جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

تولید براساس نیاز زمان


تولید براساس نیاز زمان

ضرورت تدوین الگوی مصرف برای بخش کشاورزی

دانش الگوی مصرف و استاندارد کشاورزی در کشور وجود ندارد چرا که اگر وجود داشت کشور در مصرف موادغذایی در تعادل و کشاورزی در زمینه های مختلف خودکفا بود. عدم خودکفایی کشاورزی در زمینه های مختلف و فقر غذایی در کشور معلول عدم وجود دانش الگوی مصرف و استاندارد کشاورزی در کشور است.

لذا برای آنکه الگوی مصرف و استاندارد کشاورزی شناخته شود، باید برای آن معیار و سنجش داشت. معیار سنجش هرچیزی رفع نیاز مردم براساس علم و اسلام، به زمان است. لذا معیار سنجش الگوی مصرف و استاندارد کشاورزی باید براساس آن باشد. هرچیزی که در کشور تولید می شود باید براساس نیاز مردم و براساس علم و اسلام به زمان باشد تا آن الگو و یا استاندارد قلمداد شود. دراین راستا الگوی مصرف و استاندارد کشاورزی معرفی شده است اجرای آن موجب تعادل در زندگی مردم و خودکفایی کشاورزی در زمینه های مختلف می شود.

مصرف برای برآورده شدن نیازهای مردم به زمان است با بررسی به عمل آمده دربسیاری موارد نیازهای مردم به زمان برآورده نمی شود درحالی که خداوند عالم پتانسیل موردنیاز آحاد بشر به زمان تنظیم فرموده است: پتانسیل روزی همه موجودات عالم از جمله انسان به زمان درکره زمین وجود دارد و می فرماید: روزی همه موجودات عالم را در چهار روز تنظیم کردیم و می فرماید: ما زمین را گسترانیدیم و چه نیکو گستراننده ایم و می فرماید زمین خدا وسیع و بسیار وسیع است و معنی آن است که زمین موردنیاز آحاد مردم در هر زمینه ای به زمان وجود دارد و می فرماید آب مورد نیاز بشر و چهارپایان را از آب باران تامین می کنیم اما کارشناسان و برنامه ریزان نسبت به آن شناخت ندارند و با عدم شناخت و شناخت اشتباه موجب کار برخلاف الگوی مصرف و استاندارد شده و آن موجب کمبود و کاستی و ناهنجاری در زندگی مردم شده است و آن معادل کمبود در زندگی مردم و ناهنجاری در جامعه به زمان است.

عدم برآورده شدن نیاز آحاد مردم به زمان به طور کامل و جامع ناشی از عدم شناخت و شناخت اشتباه کارشناسان و برنامه ریزان است و آن موجب کار و برنامه برخلاف الگوی مصرف و استاندارد در کشور و کمبود و کاستی در زندگی مردم شده است. مثلا در کشور حدود ۸۰ درصد از اراضی بدون بهره برداری است یا به طور ناقص از آن بهره برداری می شود لکن از طرف کارشناسان و برنامه ریزان از نبود زمین در کشور سخن می رود درحالیکه زمین برای بهره برداری های مختلف مورد نیاز مردم جهت مسکن، کشاورزی، شهرسازی عملی، کارخانجات، راه و موارد دیگر موردنیاز مردم به زمان وجود دارد. یا درخصوص عدم خودکفایی کشاورزی ۶۳ درصد آب کشور به دریاها و باتلاق ها می ریزد و حتی از طرف کارشناسان و برنامه ریزان از نبود آب در کشور سخن به میان می آید درحالیکه آن آب معادل خودکفایی کشاورزی در هر زمینه ای است که باید مهار و مورد بهره برداری به زمان جهت رفع نیاز آحاد مردم برسد اما با عدم شناخت و شناخت اشتباه کارشناسان و برنامه ریزان موجب عدم بهره برداری از آن جهت رفع نیاز آحاد مردم به زمان شده است و آن برخلاف الگوی مصرف و استاندارد در کشاورزی است.

