پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

زایمان بی درد با هیپنوتیزم


زایمان بی درد با هیپنوتیزم

در بین اعمال طبیعی انسان, انجام زایمان کم و بیش دردناک و گاه بسیار ناراحت کننده است هر چند تحقیقات مردم شناسی در بین جوامع مختلف بشری و گروههای مختلف انسانی نشان می دهند احساس درد در بین آنها در زمان زایمان متفاوت است, ولی این عقیده که عمل زایمان در بین اقوام بدوی بدون درد بوده است, افسانه یی بیش نیست

در بین اعمال طبیعی انسان، انجام زایمان کم و بیش دردناک و گاه بسیار ناراحت کننده است. هر چند تحقیقات مردم شناسی در بین جوامع مختلف بشری و گروههای مختلف انسانی نشان می‌دهند احساس درد در بین آنها در زمان زایمان متفاوت است، ولی این عقیده که عمل زایمان در بین اقوام بدوی بدون درد بوده است، افسانه‌یی بیش نیست.

مطالب چند سطر بالا از مقدمه‌ی فصل زایمان بی‌درد با هیپنوتیزم و از کتاب معتبر کاربرد هیپنوتیزم در تسکین درد تألیف پروفسور ارنست هیلگارد اقتباس شده که به قولی بزرگترین و نامدارترین روانشناس تجربی قرن بیستم است که کتابهای او در بسیاری از دانشکده‌های روانشناسی جهان از جمله ایران تدریس می‌شوند.

برای انجام زایمان بی‌درد یا بسیار کم درد روشهای زیر وجود دارند:

۱) روشهای هیپنوتیزمی

انجام زایمان بدون استفاده از داروهای ضد درد یا هوشبر و تنها با هیپنوتیزم که دکتر ویلیام کروجر استاد زنان و مامایی دانشگاه شیکاگو تحقیقات و تألیفاتی در این زمینه دارد و براساس کتاب کاربرد هیپنوتیزم در تسکین درد، دکترویلیام کروجر در سال ۱۹۵۷میلادی بدون استفاده از دارو و مواد هوشبر برای اولین بار عمل سزارین را انجام داد و در سال ۱۹۶۳ برای اولین بار جراحی یک تومور پستان را تنها با هیپنوتیزم به پایان رسانید و در سال ۱۹۵۹ یک جراحی تیروئید را تنها با هیپنوتیزم انجام داده است...

در حدود ۶۰ سال پیش پس از اینکه انجمن هیپنوتیزم بالینی آمریکا تأسیس گردید. در سال ۱۹۵۸ سازمان نظام پزشکی آمریکا هم اعلام کرد که: «هیپنوتیزم یک وسیله‌ی درمانی ناب است، اگر توسط فرد با صلاحیتی به کاررود.» در سال ۱۹۵۵ در یک اظهار نظر رسمی این انجمن اعلام داشت: «هیپنوتیزم یک وسیله‌ی درمانی عالی به ویژه در جریان زایمان بی‌درد است که هیچگونه اثر ناگواری روی سیر طبیعی زایمان نمی‌گذارد.»

دکتر ژوزف دلی استاد فقید بیماریهای زنان ومامایی در دانشگاه شیکاگو معتقد بود:

«هیپنوتیزم تنها بی‌حس کننده‌ی بی‌خطر در مامایی است... موقعی‌که می‌بینم برخی از همکاران از این روش ناب استفاده نمی‌کنند، شدیداً متأسف می‌شوم.» دکتر دلی و دکتر کروجر برای اولین بار در سال ۱۹۵۷ - ۵۰ سال پیش، اولین جراحی سزارین بی‌درد با هیپنوتیزم را انجام دادند و دکتر کروجر اولین کتاب زایمان بدون درد با هیپنوتیزم را تألیف کردد.

۲) روش معروف به «زایمان طبیعی»

گرانت لی دیک رید که به صورت خلاصه شده تکنیک او به روش دیک رید معروف است، بر این باور بود که یک عمل طبیعی مانند زایمان نباید به صورت طبیعی این قدر دردناک بوده باشد، بلکه گذشت زمان و تلقین یا شرح اغراق‌آمیزی که مادران برای دخترانشان درباره‌ی دردناک بودن زایمان بیان کرده و می‌کنند، در پیدایش این دردهای شدید مؤثرند.

دیک رید در روش زایمان طبیعی خود ازامکانات زیر استفاده می‌کرد:

▪ ارائه مجموعه‌یی از اطلاعات علمی درباره‌ی زایمان به زائوها در نیمه‌ی ‌دوم دوران بارداری.

▪ آموزش برخی ازروشهای ریلاکس شدن و تمرین‌های تنفسی به زائوها در طول دوران بارداری.

▪ ارائه‌ی تلقینات مناسب به زائوها برای افزایش اعتماد به نفس آنها و ایجاد شور و شوق مادر شدن به جای فکر کردن به درد و وحشت زایمان. هر چند او در انجام این کارها هرگز در توجیه مجموعه‌ی این آموزشها از واژه‌ی‌ هیپنوتیزم استفاده نمی‌کرد، ولی در سالهای پایانی عمرش نگرش مساعد‌تری نسبت به هیپنوتیزم نشان می‌داد.

دیک رید مشاهده می‌کرد که برخی از زائوهای او از آغاز شروع زایمان به خلسه‌ی عمیق و مستمری فرو می روند و گاه پس از تولد نوزاد هیچ یک از مراحل زایمان و شرایط محیطی آن زمان را اصلاً به یاد نمی‌آورند، ولی او تمام این جریانات را به ریلاکس شدن و تلقین نسبت می‌داد، در حالی که : هیپنوتیزم یک حالت ریلاکس شدن عمیق و گسترده‌ است که با تلقین پذیری شدیدی همراه است.

