چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

مهمان سفره هفت‌سین


مهمان سفره هفت‌سین

سمنو یکی از سین‌های هفت‌گانه و پای ثابت سفره هفت‌سین است اما این دسرهای سنتی ایرانی و آذربایجانی تنها ویژه سفره هفت‌سین نوروزی نیست. این دسر حتی در کشورهای دیگر هم پخته می‌شود …

سمنو یکی از سین‌های هفت‌گانه و پای ثابت سفره هفت‌سین است اما این دسرهای سنتی ایرانی و آذربایجانی تنها ویژه سفره هفت‌سین نوروزی نیست. این دسر حتی در کشورهای دیگر هم پخته می‌شود و البته نام‌های متفاوتی دارد به عنوان مثال در کشور فنلاند به سمنو مامی‌ گفته می‌شود.

سمنو را از جوانه گندم و آرد درست می‌کنند. ماده شیرین‌کننده سمنو شیره‌ای است که از خرد کردن جوانه گندم گرفته می‌شود. این شیره با آرد سبوس‌دار جوشانده می‌شود.

بسیاری از خواص سمنو ناشی از استفاده از جوانه گندم است. تغییراتی که در یک دانه درحین جوانه زدن رخ می‌دهد، بسیار جالب است و این مساله است که ارزش تغذیه‌ای آن را افزایش می‌دهد. انرژی و کربوهیدرات آن کاهش می‌یابد و در عوض پروتئین، کلسیم، پتاسیم، سدیم، آهن و فسفر آن بسیار بالا می‌رود و ویتامین آ، ب۱، ب۳ و ث آن هم بسیار بالا می‌رود. جوانه گندم منبع غنی ویتامین‌های گروه ب و نیز ویتامین E است.

درون سمنو

هر ۱۰۰ گرم سمنو ۳۰۰ کالری انرژی دارد و حاوی ۷۵ گرم کربوهیدرات ۴۰ میلی‌گرم کلسیم و ۲۰۷ میلی‌گرم پتاسیم است علاوه بر آن حاوی ویتامین E، ویتامین A ، ویتامین K، ویتامین C، اسیدفولیک، ویتامین‌های ب۱، ب۳، ب۵ و مواد معدنی مهم مانند: فسفر، کرومیوم، روی، سلنیوم، آهن و مس است.

۱۰ خاصیت سمنو

۱) سمنو شیرافزا است از این رو هم برای مادران شیرده و هم به علت مقوی بودن برای زنان باردار بسیار مفید است.

۲) سمنو به علت داشتن ویتامین‌های گروه ب موجب آرامش اعصاب می‌شود.

۳) سمنو به علت دارا بودن ویتامین ای و خاصیت آنتی‌اکسیدانی باعث پیشگیری از سرطان می‌شود.

۴) سمنو به دلیل دارا بودن کلسیم و فسفر برای پیشگیری از پوکی استخوان مفید است.

۵) به علت داشتن آهن و اسیدفولیک سمنو برای خونسازی و درمان کم‌خونی مفید است.

۶) سمنو مغذی و انرژی‌زاست و بویژه برای ورزشکاران پرورش اندام بسیار مفید است.

۷) ویتامین‌های گروه ب موجود در سمنو برای بهبود وضعیت پوست، تقویت موی سر و جلوگیری از ریزش آن مفید هستند.

۸) به علت داشتن مواد آنتی‌اکسیدان مصرف سمنو برای پیشگیری از گرفتگی عروق و بیماری‌های قلبی موثر است.

۹) با مصرف سمنو می‌توانید مقدار قابل‌توجهی از ویتامین‌های ب را به بدن برسانید. علاوه بر این ویتامین‌های ث و ای، بتاکاروتن و سلنیوم موجود در سمنو می‌تواند از اکسیداسیون چربی‌ها در بدن جلوگیری کند همچنین منیزیم موجود در آن می‌تواند فشار خون را کنترل نماید، مجموعه این اتفاقات خطر سکته قلبی و مغزی را کاهش می‌دهد.

۱۰) تغذیه امروزی ما و کم‌تحرکی باعث افزایش کلسترول در خون می‌شود. این کلسترول به صورت اکسید شده در جدار رگ‌ها رسوب می‌کند؛ ولی چنانچه ویتامین‌های ای و ث لازم که خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند، برای بدن فراهم شوند، میزان کلسترول اکسید شده کمتر خواهد شد. با خوردن سمنو این ویتامین‌ها به بدن شما خواهد رسید.