سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
شیلنگی که مرا درسخوان کرد
داستان زندگی او مثل هزاران کودکی است که در پیله سختیها میمانند، قربانی جبر زمانه میشوند، از یادها میروند و دست آخر پوستهای میشوند شبیه انسان که جز زجر و عقب ماندگی لباسی ندارند.
بچه های بی سواد و بازمانده از تحصیل را می گوییم که یعقوب جعفریان نخواست یکی از آنها باشد. او پیله مشکلات را شکافت، از کلاس های نهضت سوادآموزی برای خود نردبانی ساخت و از عزم و اراده کمک گرفت تا پروانه شد.
یعقوب گرچه برای بازگو کردن خاطرات دوران کودکی اش معذب است و از بیان جزئیات طفره می رود اما همین که آن کودکی سخت، به امروزش ختم شده راضی است.
او حالا یک فرهنگی است با چند سال سابقه تدریس به سوادآموزان نهضت که دلش از بی سواد ماندن آدم ها می لرزد. خواندن سرگذشت او خالی از لطف نیست.
اهل کجا هستید؟
شهر چهاربرج از توابع میاندوآب آذربایجان غربی.
چه اتفاقی افتاد که مثل بچه های دیگر به مدرسه نرفتید و مجبور به شرکت در کلاس های نهضت شدید؟
خانواده ما مشکلات مالی داشت و پنج پسر و یک دختر خانواده مجبور به کار کردن بودیم. من هم کشاورزی می کردم و قالی می بافتم.
از چند سالگی کار کردید؟
از هفت سالگی.
بابت کار، مزد هم می گرفتید؟
نه چون برای پدرم کار می کردم هیچ وقت دستمزد نگرفتم.
تا چند سالگی بی سواد بودید؟
تا دوازده سالگی. سال ۶۲ بود که تصمیم گرفتم به نهضت بروم.
یعنی کار را رها کردید؟
نه، روزها کار می کردم و شب ها درس می خواندم.
شب درس خواندن سخت نبود؟
من احساس سختی نمی کردم، چون فکر می کردم این طوری از وقتم بیشتر استفاده می کنم. دوره راهنمایی و دبیرستان را هم شبانه خواندم.
چه کسی شما را به رفتن به نهضت ترغیب کرد؟
برادر بزرگم،چون خودش هم نهضت درس خوانده بود. البته الان عضو شورای شهر چهاربرج است و من خودم را مدیون او می دانم. اما این را بگویم که من اوایل ورود به نهضت، دل به درس نمی دادم، یعنی بازیگوش بودم حتی مدتی هم بدون آن که به خانواده ام بگویم، سر کلاس نرفتم. ولی یک روز معلمم به برادرم گفت که یعقوب دو هفته است به کلاس نمی آید. بعد از این یک روز برادرم از من پرسید کجا می روی و من گفتم مدرسه، او هم چیزی نگفت و من با خیال راحت رفتم برای بازی اما یکدفعه برادرم که تعقیبم کرده بود، آمد و مچم را گرفت و تحویل معلم داد.
اسم معلمتان یادتان هست؟
بله، آقای محرم نوردوخت. معلم بسیار خوبی بود البته یک بار مرا با شیلنگ زد اما از او ناراحت نیستم بلکه خودم را مدیون او می دانم.
چرا کتک؟
روزی که برادرم مرا تحویل معلم داد، آقای نوردوخت از من خواست که از روی کتاب بخوانم اما من که دو هفته سرکلاس نرفته بودم، نتوانستم بخوانم. آن روز معلم یکی از همکلاسی هایم به اسم یوسف حیدری را صدا کرد و گفت که از روی درس بخوان و او هم بدون غلط خواند. وقتی معلم او را تشویق کرد، من خیلی خجالت کشیدم ولی آقای نوردوخت برای این که من بیشتر تنبیه بشوم با یک تکه شیلنگ مشکی دو ضربه به دست راست و دو ضربه به دست چپم زد و آن روز تا آخر کلاس از شدت ناراحتی، سرم را پایین انداختم، اما حالا که فکر می کنم، می بینم اگر آن روز کتک نمی خوردم، شاید درس را رها می کردم. از راه دور دست معلمم را می بوسم.
الان با آقای نوردوخت ارتباط ندارید؟
نه، رابطه ام با او قطع شده اما چند وقت پیش که جویای احوالش شدم، شنیدم که خدا را شکر زنده است.