هر چند در علم روی اسامی و عناوین تأکید یا مشاجره نمی‌شود، ولی افراد با صلاحیتی مانند دکتر کروجر به بهره‌گیری از روشهای هیپنوتیزمی در این روش اشاره و تأکید دارند...

در یک آمارگیری بزرگ ازنتایج زائوهایی که با این روش آماده شده بودند:

ـ در ۲۵ تا ۳۳ درصد از زائوهایی که با این روش آماده‌ی زایمان می‌شدند، اصلاً نیازی به تجویز مسکن نبود، زیرا اصلاً درد شدیدی وجود نداشت.

ـ در بقیه‌ی زائوهایی که با این روش آماده شده بودند، اگر هم نیازی به تجویز مسکن بود، این احتیاج دارویی بسیارکم و به ندرت به بیشتر از تزریق ۱۰۰ میلی‌گرم دمرول (Demerol یک مسکن یا ضد درد قوی) نیاز پیدا می‌شد.

زائوهایی که در دوره‌های آماده‌ سازی که برای زایمان طبیعی برگزار می‌شد شرکت می‌کردند، هدف خود را از شرکت در این برنامه‌ها تنها از بین بردن درد نمی‌دانستند، بلکه هدف اساسی‌‌خود را در این روش هدایت جریان زایمان با استفاده ازمبانی روانشناسی به مسیری تلقی می‌کردند که برای آنان هیجان و عاطفه‌ی بیشتری به وجود آورد.

● روش لاماز برای انجام زایمان بی‌درد

در حدود سال ۱۹۵۰ پزشک فرانسوی فردیناندلاماز که به روسیه سفر کرده بود با روشی با نام پسیکو پروفیلاکسی آشنا شد که پس از مراجعت به فرانسه، به سرعت این روش زایمان بی‌درد یا کم درد توسط او در کشورهای غربی گسترش پیدا کرد و مورد قبول قرارگرفت و جانشین تکنیک دیک - رید شد. این روش با هیپنوتیزم پیوند و مشترکات بیشتری دارد.

در آن دوره‌ یک پزشک روسی به نام پلاتونوف که در مؤسسه‌ی پژوهشی خارکف روی روشهای هیپنوتیزمی، تلقینی برای تسکین دردها تحقیق می‌کرد، تسکین دردهای زایمان را حوزه‌ی مناسبی برای کارهای خود تشخیص داد.

برای اولین بار انجام این روش هیپنوتیزمی، تلقینی که به خوبی توسط او طراحی شده بود، روی زائوهای پزشک، دانشجوی پزشکی و کادرهای پزشکی در سال ۱۹۳۶ در شوروی سابق هیجان زیادی به وجود آورد. در حدود ۶۰ درصد از ۵۸۸ خانم بارداری که در این برنامه شرکت داشتند، بسیار از زایمان راحت و موفقیت آمیز خود اظهار رضایت می‌کردند.

در شوروی سابق به اماکنی که زایمان صورت می گرفت هیپنوتاریم یا محلی برای انجام زایمان به کمک هیپنوتیزم اطلاق می‌شد و گزارشهایی که متخصصان زایمان در این کشور انتشارمی‌دادند، معمولاً بیشتر از ۸۰۰۰ زایمان با هیپنوتیزم را شامل می‌شد که از سال ۱۹۵۱ مورد تأیید و تصویب وزارت بهداشت و درمان شوروی سابق قرارگرفته بود.

● مقدمات لازم برای انجام زایمان بی‌درد با هیپنوتیزم و خود هیپنوتیزم

اگر متخصصان بیهوشی به دانش کافی در زمینه‌ی‌ آموزش زائوها دست پیدا کنند و در آموزشهای گروهی که کمتر از ۶ جلسه‌ی دو ساعته است زائوها را باخلسه‌ی هیپنوتیزمی آشنا و شرطی کنند، در این شرایط در زمان شروع دردهای زایمان، ممکن است در مدت چند دقیقه آنها را در شرایط خلسه‌ی هیپنوتیزمی قرار داده و با روشی مثل بی‌حسی دستکشی که یک تکنیک بی‌درد کننده‌ی هیپنوتیزمی است، آنها را در شرایط بی دردی قرار دهند.

خانمهای باردار می‌توانند در دوران بارداری ضمن آشنایی با هیپنوتیزم و فراگیری خود هیپنوتیزم و تکنیک ایجاد بی‌حسی هیپنوتیزمی، در شرایط زایمان در بیمارستان یا منزل زیر نظر یک پزشک یا ماما، به راحتی خودشان کارهای مرتبط با زایمان بی درد - ایجاد خلسه، عمیقتر کردن خلسه، ایجاد بی‌حسی دستکشی و تداوم خلسه را بدون کمترین خطری زیر نظر ماما یا پزشک انجام دهند.

هیپنوتیزم یک وسیله‌ی درمانی و پزشکی و هیپنوتیزم درمانی در متن کارهای پزشکی یا بالینی است و به موجب قانون هر عمل پزشکی باید توسط فردی صورت بگیرد که دارای تحصیلات و پروانه‌ی پزشکی است که در زمینه‌ی زایمان بی درد با هیپنوتیزم شامل پزشکان، ماماها می‌شود. هیپنوتیزم زمانی که توسط فرد آموزش دیده و صاحب صلاحیتی صورت بگیرد، مطلقاً بدون خطر و عارضه است.

دکتر رضا جمالیان

عفونی