پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

آرزو دارم آبشش داشته باشم


آرزو دارم آبشش داشته باشم

غنچه گل بافیان تنها زن مدرس غواصی در ایران است او فقط ۲۲ سال دارد, اما عشق به دریا باعث شد که او از همان کودکی در رشته های آبی فعالیت خودش را آغاز کند

غنچه گل‌بافیان تنها زن مدرس غواصی در ایران است. او فقط ۲۲ سال دارد، اما عشق به دریا باعث شد که او از همان کودکی در رشته‌های آبی فعالیت خودش را آغاز کند. خانواده‌اش اهل موسیقی هستند و قرار بود او هم در همین زمینه کار کند اما سر از آب درآورد. گل‌بافیان در حال حاضر در جزیره کیش به بانوان ایرانی غواصی می‌آموزد.

▪ کمی از خودتان بگوئید؟

من غنچه گل‌بافیان هستم. در سال ۱۳۶۳ در تهران به دنیا آمدم و در کرج در یک خانواده سه نفره ساکن هستم. من دریک خانواده هنرمند و موزیسین بزرگ شدم و همیشه پدر و مادرم سعی بر این داشتند که من در یک رشته موسیقی پیشرفت کنم اما تلاش آن‌ها برای پیشرفت من در رشته موسیقی بی‌فایده بود. شنا را از ۵ سالگی آغاز کردم و تاکنون توانسته‌ام مدارک زیادی را در این رشته ورزشی به‌دست آوردم.

از همان دوران یکی از آرزوهایم این بود که نجات غریق شوم. قبل از ورود به دانشگاه در کلاس‌های نجات غریق شرکت کردم و توانستم مدرک آن را نیز دریافت کنم و در دانشگاه در رشته کاردانی نرم‌افزار مشغول به تحصیل شدم. هم‌زمان با آن، مدارک نجات غریق بین‌الملل، نجات غریق دریا، مربی‌گری شنا، حرکات موزن آب‌درمانی، داوری و نجات غریق درجه یک را به‌دست آوردم. به‌علت علاقه زیادم به دریا به جست و جوی کلاس‌های غواصی مشغول شدم و از طریق فدراسیون نجات غریق و غواصی اولین دوره غواصی‌ام را گذراندم و بعد از آن در کنار استاد محسن عطاران، غواصی را ادامه دادم.

در حال حاضر ۵ سال است که به‌صورت حرفه‌ای غواصی می‌کنم. در دوره تحصیل، هم به غواصی می‌پرداختم و هم به‌عنوان مربی و نجات غریق مشغول به‌کار بودم.

سپس در سازمان هلال احمر به‌علت نیاز به نیرو برای کار امدادرسانی و نجات جان انسان‌ها و ارتباط مستقیم آن با شغلم، دوره امدادگری را گذراندم و مربی امداد آن سازمان شدم. در اردیبهشت سال ۸۵ در کلاس غواصی CMAS ایتالیا در جزیره کیش شرکت کردم و تنها زنی بودم که مدرک مدرسی یک ستاره CMAS را در ایران دریافت کردم. در حال حاضر در جهت توسعه غواصی بانوان فعالیت دارم و به تدریس نیز مشغولم و در آینده نیز تصمیم دارم با گذراندن دوره غواصی کودکان در خارج از کشور برای کودکان ایران نیز کلاس‌های آموزش غواصی دائر کنم.

▪ آیا دلیل خاصی برای انتخاب این رشته ورزشی داشتید؟

فقط علاقه‌ام به آب و عشقم به دریا بود. به‌گفته مادرم از زمان کودکی این علاقه در من وجود داشت حتی موقع گریه‌های شدید کودکانه، مادرم مرا به حمام می‌برد تا با بازی در وان حمام، آرام بگیرم.

▪ دریا در نظر شما سمبل چه چیزی است؟

آرامش، پاکی و بزرگی.

▪ معمولاً غواصان تا چه عمقی می‌توانند پائین بروند و بعد از آن چه اتفاقی ممکن است رخ بدهد؟

رشته‌های غواصی گوناگونی وجود دارد، اما غواصی که من انجام می‌دهم غواصی آموزشی است، که در این رشته تا ۴۰ متر بیشتر مجاز به پائین رفتن نیستیم، اما بیشتر از ۴۰ متر را رشته‌های مختلف دیگر می‌توانند بروند.

▪ بیشترین زمانی که بدون کپسول، غواصی می‌کنند چند دقیقه است؟ شنیده‌ایم که صیادان مروارید، کپسول حمل نمی‌کنند.

ما در غواصی رشته‌ای داریم به نام Apnoea که در این رشته افراد را آموزش می‌دهند تا بدون تانک هوا به زیر آب بروند، این افراد را با آموزش مهارت‌هائی می‌توانند حبس نفس کرده و با هوای داخل شش‌ها به زیر آب بروند و غواصی کنند.

▪ تا چه عمقی بدون منبع نور می‌توان موجودات دریائی را مشاهده کرد؟

دیدن موجودات دریا علاوه بر نور به جریان آب و عوامل دیگر نیز بستگی دارد. اگر آب جریان نداشته باشد و دید ما به‌صورت طبیعی باشد ما در عمق‌های مختلف رنگ‌های گوناگون را به ترتیب از دست می‌دهیم. در عمق ۵ متری رنگ قرمز دیگر مشاهده نمی‌شود، در ۱۵ متری نارنجی، در ۳۰ متری زرد و سبز و در ۷۵ متری آبی و بنفش را به ترتیب از دست می‌دهیم. مبحث دید در آب بسیار طولانی است.

