پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

خانه شما سالم است؟


همه ما تا به حال در مورد خطرات ناشی از هوای آلوده شهر حرف های زیادی شنیده ایم. منشأ تمام آلودگی های هوا را هم كم و بیش می دانیم ولی چاره ای نداریم جز اینكه پا به این آلودگی ها بگذاریم …

همه ما تا به حال در مورد خطرات ناشی از هوای آلوده شهر حرف های زیادی شنیده ایم. منشأ تمام آلودگی های هوا را هم كم و بیش می دانیم ولی چاره ای نداریم جز اینكه پا به این آلودگی ها بگذاریم و هیچ گریزی هم از آنها نیست.

اما آلودگی داخل خانه هم بخش دیگری از آلودگی های اطراف ماست كه در چند سال گذشته صحبت هایی راجع به آن شده است. نكته ای كه بسیاری از ما نمی دانیم این است كه خطر بودن در آلودگی منزل بسیار بیشتر از خارج خانه است. بسیاری از ما بیشتر وقتمان یعنی چیزی حول و حوش ۸۰ تا ۹۰ درصد از زمان شبانه روز را در خانه هستیم. بسیاری از خانه های ما بیش از یك منبع آلوده كننده هوا دارند كه آسیب های هر كدام بر روی دستگاه های مختلف بدن واقعاً جدی است و البته بسیاری از ما هم اصلاً از وجود آنها اصلاً با خبر نیستیم.

انواع قارچ ها و كپك ها

بیشتر نگرانی ها از منابع آلوده كننده ای هستند كه خطر زیادی برای سلامتی افراد دارد. قارچ ها و كپك ها هم در صدر این آلودگی هاست و زیاد هم به چشم نمی آیند. بسیاری از افرادی كه آلرژی های مختلفی دارند به قارچ ها و كپك ها هم آلرژی دارند. آنها عموماً با مشكلاتی از قبیل آب ریزش چشم، سرفه، تنگی نفس و همچنین مشكلات گوارشی روبرو هستند.

كپك ها و قارچ ها معمولاً در مكان هایی كه رطوبت در آن ها بسیار بالاست ایجاد می شود و شما هم متوجه به وجود آمدن آنها نمی شوید. مكان هایی كه تهویه مناسبی در آن وجود ندارد، دیوارهای كاغذی مرطوب و همچنین زیرفرش ها و یا پادری ها در حمام و سایر نقاط خانه از آن جاهایی است كه قارچ ها فرصت مناسب برای رشد و تكثیر را پیدا می كنند. كنترل كردن رطوبت در خانه باعث كاهش رشد قارچ ها و كپك ها می شود.

استفاده كردن از تهویه های پرقدرت و همچنین هواكش های قوی این امكان را برای خانه فراهم می كند.

مواد تمیزكننده خطرناك

بسیاری از مواد شوینده، آرایشی و ضدعفونی كننده حاوی مواد شیمیایی بسیار خطرناكی هستند كه ممكن است در حین انجام و به كارگیری آزاد شوند. محققان دریافته اند كه در هوای داخل منزل این مواد آلی شیمیایی ۳ تا ۵ برابر بیشتر از هوای بیرون از خانه است. بعضی از این مواد شیمیایی بسیار بسیار سمی و خطرناك اند و برخی دیگر به نسبت كمتر. ممكن است افراد پس از استفاده از آنها دچار سوزش چشم، سردردهای سخت و همچنین مشكلات تنفسی شوند. برای جلوگیری از بروز چنین اتفاقاتی با دقت دستورالعمل روی این مواد را بخوانید. اگر در توضیحات استفاده از آن ماده نوشته شده بود كه در محل باز استفاده شود و یا در محل با تهویه مناسب به كار گرفته شود، برای استفاده از آن و بازكردن درب آن به بیرون از خانه و یا تراس بروید و در هنگام استفاده از آن هم پنجره را باز بگذارید.

دو ماده شیمیایی بنزن و كلرید متیلن كه باعث بروز سرطان می شود در این مواد به وفور دیده می شود. این مواد همچنین در رنگ نقاشی، اسپری های نقاشی و همچنین چسب ها هم وجود دارند. در هنگام استفاده از این مواد از استشمام آنها خودداری كنید و مقابل دهان و بینی خود را با پارچه دستمالی بپوشانید.

در مورد شوینده های لباس هم این نكته صادق است. لباس های خود را پس از شستن در هوای آزاد یا در كمد آویزان كنید تا پركلریك اتیلن كه در مواد شوینده وجود دارد از آن بپرد.

حشره كش ها

بر اساس آمار به دست آمده از هر ۴ نفر سه نفر حشره كش خریده و یك بار آنها را مصرف كرده اند. این حشره كش ها به صورت اسپری، مایع، پودر و ... بوده اند و اكثر آنها برای مبارزه با حشراتی مثل سوسك، پشه، موریانه، مگس و امثال آن استفاده می شوند.

بر اساس مطالعات انجام شده تأثیرات گوناگونی را این قبیل مواد بر روی افراد می گذارند كه بعضی از آنها عبارتند از: سوزش چشم، بینی و حلق و همچنین صدمه زدن به سیستم روانی و بروز سرطان در برخی افراد.

برای جلوگیری از این حوادث بهتر است این مواد را در مقادیر مورد نیاز استفاده كنید. به كارگیری مقدار زیاد باعث اثر سریع نمی شود. تلاش كنید حتی الامكان از حشره كش های اسپری استفاده نكنید و در صورت امكان از مدل های دیگر بهره بگیرید. تماس با آنها كمتر است. مواد غیراسپری را هم هرگز به دهان و زبانتان نرسانید. اگر چاره ای نداشتید و مجبور بودید از اسپری استفاده كنید، چند دستمال یا لباس در مقابل دهان و بینی خود قرار دهید.

فرش ها و موكت ها

بعضی از افراد به برخی از بوهایی كه فرش های تازه ماشینی و موكت ها دارند، حساسند. شركت تولید كننده آنها معمولاً این مواد را اضافه می كنند. برای جلوگیری از بروز این حساسیت ها پس از خریدن موكت یا فرش آن را برای یك مدت زمان چند ساعته در هوای آزاد داخل حیاط یا تراس قرار دهید. اگر حیاط و تراس ندارید به طور مداوم چند روزی پنجره ها را باز كنید. پنكه و كولر و تهویه كننده های هوا هم می توانند به شما كمك كند.

با استفاده از این روش های ساده می توانید در خانه ساده تر و راحت تر تنفس كنید.