سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

فاشیسم و قدرت باوری


فاشیسم و قدرت باوری

فاشیسم Fascism از واژه ایتالیایی fascismo به معنی دسته و مجموعه گرفته شده است . Fasces نام تبری بود که بر گرد دسته آن، میله هایی در راستای دسته می بستند و در پیش فرمانروایان رومی، به عنوان نماد قدرت، …

فاشیسم Fascism از واژه ایتالیایی fascismo به معنی دسته و مجموعه گرفته شده است . Fasces نام تبری بود که بر گرد دسته آن، میله هایی در راستای دسته می بستند و در پیش فرمانروایان رومی، به عنوان نماد قدرت، می بردندکه بعدهاو در قرن نوزده، جنبش ژاکوبنی ایتالیا آن را به عنوان سمبل وحدت و آزادی ملت‌به کار برد.

بنیتو موسولینی این علامت Fascio( ) را به عنوان نماد حزب فاشیست ایتالیا برگزید. عنوان فاشیسم برای همه جنبش های قدرت باور، مانند نازیسم آلمان،

فالانژیسم اسپانیا، گارد آهنین رومانی و دیگر جنبش های همانند به کار می رود. فاشیسم یک نهضت سیاسی و نیز مرام این نهضت است. هدف فاشیسم، تاسیس رژیم دیکتاتوری ضد پارلمانی است که اساس آن بر بزرگداشت دولت و ناسیونالیسم افراطی و دشمنی آشکار با دموکراسی، لیبرالیسم و کمونیسم قرار دارد. این‌نهضت و ایدئولوژی آن از ایتالیا برخاسته است اما در بسیاری از کشورها هوادار دارد و بنابراین، آن را یکسره ایتالیایی نمی توان دانست و در هر کشور از وضع اجتماعی و تاریخی خاص آن کشور تاثیر پذیرفته است زیرا فاشیسم مبنای نظری همبسته و یکدست ندارد.

اصطلاح “فاشیسم” و “فاشیست” برای بر چسب زدن به دیگر جنبش های فراگیر (توتالیتر) و نظریه ها و رژیم ها نیز به کار می رود. کمونیست ها، پیش و پس از جنگ جهانی اول برای کوبیدن همه مخالفان خود، از جمله محافظه کاران و سوسیال دموکرات ها، از این بر چسب استفاده می کردند (کمونیست ها، حزب های سوسیال دموکرات را آلت دست “سوسیال فاشیسم” معرفی می کردند). هدف فاشیسم، برقراری دولت قدرت مندی است که در آن فقط یک حزب - حزب فاشیست - انحصار قدرت را در دست داشته باشد و یک رهبر با ویژگی های کاریزماتیک و با قدرت دیکتاتورانه بر آن حکومت کند. وجه مشترک همه جنبش های فاشیستی، ستایش زور و قدرت و بزرگداشت جنگ و دستیابی به قدرت است و با لباس های هم شکل (یونیفورم)، رده بندی ها و سلام ها و رژه حزب خود شکل نظامی می دهند. فاشیست های ایتالیا و آلمان از تبلیغات توده ای و ترور استفاده کرده و همین که به قدرت

رسیدند از قدرت دولت برای‌ از میان برداشتن مخالفان و نظام قانونی‌استفاده کردند.

محمد قربانی گلشن آبادی