▪ نکته‌ای که همیشه برای من سئوال بوده و شاید برای مخاطبان هم باشد این است که اگر عمق دریا تاریک تاریک است پس این همه شگفتی در رنگ‌های موجودات با آن همه تنوع و جاذبه‌های بصریشان چه معنائی دارد؟

عظمت و بزرگی و توانائی خالق هستی‌بخش را می‌نمایاند. که می‌توانیم در جای جای زندگیمان پی به قدرت خداوند ببریم.

▪ از مسابقات غواصی، موارد مسابقه و نحوه اجراء آن بگوئید این‌که در ایران آیا صاحب رتبه‌ای داریم؟ قهرمان این رشته در دنیا چه کسی است و...

مسابقات در سال‌های گذشته برگزار می‌شد. اما این اواخر مسابقه‌ای نداشتیم و متأسفانه فقط برای آقایان بود که در رشته‌های ۱۰۰ متر اشنوکل و ۱۰۰ متر حمل مانکن با اشنوکل و قطب‌نماخوانی از ساحل به دریا و دریا به قایق و قایق به ساحل و... برگزار می‌شد. آقای مصطفی رشیدی از قهرمانان این رشته در ایران هستند.

▪ زندگی در خارج از آب راحت‌تر است یا داخل آب؟

در داخل آب. چون دروغ و ریا وجود ندارد اگر روزی قادر باشم آرزوی عجیبی کنم تا پروردگارم برآورده سازد تنها آرزویم این است که آبشش داشته باشم.

▪ در زیر آب وقتی در کنار ماهی‌ها شنا می‌کنید یا کف دریا و گیاهانش را لمس می‌کنید چه احساسی دارید؟

آرامش، صبوری و بی‌نیازی. من از دریا درس صبوری را آموختم.

▪ دوست داشتید جای کدام‌یک از موجودات دریائی بودید و چرا؟

کوسه. با ظاهری خشن، اما باطنی مهربان. برخلاف تصور مردم، کوسه بسیار مهربان است.

▪ از خاطرات تلخ و شیرین خود بگوئید.

شیرین‌ترین خاطره‌ام آن است که توانستم به تنهائی در ۲۵/۱۲/۸۴ و در جزیره کیش، سفره هفت‌سینی را که طراحی کرده بودم به زیر آب ببرم و در آن سکوت به عبادت و نیایش بپردازم. اما به‌نظر من که با دریا زندگی می‌کنم، هیچ خاطره تلخی وجود ندارد، همه چیز تجربه است.

▪ در ورزشی همانند صخره‌نوردی این ریسک وجود دارد که در میان صخره‌های بلند درست جائی وسط زمین و آسمان تراکم، کارابین، طناب یا میخ شما درست عمل نکند که معنایش مساوی است با سقوط و مرگ آیا در تجهیزات غواصی هم این خطر وجود دارد؟

خطر در تمام ورزش‌ها و گاهی در تجهیزاتش هست، اما به این معنی نیست که خطرش بیشتر است و مرتب حادثه‌آفرین می‌شود. اگر در غواصی به فرامین و قوانین گفته شده توجه کرده و مسائل ایمنی را رعایت کنیم، می‌توانم بگویم درصد خطرش به کمترین مقدار ممکن می‌رسد. کسانی‌که در این رشته ورزشی شرکت می‌کنند باید با فکر و تمرکز و تلاش بیشتری کار کنند.

▪ از شیوه تدریستان بگوئید. چند خانم تحت تعلیم شما هستند و آیا باید شرایط خاصی داشته باشند؟

باید بگویم که غواصی CMAS شامل ۴ ستاره است که علاقه‌مندان به ترتیب باید از یک ستاره شروع و به مراحل بالاتر برسند. کلاس آموزشی که من دایر می‌کنم شامل همین کلاس یک ستاره است که ۵ روز در جزیره کیش یا قشم برگزار می‌شود، که شامل دوره دریائی و استخری است در پایان امتحان کتبی و عملی خواهم و کسانی‌که موفق به اخذ نمره لازم شوند مدرک یک ستاره CMAS ایتالیا را دریافت کرده و همچنین مدرک یک ستاره فدراسیون غواصی ایران را نیز خواهند گرفت. شرایط شرکت در کلاس‌ها به این صورت است که علاقه‌مندان حتماً شنا را آموزش دیده باشند و از سلامت کامل قلب، مغز و دستگاه برخوردار باشند که این از طریق پزشک معتمد ما قابل قبول است.

▪ چه سئوالی باقیمانده که خودتان دوست دارید پاسخ دهید؟

از مسئولین می‌خواهم که کمک کنند تا غواصی بانوان هم مثل تمامی رشته‌ها جایگاه کامل خودش را پیدا کند و بیشتر از این برای مردم آشنا باشد تا تمامی بانوان عزیز بتوانند در این رشته ورزشی شرکت کنند و مثل همیشه افتخارآفرین شوند. تمام تلاش من این است که غواصی بانوان پیشرفت شایانی در ایران داشته باشد.

▪ در پایان چه توصیه‌ای برای خوانندگان و علاقه‌مندان غواصی دارید؟

توصیه من به خوانندگان این است که برای یک‌بار هم که شده زیر دریا را ببینند و تجربه کنند چون هم به بزرگی و عظمت خداوند بیشتر پی می‌برند و هم بسیار لذت خواهند برد و در نهایت درس‌های زندگی زیادی از دریا و موجوداتش می‌گیرند.



همچنین مشاهده کنید