یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

فیل های هسته ای در خاورمیانه


فیل های هسته ای در خاورمیانه

از فیل های هسته ای می توان به اسرائیل, پاکستان و هند اشاره کرد که هریک زرادخانه های هسته ای خود را دارند گفتنی است زرادخانه های اسرائیل دارای ذخیره ای بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ کلاهک هستند

فعالیت‌های هسته‌ای ایران همواره بحث برانگیز بوده است. اعضاء دائمی شورای امنیت با بسته پیشنهادی خود روش هویج و چماق را در پیش گرفته است. رژیم صهیونیستی و ایران نیز در مانورهای نظامی قدرت خود را به نمایش می‌گذارند.

در کنگره آمریکا قطعنامه فشار نیروهای دریایی آمریکا علیه ایران از سوی تیمی از نمایندگان سنا صادر شده که البته مخالف گزارش سازمان اطلاعات ملی آمریکا در سال ۲۰۰۷ بود که اعلام کرده بود ایران تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را متوقف کرده است.

در عین حال این نمایشها درون اتاق را پنهان ساخته و البته تعداد زیادی هیولای عاج دار در این اتاق پنهانند و هر یک سنگینی خود را دارند. از فیل‌های هسته‌ای می‌توان به اسرائیل، پاکستان و هند اشاره کرد که هریک زرادخانه‌های هسته‌ای خود را دارند. گفتنی است زرادخانه‌های اسرائیل دارای ذخیره‌ای بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ کلاهک هستند.

در عین حال بر طبق گزارش فدراسیون دانشمندان آمریکا این آمار به ۴۰۰ کلاهک می‌رسد. هند و پاکستان نیز هر یک دارای ۳۵ کلاهک هسته‌ای هستند و هیچ یک از این کشورها معاهده NPT را امضا نکردند.

در عین حال ایالات متحده در این زمینه اقدام ناچیزی انجام داده به طور مثال جای اسرائیل به طرز مشکوکی در گزارش شش ماهه کنگره که بر اساس تحقیقات آژانس‌های اطلاعاتی صورت می‌گیرد خالی است.

این غیبت در زمانی که فشار علیه ایران در سال ۲۰۰۶ افزایش یافت و یا لابی دولت آمریکا برای تصویب قرارداد هسته‌ای با هند به کنگره فشار آورد قابل توجه است.

گفتنی است در صورت تصویب نهایی این قرارداد تا پایان سال ۲۰۰۸، هند قادر به دسترسی به سوخت هسته‌ای و فعالیت‌های غیرنظامی هسته‌ای خواهد بود. پاکستان نیز خواستار انعقاد قرارداد مشابهی است که از سوی دولت آمریکا رد شده است درعین حال همانند ایران با پاکستان برخورد نشده است.

این قدرت‌های هسته‌ای همسایه‌های ایران هستند و این کشور در منطقه‌ای حساس و با همسایگانی از جمله روسیه، پاکستان، روبه‌رو است که هریک دارای سلاح هسته‌ای می‌باشند که می‌تواند خطری برای منطقه خاورمیانه باشد.

اعضاء دائم شورای امنیت قطعنامه ۶۸۷ را با هدف ایجاد خاورمیانه‌ای بدون سلاح کشتار جمعی تصویب کردند. این قطعنامه در نهایت به آتش بس در جنگ میان کویت و عراق منجر شد ولی هرگز به بند ۱۴ این قطعنامه عمل نشد.

کشورهای گروه ۱+۵ و متعهد به پیمان استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای NPT ملزم به کاهش فعالیت‌های هسته‌ای و دخایر تسلیحاتی خود هستند ولی کشورهایی از جمله روسیه و فرانسه در سایه آمریکا به هند تکنولوژی هسته‌ای می‌فروشند.

هرچند عده‌ای معتقدند ایران با نوعی ایدئولوژی پیش می‌رود و نمی‌توان با آن منطقی عمل کرد ولی واقعیت این است که ایران در طی سی سال گذشته رفتار خشن و خصمانه‌ای نسبت به کشورهای همسایه نداشته است.

بنابراین بهترین راه برای توقف فعالیتهای هسته‌ای ایران توقف و کاهش تولید تسلیحات هسته‌ای در دیگر کشورها است.

مرجع : aljazeera

مترجم : نیلوفر مهتدی

مولف : Nadia Hijab