جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

عوامل اختلاف برانگیز در خانواده


عوامل اختلاف برانگیز در خانواده

روابط زناشوئی و خانوادگی به دلیل اینکه بر اساس عواطف بنا نهاده شده ظرایف و اصولی دارد که اگر در مواقع پرمشغله ای مانند ایام آخر سال و نوروز بدان توجه نشود می تواند دچار آسیبهای جبران ناپذیر شود آرامش و ارتباط سالم میان زن و مرد, نیاز اصلی زندگی زناشویی است و بنیاد خانواده بر آن استوار است, بعضی مواقع روابط زناشویی با موانع و مشکلاتی روبه رو می شود که آرامش روانی و اخلاقی را از خانواده می گیرد

روابط زناشوئی و خانوادگی به‌دلیل اینکه بر اساس عواطف بنا نهاده شده ظرایف و اصولی دارد که اگر در مواقع پرمشغله‌ای مانند ایام آخر سال و نوروز بدان توجه نشود می‌تواند دچار آسیبهای جبران ناپذیر شود. آرامش و ارتباط سالم میان زن و مرد، نیاز اصلی زندگی زناشویی است و بنیاد خانواده بر آن استوار است، بعضی مواقع روابط زناشویی با موانع و مشکلاتی روبه‌رو می‌شود که آرامش روانی و اخلاقی را از خانواده می‌گیرد. یکی از مواقعی که می‌تواند در بین خانواده‌ها و زن و شوهرها تنش زیاد شود زمان‌هایی مثل ایام پایان سال است که دغدغه‌ها و مسائل خاص خود مانند خرید مایحتاج عید، دید و بازدیدها و سفرها را دارد.علت خیلی از مشکلات درون خانواده‌ها به برخی خصوصیات اخلاقی بد زن و شوهر بر می‌گردد که در زمان‌های خاص بروز و ظهور بیشتری می‌یابد. که بد نیست به اصلی‌ترین خصوصیات اختلاف برانگیز بپردازیم.

● چشم و هم چشمی

یکی از آسیبهای اخلاقی که در ایامی‌مثل عیدنوروز تشدید می‌شود چشم و هم چشمی‌بین خانواده‌هاست که اولین نتیجه اش ایجاد اختلافات است. در آموزه‌های دینی بر نفی چشم و هم چشمی‌تاکید شده است. از دید قرآن، مؤمن آن است که به تجملات و چشم و هم چشمی‌ها و اسراف‌ها پشت پا می‌زند.

● جدال و جر و بحث

دوری از جر و بحث و جدال بر سر مسائل گوناگون و گاه بی‌اهمیت از اصول حفظ روابط زناشویی است. اینگونه بحثها آثاری ویرانگر بر روابط بر جا می‌گذارند و موجب دور شدن آدمها از هم و دلخوری می‌شوند. باید دانست که اکثر مواقع جر وبحث‌ها برای رسیدن به حرف و موضع حق نیست بلکه برای به کرسی نشاندن حرف یکی از طرفین است. امام علی‌(ع) می‌فرمایند که از ستیزه و خصومت بپرهیزید که اینها دلهای برادران را بیمار می‌کند و نفاق را می‌رویاند.

● وسواس و سختگیری

یکی دیگر از خصوصیات بد اخلاقی که در مواقع خاص بیشتر بروز می‌کند سختگیری و وسواس در روابط و امور خانوادگی است. سختگیری و وسواس در روابط خانوادگی مصادیق مختلفی دارد از جمله می‌توان به بهانه گیری در خرید و دید و بازدیدها اشاره کرد. تجربه ثابت کرده که سختگیری جز ناراحتی و دلسردی نتیجه‌ای ندارد.

● خودبرتربینی و خودخواهی

خودخواهی و خودبرتربینی عامل اختلاف و موانع در ارتباط همسران با یکدیگر می‌شود. گاهی مرد به واسطه قدرت و حس سلطه و گاهی زن به واسطه جمال و هنری که دارد بر طرف دیگر فخر می‌فروشد. ریشه خودخواهی چیزی جز غرور و فریب شیطان نیست که مسیر زندگی را از روند انسانی و الهی خارج می‌کند.

● غرزدن و بدخلقی

به‌دلیل مشغله‌های پایان سال ممکن است هر یک از افراد خانواده دچار خستگی شوند، اما وارد کردن آن به روابط زناشویی مخرب است. انتقال ناراحتی و خستگی مسائل بیرون به خانه مانع بزرگی در حفظ آرامش و سکون خانواده است.

● انتظارات و توقعات بیجا

زندگی زناشویی و محفل خانواده، فرصت رشد و تکامل زن و مرد است. بنابراین برای داشتن آرامش و رضایت از زندگی، باید میزان خواسته‌ها و انتظارات زن و مرد از هم متناسب با توان طرف مقابل باشد. در غیر این صورت فشارهای روانی بر زندگی حاکم می‌شود و روابط خانوادگی دچار اختلال و آسیب می‌گردد.

● مقایسه

بعضی زن و شوهرها مدام زندگی دیگران را به رخ همسر خود می‌کشند و با این وسیله همدیگر را تحقیر می‌کنند. همسران موظفند برای حفظ روابط محبت‌آمیز، یک بار و برای همیشه دست از مقایسه‌های مخرب و غیر سازنده بردارند و به این وسیله، موجبات آزردگی خاطر یا تحقیر طرف مقابل را فراهم نیاورند. مقایسه کردن در هر سطحی که باشد از ضعف شخصیتی حکایت دارد و بیانگر آن است که افراد هنوز به رشد و بلوغ فکری و روحی لازم نرسیده و راه و رسم زندگی مشترک را نیاموخته اند.

● قدر همدیگر را ندانستن

خصلت و نهاد آدمی‌طوری است که وقتی در خوبی، نعمت و شادی است، سپاسگزاری و قدردانی نمی‌کند و هنگام سختی و گرفتاری، شکیبایی و صبر را از دست می‌دهد. این صفت اخلاقی مذموم در محیط خانواده نیز بروز می‌کند و می‌تواند از سوی هر کدام از زن و شوهر آشکار شود. به گونه‌ای که زحمات و کارهای طرف مقابل را درک نکرده یا برای آن ارزشی قائل نشود. این نوع برخورد در طول زمان تنش زیادی در روابط ایجاد می‌کند و آنها را در مسیر اختلاف و جدایی قرار می‌دهد.