برای روشن شدن آن بعضی از پتانسیل های موجود در کشاورزی و منابع طبیعی در کشور بیان و راهکارهای علمی و الهی و یا به عبارت دیگر راهکارهای الگوی مصرف و استاندارد در کشاورزی ارائه می شود.

همان طور که آشکار است منشأ تغذیه انسان از آب و خاک است. آب مایه حیات و خاک بستر زندگی است لذا مردم باید بتوانند به زمان از آن جهت رفع نیاز خود بهره برداری کنند. کشاورزی اساس زندگی بشر در دنیاست کارشناسان منابع طبیعی، کشاورزی، آب و شیلات دانش آموخته اند تا موجب تسهیل و تنظیم در خودکفایی و برآورده شدن نیاز آحاد مردم به زمان شوند لکن در بسیاری موارد با عدم شناخت و شناخت اشتباه خود مانع تسهیل در برآورده شدن نیاز کشاورزی مردم و موجب عدم خودکفایی در این خصوص شده اند همان طور که ذکر شد خداوند عالم پتانسیل نیاز زندگی آحاد بشر به زمان تنظیم فرموده است لذا باید بازشناسی بهره برداری از بسترهای تولید کشاورزی، منابع طبیعی، آب و شیلات صورت گیرد. تا بر اساس الگوی مصرف و استاندارد کشاورزی، کشور در همه زمینه های ذی ربط به خودکفایی برسد.

شناسایی و واگذاری بستر تولید کشاورزی یعنی زمین و آب به مردم باید در صدر کار کارشناسان و برنامه ریزان باشد تا کشور در سطوح مختلف کشاورزی براساس علم و اسلام به زمان به خودکفایی برسد. ۵۰میلیون هکتار عرصه مطالعه شده جهت کشاورزی در کشور وجود دارد و عرصه های مطالعه نشده نیز پتانسیل کشاورزی را دارد» و حدود ۶۳درصد آب های کشور با عدم بهره برداری به صورت مختلف از دسترس مردم خارج می شود و آن معادل خودکفایی کشاورزی، شرب و صنعت در کشور است لذا برنامه ریزی برای بهره برداری از آن براساس علم و اسلام جهت رفع نیاز مردم به زمان باید صورت گیرد که بعضی از موارد بیان می شود.

۱) مهار آب های کشور با ایجاد سدهای لازم به زمان و مکان به طور کامل و جامع.

۲) انتقال آب از مناطق غیرمستعد به مناطق مستعد کشاورزی و مورد نیاز مردم.

۳) حفر چاه در مناطقی که دارای سفره آب زیرزمینی است و در اختیار قرار دادن مردم جهت کشاورزی، دامپروری، شیلات و موارد دیگر نیاز مردم.

۴) استفاده از سیستم تحت فشار جهت بهره وری بهینه از آب و جلوگیری از اتلاف انرژی.

۵) بهره برداری علمی از منابع طبیعی باید به زمان جهت رفع نیاز مردم از نظر کشاورزی، مسکن، کارخانه، جاده و موارد دیگر مورد نیاز آحاد مردم به زمان صورت گیرد.

(منابع طبیعی شامل کویر، بیابان، مرتع و جنگل است که بستر همه آنها زمین است) با بهره برداری علمی از منابع طبیعی جهت رفع نیاز مردم به زمان پتانسیل تولید آن افزوده می شود.

۶) کشاورزی موجب تقویت منابع طبیعی می شود چرا که با تبدیل عرصه های طبیعی به کشاورزی تا ۶۴ برابر به تولید افزوده می شود. لذا همیشه در منابع طبیعی اولویت با کشاورزی است و آن موجب افزایش تولید در واحد سطح شده و موجب کاهش تخریب مراتع و جنگل ها و اصلاح محیط زیست و زیست بشر می شود.

۷) به درخواست های مردم در رابطه با زمین و آب باید جواب مثبت داده شود چرا که خداوند عالم زمین و آب را برای رفع نیاز آحاد مردم به زمان تنظیم فرموده است و عدم واگذاری آن به آحاد مردم به زمان موجب عدم رفع نیاز مردم به زمان شده که از موارد خلاف علم و اسلام یا به عبارتی برخلاف الگوی مصرف و استاندارد است.

۸) عدم بهره برداری از آب به طور کامل به زمان برخلاف تصور کارشناسان و برنامه ریزان ذخیره نمی شود. بلکه به دریاها و باتلاق ها می ریزد درحالی که باید جهت خودکفایی کشاورزی به زمان بهره برداری شود و میزان بارش باران هر سال براساس نیاز مردم تکرار می شود.

۹) بهره برداری از زه آب نیشکر خوزستان، زه آب استان تهران و زه آب دیگر استانها با کشت گیاهان مقاوم به شوری مثل پسته، اسفناج وحشی، قره داغ از طریق مردم صورت گیرد لذا برای بهره برداری ازآن از طریق مردم باید برنامه ریزی شود. (زمین و آب ذی ربط به مردم واگذار شود.)

۱۰) برای بهره برداری از بستر تولید کشاورزی از طریق مردم به زمان برنامه ریزی شود بدین ترتیب که واگذاری زمین و آب به مردم به زمان صورت گیرد تا از پتانسیل تولید کشاورزی به طور جامع جهت برطرف شدن نیاز مردم به زمان بهره برداری شود.

۱۱) از چهار میلیون هکتار مساحت کویرهای مرطوب کشور حدود یک میلیون هکتار آن قابل واگذاری و بهره برداری از طریق مردم است در این راستا معادل کل مراتع کشور می توان علوفه تولید کرد و با تبدیل آن حدود یک میلیون تن گوشت در سال تولید می شود.

لذا باید عرصه های ذی ربط به مردم جهت کشت و کار واگذار شود، قابل ذکر است که تحقیقات بهره برداری از کویرهای مرطوب کشور انجام شده و لازم است برای بهره برداری جامع آن از طریق مردم برنامه ریزی شود.

۱۲) در مناطق با بارندگی ۳۰۰ میلی متر می توان با ایجاد استخرهای ذخیره آب، آب های زمستانی را ذخیره کرد و با آبیاری

تحت فشار نسبت به ایجاد اشجار اقدام کرد، لذا برای واگذاری بستر تولید در این مناطق به مردم باید برنامه ریزی شود.

۱۳) با ایجاد کشت های گلخانه ای با استفاده از تکنولوژی روز از طریق مردم می توان با افزایش تولید در سطح کشور اقدام کرد.

۱۴) تحقیق، آموزش و ترویج موجب تسهیل در بهره وری و افزایش تولید می شود لذا باید هسته های تحقیقاتی، آموزشی و ترویجی مستمر تشکیل شود تا دانش بهره برداری از پتانسیل های تولید کشاورزی به زمان در اختیار مردم قرار گیرد.

۱۵) برای رسیدن به خودکفایی به زمان به کارشناسان رشته های مختلف کشاورزی، منابع طبیعی، بازنشستگان و دیگر آحاد مردم به زمان امکانات تولید مثل زمین، آب و

وام بانکی به صورت انفرادی یا گروه های چند نفره واگذار شود تا پتانسیل علمی آنها در تولید، ترویج و آموزش کشاورزی به کار گرفته شود.

۱۶) عدم بهره برداری از منابع طبیعی به تصور حفاظت از منابع طبیعی آن خلاف علم و اسلام یا به عبارت دیگر خلاف الگوی مصرف و استاندارد و خوداساس تخریب است چرا که منابع طبیعی بستر عمران و آبادانی است و باید براساس نیاز مردم به زمان از طرف مردم از آن بهره برداری شود.

حفاظت علمی از منابع طبیعی از طریق عمران، ساخت و ساز و کشاورزی براساس نیاز مردم به زمان به صورت طبیعی تحقق می یابد.

۱۷) دانش فعلی در رابطه با حفاظت از منابع طبیعی و بهره برداری از آن غیرعلمی است و باید اصلاح شناخت صورت گیرد تا براساس الگوی مصرف و استاندارد از آن بهره برداری شود عمران در عرصه های منابع طبیعی موجب تقویت پوشش آن شده و تبدیل عرصه های منابع طبیعی به کشاورزی به طوری که محاسبه نموده تا ۶۴برابر موجب افزایش تولید می شود و آن بدان معنی است که به همان نسبت در افزایش تولید اکسیژن، مواد غذایی، سلامت محیط زیست و حفاظت از منابع طبیعی مؤثر است لذا باید توجه داشت که حفاظت از منابع طبیعی تصور عدم بهره برداری از آن تلقی نشود تا از آن سوء تدبیر بعمل آید ضمنا لازم است مفهوم آن به بهره برداری علمی و الهی تغییر یابد. دانش رایج در این خصوص باید اصلاح شود تا بر اساس الگوی مصرف و استاندارد نیاز آحاد مردم به زمان برطرف شود.

۱۸) با آنکه مسیر طولانی از جغرافیایی کشور در شمال و جنوب را ساحل فراگرفته و به آبهای بین المللی ارتباط دارد، از طرفی دریا دارای پتانسیل پروتئین فراوان است لذا برای بهره برداری جامع از آن لازم است-

وزارت خانه مستقل شیلات تشکیل شده تا بر کمیت و کیفیت کارها در این بخش افزوده شود و پروتئین دریایی موردنیاز مردم کشور به زمان تامین شود و الگوی مصرف و استاندارد در این بخش تحقق یابد.

۱۹) برای تحقق الگوی مصرف و استاندارد در بخش کشاورزی لازم است وزارت خانه های دام و طیور. زراعت و باغبانی، آب و منابع طبیعی تشکیل شود.

۲۰) متناسب با تولیدات و نیاز مردم صنایع تبدیلی تشکیل شود.

۲۱) شبکه خاص صدا و سیما جهت شناساندن پتانسیل های کشاورزی، منابع طبیعی، آب و شیلات به مردم ایجاد شود.

۲۲) خدمات کشاورزی با نازلترین قیمت به کشاورزان ارائه شود.

۲۳) جاده مربوط به مزارع و کشاورزی به زمان احداث شود تا مشکلات تردد و استهلاک وسایل نقلیه کشاورزی کاهش یابد.

۲۴) کشاورزان در تصمیم گیریها دخالت مستمر داشته باشند چرا که بیشترین اطلاعات، تجربیات و راه حلها را تولیدکنندگان دارند و از این طریق جلو خسارات بخش های مربوطه گرفته می شود.

۲۵) بهره برداری از آب کشاورزی به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شود و وزارت آب در خصوص مطالعه آب های زیرزمینی از نظر کمی و کیفی و مهار آب های کشور و انتقال به مناطق مستعد برنامه ریزی کند.

۲۶) پژوهشگاه خاص وزارت خانه های ذی ربط تشکیل شود تا نسبت به حذف برنامه های غیرعلمی اقدام کند و برنامه های علمی را شفاف و تقویت نماید تا خودکفایی کشاورزی در طول تاریخ مسیر علمی را طی کند و آن اساس «الگوی مصرف و استاندارد» در بخش کشاورزی است.

علی سرافراز اردکانی

منابع

- قرآن مجید ترجمه محمد مهدی فولادوند.

- رساله امام خمینی (ره)

- صحیفه نور

- نظرات فقهی آیت الله خاتمی

- تحقیق و پژوهش میدانی

- کتاب «آسیب شناسی علمی مدیریت کشور و جهان براساس علم مطلق قرآن»