده است.

تنش میان اسلام آباد - کابل در حالی بوجود آمده است که پرویز مشرف، رئیس‌جمهور پاکستان و متحد اصلی آمریکا در جنگ با تروریسم پس از استعفا از سمت فرماندهی ارتش و از دست دادن دوستان خود در پارلمان پس از انتخابات فوریه گذشته به نوعی در فضای سیاسی پاکستان منزوی شده است و با بحرانی جدی روبرو است که به گفته کارشناسان پاکستان را فلج کرده است. آمریکا نیز که امید‌هایش را به مشرف از دست داده، قصد دارد خود وارد عمل شود و نیروهای طالبان را در خاک پاکستان از بین ببرد.

مقامات افغانستان پشت فعالیت‌های طالبان دست افسران‌ کار کشته اطلاعات پاکستان را می‌بینند. اگر این موضوع به صورت یک گلایه محرمانه قبلا در دیدارهای کرزای با طرف‌های آمریکایی مطرح می‌شد اکنون مبنای جنگ سرد میان دو همسایه شده است.

تحلیلگران معتقدند در پس تهدیدهای کرزای علیه پاکستان بیشتر نوعی تاکتیک فشار بر دولت اسلام آباد وجود دارد. آنچه کرزای بیان کرده تکرار پیشنهادهایی است که مقامات ناتو و نیروهای آمریکایی در گذشته مطرح کرده‌اند و در کل ارتش افغانستان نمی‌تواند مستقل از فرماندهی ناتو و آمریکا عمل کند.

به نظر می‌آید کرزای در تهدیدهای اخیر خود از طرف ناتو و ارتش آمریکا سخن گفته است. برخی دیگر از تحلیلگران نیز علت حمله لفظی کرزای به پاکستان را فقدان ارتباطات و گفتگوهای درست میان دولت‌های دو کشور می‌دانند.

مشرف در آستانه استیضاح قرار دارد و مجامع بین‌المللی نیز از کرزای رضایت ندارند. حال این پرسش مطرح است که آیا در صورت نبود کرزای و مشرف، آمریکا دو متحد اصلی خود در جنگ علیه تروریسم را از دست می‌دهد و یا آمریکا می‌تواند بر روی مقامات دیگری از دو کشور برای مقابله جدی با طالبان و القاعده حساب باز کند؟

منبع: گلف‌نیوز