پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
سرطان تخمدان
سرطان تخمدان در بین سرطانهای دستگاه تناسلی زنانه از خطرناکترین سرطانهاست. این سرطان که هفتمین سرطان شایع در میان زنان و پنجمین سرطان کشنده در زنان است، چندین نوع دارد که برخی در سنین زیر ۲۰ سال و برخی پس از یائسگی شایعند.
نوع شایعتر آن در سنین ۵۶ تا۶۰ سالگی رخ میدهد اما شیوع کلی سرطان تخمدان در زنان حدود ۲ تا ۳ درصد در تمامی سنین است.
در مورد علت و راههای پیشگیری از این سرطان تحقیقات وسیعی انجام شده که نتایج آن نشان میدهد، ارتباط تنگاتنگی با میزان هورمونهای زنانه و نسبت این هورمونها دارد، به طوری که در زنانی که مشکل نازایی داشته و بچهدار نشدهاند، این سرطان شایعتر است و در کسانی که حداقل یکبار بچهدار شدهاند، احتمال این بیماری کمتر و در کسانی که ۲ بچه دارند احتمال سرطان تخمدان ۷۰ درصد کمتر میشود.
نکته جالب در پیشگیری از این بیماری اثر فوقالعاده مصرف قرصهای جلوگیری است که ثابت شده مصرف ۵ ساله این قرصها موجب کاهش ۵۰ درصدی احتمال سرطان تخمدان میشود و در کسانی که سابقه خانوادگی سرطان تخمدان را دارند (مثلا در خواهر یا مادر) توصیه اکید به مصرف قرصهای جلوگیری هم به عنوان روش جلوگیری از بارداری و هم به عنوان روشی برای پیشگیری از سرطان تخمدان میشود. همین طور دیده شده بستن لولههای رحمی هم مختصری احتمال بروز این سرطان را کم میکند.
در مورد تاثیر ژنتیک در بروز سرطان تخمدان تحقیقات زیادی شده است اما تنها ۵ تا ۱۰ درصد سرطانهای تخمدان در کسانی رخ داده که سابقه این بیماری را در خانواده خود داشتهاند و در این زمینه تغییراتی در چند ژن خاص ملاحظه شده که خوشبختانه امکان بررسی آزمایشگاهی این ژنها در ایران وجود دارد و در صورت وجود سابقه خانوادگی یا حضور این ژنهای تغییر یافته در یک خانم، این فرد نیاز به مراقبتهای خاص و در صورت امکان برداشتن رحم و تخمدانها جهت کاهش احتمال ابتلا به سرطان تخمدان دارد هر چند حتی برداشتن تخمدانها در یک خانم احتمال ابتلا به انواع خاصی از سرطان تخمدان را به صفر نمیرساند.
به هر حال درخصوص روشهای اسکرینینگ یا بیماریابی زود هنگام سرطان تخمدان مطالعاتی شده اما روشی که مطمئن بوده و مقرون به صرفه باشد یافت نشده است اما به تمام خانم ها توصیه میشود، سالانه تحت معاینه کامل لگن توسط متخصص زنان قرار گیرند تا در صورت شروع بیماری زودتر تشخیص داده شده و تحت درمان قرار گیرند. اما در مورد کسانی که احتمال بالاتر ابتلا به سرطان تخمدان را دارند، علاوه بر مراجعات بیشتر، به معاینه لگنی، سونوگرافی واژینال و بررسیهای آزمایشگاهی خاص توصیه میشود.
دکتر ثریا عالمی
جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست