چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

علاقه به آب بازی


علاقه به آب بازی

▪ سؤال: پسر من به آب بازی خیلی علاقه دارد اما در حمام وقتی که می خواهم سرش را بشویم جیغ وداد راه می اندازد. من هیچ وقت او را از چیزی نترسانده ام. چکار باید بکنم؟
ـ پاسخ: هیچگاه کودک …

سؤال:

پسر من به آب بازی خیلی علاقه دارد اما در حمام وقتی که می خواهم سرش را بشویم جیغ وداد راه می اندازد. من هیچ وقت او را از چیزی نترسانده ام. چکار باید بکنم؟

ـ پاسخ: هیچگاه کودک خود را به اجبار زیر دوش نبرید و یا سرش را شست وشو نکنید. سعی کنید همه مراحل حمام را با بازی همراه کنید. از شامپوی بچه که سوزش چشم به همراه ندارد استفاده کنید. همکاری خود او را نیز بطلبید تا برایش دلچسب تر شود. زمینه را طوری فراهم کنید که خود به آرامی با شما همراه شود.

جواب به تحقیر دیگران

سؤال:

مشکلی که مرا خیلی رنج می دهد این است که با وجود اعتماد به نفس، توانایی جواب دادن به توهین یا تحقیر از جانب دیگران را ندارم. این موضوعی است که سالیان طولانی است مرا رنج می دهد. مشکل دیگری که مزید بر علت شده، احساسات اخلاقی من می باشد و اینکه سعی می کنم به اصول اخلاقی و دینی پایبند باشم که دامنه سوءاستفاده های دیگران را گسترش داده است. اصولی مثل اینکه نباید قطع صله رحم کرد، نباید با کسی قهر کرد، نباید غیبت کرد ؛ کینه بد است، انتقام جویی بد است. . . اصلاً نمی توانم با فکر اینکه باید عزت نفس داشت و غیره خودم را قانع کنم که باید از خودم دفاع کنم و به طرز عجیب و سفت و سختی از لحاظ دینی هیچ چیزی که مرا مجاب به دفاع از خودم کند پیدا نمی کنم و اینها تبدیل به یک معضل اساسی برای من شده که از دوست و همکلاسی گرفته تا معلم و خواهر و برادر مرا بیچاره می کنند و مرا وادار به انجام توقعات و خواسته های حق و ناحقشان می کنند. . . نمی دانم چکار کنم. در ضمن من در دوران نوجوانی به شدت توسط برادرم سرکوب می شدم و مشکلات عدیده ای در این زمینه داشتم. به راهنمایی فوری شما نیازمندم، چون این مساله الان باعث شده که نتوانم روی درس ها تمرکز کنم.

ـ پاسخ: دوست خوبم احتمالاً علت پایین بودن عزت نفس شما سرکوبی هایی است که در دوران نوجوانی دریافت کرده اید. کیفیت این دوره به علت حساسیت زمانی که دارد می تواند بسیار اثرگذار باشد؛ چراکه دوره ساختن هویت است. اما خواهر خوبم اگر شرع و آموزه های دینی به ما می گوید انتقام جو نباشیم، گذشت کنیم و. . . در قبالش مسائل دیگری را نیز عنوان می کند که بخشی از گناه ظالم برعهده مظلومی است که از خودش دفاع نکرده و یا مؤمن باید زیرک باشد، و یا به کرامت انسانی خود پی ببرید و برای خود ارزش قائل باشید و. . . شرع مقدس ما هیچگاه نمی پذیرد که ما آنقدر خودمان را خوار ببینیم به علت اینکه باید گذشت کنیم. گذشت وقتی با ارزش است که باعث پرواز روح و رضایت درونی ما باشد. و این در حالی است که شما در این مواقع احساس سرکوبی نمی کنید. بنابراین باید میزان ارزشی را که برای خود قائلید بالا ببرید. قرار نیست همیشه با اطرافیان مشاجره داشته باشید، بلکه شاید اگر یکبار با شخصی به نوعی برخورد کنید که متوجه شود باید احترام شما را نگه دارد، برای همیشه او کافی باشد! پس از گذشت مسائل به جای انتقادهای مکرر از خود، فقط کار خود را ارزشیابی و برای واقعه آینده تصمیم گیری کنید؛ آیا به صورت صحیح برخورد کردم یا باید آن را تغییر بدهم؟ پس از آن دیگر حق ندارید که ساعت ها به فکر فرو روید و خود را سرزنش کنید.