بعد از این ماجرا پیشرفت درسی تان چطور بود؟
درسم خوب بود، اما وقتی ابتدایی را تمام کردم و وارد دوره راهنمایی و دبیرستان شدم، درسم عالی بود. دوره کاردانی را هم با معدل ۱۷ تمام کردم و درسم در دوره کارشناسی هم خوب بود.
در دبیرستان چه رشته ای خواندید؟
تجربی.
می خواستید دکتر شوید؟
برادرم گفت این رشته را انتخاب کنم چون اعتقاد داشت رشته تجربی آینده خوبی دارد.
بالاخره به آینده خوب مد نظر برادرتان رسیدید؟
سال اول که کنکور شرکت کردم، دانشگاه امام حسین در رشته عقیدتی ـ سیاسی قبول شدم، اما وقتی برای مصاحبه رفتم، به علت عینکی بودن رد شدم. ولی پس از آن سال ۷۷ در آزمون استخدامی نهضت سوادآموزی شرکت کردم و قبول شدم. دو سال اول خدمتم هم در محل تولدم به سوادآموزان درس دادم اما در سال ۸۰ انتقالی گرفتم و به تهران آمدم. بعد هم با خانمی که معلم بود، ازدواج کردم.
پس تا مدت ها با دیپلم کار می کردید.
بله. سال ۸۶ در مرکز تربیت معلم تهران در رشته دینی و عربی قبول شدم و سال ۸۸ باز هم در مرکز تربیت معلم، کارشناسی همین رشته را قبول شدم. سال ۹۰ هم لیسانس گرفتم. حالا هم قصد دارم برای کارشناسی ارشد درس بخوانم.
در طول سال هایی که تحصیل کردید، آیا درس خواندن در نهضت را از کسی مخفی کرده اید؟
هیچ وقت. چون به اعتقاد من، ارزش علم از همه چیز بالاتر است و فرقی ندارد که ما در کجا و به چه طریقی درس بخوانیم. من همیشه خودم را مدیون و قدردان نهضت سوادآموزی و بنیانگذار انقلاب می دانم که برای افرادی مثل ما زمینه درس خواندن را مهیا کردند. درست است که قبل از آن هم دوره اکابر وجود داشت اما مثل نهضت سازماندهی نداشت و کسی خانه به خانه دنبال آدم های بی سواد نمی آمد و برای باسوادشدن آنها تا این حد تلاش نمی کرد.
فکر می کنید اگر به نهضت نمی رفتید، الان چه کاره بودید؟
به احتمال زیاد بی سواد بودم و شغلی مثل کارگری ساختمان یا کار در بازار داشتم.
شما فرزند هم دارید؟
بله، یک دختر هفت ساله.
شما گفتید که به علت مشکلات مالی از رفتن به مدرسه محروم شدید، آیا اگر روزی وضع مالی تان به اندازه پدر خراب شود، حاضرید دخترتان را از درس خواندن محروم کنید؟
به هیچ عنوان. من آماده ام همه سختی ها را به جان بخرم و دخترم سروقت به مدرسه برود.
حالا که باسواد هستید و خودتان معلمی می کنید، حس تان درباره بی سوادی چیست؟
اول می خواهم سواد را تعریف کنم بعد سراغ بی سوادی بروم. به نظر من سواد کلیدی است که به تمام قفل های زندگی می خورد، سواد به صورت همه جانبه از آدم دفاع و حمایت می کند. بی سوادی درست برعکس این است، آدم بی سواد، ساده لوح هم می شود. البته قصد توهین به افراد بی سواد را ندارم چون بی سوادانی هستند که به علت داشتن ایمان و اخلاق شان، حاضر نیستم آنها را با باسوادانی که به جامعه آسیب می زنند، عوض کنم. اما به نظر من هیچ چیز بهتر از یک فرد باسواد با اخلاق نیست و ارزشش را نمی شود حساب کرد.
الان اگر یک کودک بی سواد را ببینید، اولین واکنش شما نسبت به او چیست؟
اگر بدانم او به علت فقر اقتصادی از درس خواندن محروم شده، در حد توانم هزینه های تحصیلش را تقبل می کنم و اگر نتوانم، از خیرین برای این کار کمک می گیرم چون به نظر من هیچ کاری بهتر و واجب تر از باسواد کردن یک انسان نیست.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست