سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

سرنوشت مبهم ارواح در جعبه جادو


سرنوشت مبهم ارواح در جعبه جادو

ماه مبارک رمضان پایان یافت و سریالهای مناسبتی امسال هم با تمام حواشی که داشتند به پایان رسیدند اما هنوز بحث رویکرد سیما به مسائل ماورائی کماکان ادامه دارد

ماه مبارک رمضان پایان یافت و سریالهای مناسبتی امسال هم با تمام حواشی که داشتند به پایان رسیدند اما هنوز بحث رویکرد سیما به مسائل ماورائی کماکان ادامه دارد.

طی یک دهه گذشته مجموعه های تلویزیونی که برای پخش در ایام ماه مبارک رمضان تولید شدهاند مخالفان و موافقان خاص خود را داشتهاند، برخی آنقدر موفق بودهاند که توانستهاند پس از گذشت سالها همچنان در ذهن مخاطبان به حیات خود ادامه دهند و برخی هم نتوانسته اند حتی در زمان پخش ذهن مخاطبان را درگیر کنند.

سریالهایی چون «میوه ممنوعه» و «صاحبدلان» بدون شک از نمونه های موفق تولیدات سیما در این سالها محسوب میشوند؛ سریالهایی که توانستند با بهرهگیری از داستانهای کهن و به روز کردن آنها مخاطبان بسیاری را پای تلویزیون بنشانند و مفاهیم مختلفی را با بیانی غیر مستقیم و هنری به مردم منتقل کنند. با این حال اما از چند سال پیش تولید سریالهایی که مضامینی ماورایی داشتند در این ایام در دستور کار قرار گرفت. سریالهایی که برخی به سراغ چشم برزخی داشتن افراد رفتند و برخی به حضور شیطان در قالب یک انسان تجسم بخشیدند و جدال خیر و شر را به جدال شیطان و انسان برتر یا معنوی تبدیل کردند. مرگ، عالم برزخ و دنیای پس از آن هم یکی دیگر از مضامینی بود که در این رویکرد مورد توجه قرار گرفت. توجه به حیات پس از مرگ خود به خود باعث شد تا روح و حیات او پس از مرگ جسم مورد توجه قرار بگیرد و مخاطبان تلویزیون شاهد حضور ارواح در سریالها باشند.

در کنار همه اینها ژانر کمدی هم کماکان به حیات خود ادامه داد و نمونه های موفق و ضعیفی از کمدیهای تلویزیونی در این سالها روی آنتن رفتند. رضا عطاران بازیگر آثار کمدی یکی از کسانی بود که توانست مجموعه های تلویزیونی پر مخاطبی را برای ایام ماه مبارک رمضان تولید کند و به موفقیتاش هم در تولید سریالهای مناسبتی تداوم ببخشد. امسال اما اتفاق دیگری رخداد؛ رویکردهای مختلف در سریال سازی برای این ایام خواسته یا ناخواسته دستخوش تغییر شد و جای خود را به تولید ۳ سریال با مضامین ماورایی و یک سریال کمدی داد. تاکید بر روی مضامین ماورائی در کنار تولید آثار ضعیف باعث شد تا خواسته یا ناخواسته ماه رمضان امسال، برای برنامهریزان تولید مجموعه های مناسبتی در شبکه های مختلف به ماه شکست تبدیل شود.

در سالهای گذشته همزمان با پخش مجموعه ها بازخورد مجموعه های مختلف به شکلهای گوناگون در سطح جامعه دیده میشد، اما امسال به نظر میرسد که این اتفاق نیفتاده و سریالها نتوانستند مخاطبان را راضی کنند. در این بین برخی از منتقدان تقصیر را گردن مضامین انداختند و برخی هم جدا از مضامین به ضعف پرداخت هنری آثار اشاره کردند. در بین سه سریالی که در این ایام پخش شدند، یکی از این سریالها حواشی بیشتری داشت. مجموعه تلویزونی «پنج کیلومتر تا بهشت» که به کارگردانی علیرضا افخمی و از شبکه سه به روی آنتن رفت نقدها و واکنشهای مختلفی را به دنبال داشت. این مسئله حتی بنابر گزارشاتی باعث شد تا مسئولان سیما برای چاره‌اندیشی در مورد یکی از سریالهای امسال که تاکید زیادی روی حضور ارواح داشت، جلسه ویژهای برگزار کنند.

به نوشته خبرآنلاین؛ نتیجه ای از این جلسه اما نه اعلام شد و نه به چشم آمد. تنها مدیر شبکه سوم سیما در گفتگویی اعلام کرد که مشکلی پیش نیامده است. تهیه‌کننده سریال هم از آن دفاع کرد و برای پایان دادن به بحثها گفت که حتی رئیس صدا و سیما هم موافق این سریال بوده است. مدیر شبکه سه نیز در دفاع مجدد از سریال «پنج کیلومتر تا بهشت» بر این موضع تاکید کرد که ما تا نمیریم از کیفیت زندگی ارواح مطلع نمیشویم. ماجرهای سریالهای ماورائی به همین جا ختم نشد، این رویکرد باعث شد تا در نماز عید فطر نیز یکی از ائمه جماعات به این رویکرد واکنش نشان دهد. سیما در شرایطی از آزمون تولید سریال برای ماه مبارک رمضان موفق بیرون نیامده که در تعطیلات نوروز توانست عملکرد نسبتا قابل قبولی داشته باشد. حالا باید منتظر ماند و دید که اتفاقات امسال باعث میشود تغییری در رویکرد سیما برای تولید این سریالها به وجود میآید یا نه؟