شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
سیب, شکر, لواشک
بچه که بودیم، همیشه به سینی لواشکی که مادربزرگ آن را برای خشک شدن در پشت?بام میگذاشت، ناخنک میزدیم. هنوز لواشکها کاملا آماده نشده بودند که ما با قاشق سراغ آنها میرفتیم و تا زمانی که کسی به دنبالمان نمیآمد، میخوردیم و گاهی تمام محتوای سینی را به آخر میرساندیم...
در زمستان هم برشهای لواشک، یکی از دلچسبترین خوراکیهایی بود که میتوانست ما را دقایقی آرام نگهدارد. بله، انتخاب این هفته صفحه «دستور آشپزی» لواشک است. با ما همراه شوید.
● مقدار کالری
مواد تشکیلدهنده لواشک در مجموع ۱۸۴۰ کیلوکالری انرژی دارند و در صورت تقسیم لواشک به ۳۰ تکه مساوی، هر یک از این تکهها تقریبا ۶۰ کیلوکالری انرژی خواهد داشت. البته از آنجا که سیب پخته?شده را صاف میکنید و قسمتی از آن را به صورت تفاله دور میریزید، باید در نظر داشته باشید مقداری از کالری آن کم میشود که میتواند حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوکالری باشد. به هر حال، هر برش از لواشک کالری دارد و این تصور که چون لواشک از میوه تهیه میشود، کالری ندارد، اشتباه است و زیادهروی در مصرف این خوراکی میتواند انرژی مازادی به بدن برساند و باعث اضافه وزن شود بنابراین باید حتی در مصرف لواشک نیز حد اعتدال را رعایت کرد. نکته دیگر اینکه حرارت دیدن میوه طی پخت باعث میشود مقدار زیادی از ویتامینهای موجود در آن از بین برود بنابراین نمیتوان این خوراکی را یکی از منابع تامینکننده ویتامینها و جایگزینی برای میوههای تازه در نظر گرفت.
● طـرز تـهـیـه
ابتدا سیبها را با دقت بشویید، از وسط به دو نیم تقسیم کنید و چوب و دانه آنها را بگیرید و با پوست ۳ ساعت در قابلمهای با یک لیتر آب و یک قاشق غذاخوری شکر حرارت دهید. توجه کنید که حرارت اجاق ملایم باشد. در مرحله بعد، سیبهای پخته شده را از یک آبکش عبور دهید و مایه صاف شده را دوباره ۲۰ دقیقه حرارت دهید و بگذارید غلیظ شود، به طوری که هنگام حباب زدن، مقداری از مایه به بیرون پرتاب شود. در این حالت، دیگر غلظت آن مناسب است و میتوانید آن را از روی اجاق بردارید و در سینی فلزی پهن کنید. ۱ تا ۲ هفته مایه لواشک پهن شده را در فضای باز قرار دهید و بگذارید خشک و آماده شود.
● پیشنهاد سرآشپز
سامان گلریز
مدرس آشپزی
۸ راز لواشک
لواشک یکی از راههای مصرف میوههایی است که طراوت و تازگی خود را از دست دادهاند. وقتی حجم زیادی میوه دارید که احتمال خراب شدن آنها وجود دارد، میتوانید از آنها لواشک تهیه کنید. البته باید دقت کنید که هر میوهای را نمیتوان لواشک کرد زیرا همه میوهها قابل صاف کردن نیستند. مثلا نمیتوان آناناس و موز را صاف کرد زیرا در این صورت تمام حجم میوه در صافی باقی میماند و از آن نمیگذرد. این روش نگهداری مواد غذایی، در کشورهای دیگر هم رایج است مثلا در گرجستان لواشک کیوی که به رنگ سبز تهیه میشود، طرفداران زیادی دارد. هنگام تهیه لواشک نکتههایی وجود دارد که باید به آنها توجه کنید:
۱. شما میتوانید میوههای لکدار و بیکیفیت را برای تهیه لواشک استفاده کنید اما توجه داشته باشید که میوهها خراب نباشند و طعمشان بر اثر کپکزدگی تغییر نکرده باشد.
۲. هنگام پخت میوهها در قابلمه، آنها را با قاشق چوبی هم بزنید چون این کار به کیفیت و طعم بهتر لواشک کمک میکند.
۳ وقتی مایه صاف شده را در سینی پهن میکنید، توجه داشته باشید که لایهای ضخیم نباشد زیرا در این صورت احتمال کپکزدگی آن در طول مدت خشک شدن بالا خواهد رفت.
۴. سینیای که برای پهن کردن مایه لواشک استفاده میکنید، خوب بشویید زیرا وجود آلودگی در سینی، زمینه کپکزدن مایه را فراهم میکند. البته در برخی مناطق کشور، مایه لواشک را روی سفرهای تمیز که از قبل روی آن را چرب کردهاند، میریزند تا جداکردن لواشک بهدست آمده از آن راحتتر باشد.
۵. اگر طعم ترش را برای لواشک بیشتر میپسندید، میتوانید در مایه لواشک میوههایی که کمی شیرینتر هستند، ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری آبلیموی تازه بریزید.
۶. بهتر است در روزهای ابتدایی پهن کردن لواشک، آن را در فضای باز یا در مقابل نور آفتاب قرار دهید و در هفته دوم آن را در اتاق بگذارید تا کامل خشک شود.
۷. لواشکهای تهیه شده را به برشهای مساوی تقسیم و در یخچال و حتی فریزر قرار دهید تا در زمان دلخواه مصرف کنید.
۸. یادتان باشد که لواشک را فقط بهعنوان یکی از مصرف تنقلات نمیکنند بلکه میتوان آن را بهعنوان چاشنی در تهیه غذاهای مختلفی نظیر ماهی به کار برد.
● اگر یبوست دارید
بهتر است لواشک آلو بخورید زیرا این میوه به بهبود عملکرد
دستگاه گوارش کمک میکند و از شدت یبوست خواهد کاست. البته میوههایی مانند زردآلو و گلابی نیز به همین منظور میتوانند به صورت لواشک تهیه و مصرف شوند.
● اگر دیابت دارید
میوههای ترش را برای تهیه لواشک انتخاب کنید زیرا این میوهها قند کمتری دارند. در ضمن، بهتر است به مایه لواشکتان شکر هم اضافه نکنید.
● اگر لاغر هستید
بهتر است لواشک میوههای شیرینتر را که قند بیشتری دارند به عنوان میانوعده میل کنید تا مقدار کالریای که به بدنتان میرسد، افزایش یابد. در ضمن، بهتر است قبل از صرف وعده غذایی اصلی، برشی از لواشک ترش میل کنید تا اشتهایتان برای خوردن غذا بیشتر شود.
ساقی اخوان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست