چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
واردات گندم و بحران مدیریت در بخش کشاورزی
این روزها در اقتصاد ایران یک بار دیگر بحث واردات گندم در صدر برنامههای اقتصادی قرار گرفته است. براساس اطلاعات موجود به احتمال زیاد دولتیهای نهم برنامه واردات ۷ میلیون تنی گندم را اجرایی میکنند؛ برنامهای که تا به اینجای کار توانسته است موجب حیرت بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی شود.
بدون شک در حال حاضر این چالش بیش از هر زمان دیگری وجود دارد که پیکان اقتصاد ایران چه هدفی را نشانهگذاری کرده است یا به عبارتی با کدام برنامه به سمت اهداف مورد نظر حرکت میکند. به نظر میرسد چند سالی میشود که رویای خودکفایی در تولید گندم در میان محافل اقتصادی، دست به دست میشود. آنگونه که دستاندرکاران اقتصاد ایران میگویند برای رسیدن به مرز خودکفایی گندم، فعالیتها و هزینههای زیادی برای اقتصاد کشور انجام شده است.
اما حالا دوباره به جایی رسیدهایم که بدون شک خودکفایی گندم تنها تصویر نقاشیشدهای است که میتواند دیوار اقتصاد کشور را تزئین کند. اطلاعات موجود نشان میدهد که در پایان دهه ۷۰ و در بدترین روزها از حیث واردات گندم، ایران با ۳/۶ میلیون تن گندم وارداتی در میان ۵ کشور بزرگ واردکننده این محصول قرار داشته است. این موضوع را نیز اما نباید فراموش کرد که از آن سالها تا امروز سطح زیر کشت به میزان ۵۰ درصد و قیمت خرید تضمینی گندم معادل ۴ برابر افزایش یافته است. با این اوصاف بهطور حتم باید پذیرفت که واردات ۵ تا ۷ میلیون تنی گندم میتواند ضربهای بر پیکر اقتصاد ایرانی محسوب شود. آگاهان اقتصادی بر این باورند که مدیریت و عدم درک شرایط اقتصادی ایران دلیل اصلی این سقوط یا جدا شدن از رویای خودکفایی است.
به نظر میرسد در این مورد باید به صاحبنظران حق داد، شاید اگر استفاده از منابع آبی در سالهای ۸۵ و ۸۶ از عقلانیت علمی تبعیت میکرد چنین باری اکنون روی دوش اقتصاد کشور سنگینی نمیکرد. در دو سال گذشته برداشت از منابع آب کشاورزی از ۸۲ میلیارد مترمکعب (سرانه برای هر نفر ۲۱۰۰ متر مکعب) عبور کرده است. این یعنی یک آمار بسیار ناخوشایند برای اقتصاد کشاورزی که اگر وضع به این صورت ادامه یابد در سال ۱۴۰۰ سرانه هر نفر از منابع آب کشاورزی تا مرز ۱۳۰۰ مترمکعب کاهش مییابد. یعنی نقطهای که دیگر نمیتوان برای تولید گندم (به عنوان کشتی کاملا متکی بر منابع آب) امید داشت.
جالب اینجا است که پیش از این بارها کارشناسان نسبت به استفاده بیرویه از منابع آب و افول وضع تولید گندم هشدار داده بودند. حالا در این شرایط به نظر میرسد دولت باید به این پرسش پاسخ دهد که بهرغم وجود هشدارهای کارشناسی، چگونه برنامهریزان کشاورزی به سمتی چرخیدهاند که خودکفایی گندم به رویایی بربادرفته تبدیل شده است؟
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست