چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

چرا بهداشت سینک ظرف‌شویی مهم است؟


چرا بهداشت سینک ظرف‌شویی مهم است؟

می‌گویند آشپرخانه قلب خانه است اما اگر دقیق شویم می‌بینیم که از تمام فضای آشپزخانه، این سینک ظرفشویی است که نقش مهمی در بهداشت و سلامت افراد خانواده بازی می‌کند؛ آن هم به این …

می‌گویند آشپرخانه قلب خانه است اما اگر دقیق شویم می‌بینیم که از تمام فضای آشپزخانه، این سینک ظرفشویی است که نقش مهمی در بهداشت و سلامت افراد خانواده بازی می‌کند؛ آن هم به این خاطر که سینک ظرفشویی برخلاف اسمش تنها برای شستن ظرف‌ها استفاده نمی‌شود، شستن دست‌ها، میوه و سبزی، پاک کردن گوشت، مرغ و ماهی و گاهی شستن کهنه و زمین شو! بسیاری از مردم تصور می‌کنند که ۲ کاسه یا ۳ کاسه بودن سینک تنها برای شستن راحت‌تر ظرف‌هاست اما حتی اگر تنها زندگی می‌کنید و رفت‌وآمد زیادی هم ندارید بهتر است ظرفشویی ۲کاسه‌ای داشته باشید.

واقعیت این است که در اماکنی مانند هتل بیمارستان‌ها که بهداشت مواد غذایی اهمیت زیادی دارد از سینک‌های ۳ کاسه‌ای استفاده می‌کنند و از هر سینک برای کار به خصوصی. مثلا برای شستن میوه و سبزی ابتدا آنها را در کاسه اول که از آب پر شده ?می?ریزند تا گل و لای و آلودگی‌های احتمالی زدوده شوند سپس در کاسه دوم به آنها مایع ظرفشویی می‌زنند تا تخم انگل‌ها از آنها زدوده شود و در کاسه سوم هم مایع ضدعفونی‌کننده را می‌زنند. با توجه به متراژ منازل امروزی معمولا امکان استفاده از سینک‌های ۳ کاسه‌ای زیاد وجود ندارد و در برخی منازل از ابتدا همان سینک یک کاسه‌ای تعبیه شده است. در مورد جنس سینک هم، استیل ضدزنگ تمام بازار را گرفته و از انواع دیگر مناسب‌تر است زیرا دوام بیشتری دارد و بهتر هم تمیز می‌شود. به علاوه این آلیاژ با گرم یا سرد بودن مواد درون سینک گرم یا سرد نمی‌شود. در ادامه برای رعایت بهداشت سینک توصیه‌هایی را عرض می‌کنم.

- گوشت خام مرغ، ماهی، گاو، گوسفند و... منبع آلودگی‌های میکروبی هستند بنابراین اگر آنها را روی سینی سینک تمیز می‌کنید حتما بعد از اتمام کارتان وسایل و سینک را خوب با آب گرم و مواد ضدعفونی‌کننده بشویید یا اگر تخته یا چاقویتان در ظرفشویی جا می‌شوند آنها را در ماشین ظرفشویی بشویید.

- بهتر است اگر سینک‌تان ۲ کاسه است یکی از کاسه‌ها را برای شست‌وشوی مواد خام از قبیل فرآورده‌های گوشتی و میوه و سبزی بگذارید و دیگری را برای شستن ظرف‌ها.

- اگر از محیط‌های آلوده مثل دستشویی، محیط‌های عمومی مثل بیمارستان یا اتوبوس و... آمده‌اید دست‌هایتان را در سینک دستشویی بشویید.

- بعد از هر بار شست‌وشوی مواد خام (گوشت یا میوه و سبزی) یا ظرف‌های کثیف حتما سینک را با آب گرم و مواد ضدعفونی‌کننده بشویید.

- به هیچ‌وجه لباس زیر، لباس بچه یا کهنه گردگیری یا زمین‌شو را در ظرفشویی تمیز نکنید.

- برای تمیز کردن سینک و ظرف‌ها اسکاچ (اسفنج) جداگانه‌ای داشته باشید و بعد از هربار مصرف آن را خوب تمیز کنید و حتی‌الامکان در آفتاب خشک کنید.

دکتر محمدرضا وفا

رییس انجمن تغذیه ایران و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران