چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
من و اعتیاد غیر ممکنه
مصرف مواد مخدر در بین نوجوانان، دلایل گوناگونی دارد: گاهی فراموشی از تنش های زندگی، گریزهای موقت و حتی به ادعای برخی از نوجوانان درک زیباتری از جهان. باید اذعان کرد که مصرف مواد به هیچ عنوان به تندرستی یا چالاکی بیشتر فرد کمک نمی کند، باعث افزایش خلاقیت نمی شود یا توانایی یک نوجوان را در مقابله با مشکلات زندگی افزایش نمی دهد. حجم عمده تحقیقات نشان می دهد که مصرف مواد برای هر یک از ویژگی های یاد شده نه تنها مفید نیست، بلکه بسیار زیان آور است . بنابراین هر نوع ادعا در مورد اثرات مثبت مواد مخدر، اساس علمی ندارد. مصرف مواد مخدر صرفا محدود به گروه سنی نوجوانان نیست، بلکه در بین بزرگسالان تاریخچه ای چند هزار ساله دارد .
درصد نوجوانانی که به نحوی از مواد مخدر استفاده می کنند، مشخص نیست، ولی در برخی از کشورهای صنعتی ۴۰درصد از فارغ التحصیلان دبیرستان دست کم یک بار از مواد مخدر نظیر کوکایین استفاده کرده اند. آمار برخی از شهرهای بزرگ مانند لوس آنجلس و شیکاگو نشان می دهد که شروع اعتیاد برای ۴۰ الی ۵۰ درصد از جمعیت از حدود آخرین سال راهنمایی آغاز می شود. تمایل نوجوانان به مصرف مواد دلایل متنوعی دارد و در هردوره از تاریخ، افراد به مصرف مواد متفاوتی گرایش داشته اند. به عنوان مثال، در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰، LsD که یک ماده خطرناک توهم زاست به تدریج جای خود را به مواد دیگری نظیر کوکایین داد و مصرف سیگار که آن هم نوعی ماده اعتیادآور تلقی می شود، روند نزولی داشته است.
یکی از دلایل عمده ای که می تواند در افزایش آمار اعتیاد نقش داشته باشد، قابل دسترس بودن آن است. اکثر نوجوانان کنجکاو و ماجراجو هستند و درباره توانمندی های خود، پندارهای افسانه ای دارند ، یعنی معتقدند که با مصرف مواد، هرگز معتاد نخواهند شد. با توجه به این خصلت، دردسترس بودن مواد، می تواند زمینه را برای افزایش اعتیاد هموار کند. برآنیم تا در این مقاله، دلایل اعتیاد در بین نوجوانان را به عوامل زیر نسبت دهیم: همسالان در سوق دادن نوجوانان به مصرف مواد نقش موثری دارند. یکی از بهترین عوامل در پیش بینی اینکه یک نوجوان در آینده به ماده ای معتاد خواهد شد، این است که بدانیم دوستان او (به ویژه بهترین و نزدکترین دوستش) چه نوع ماده اعتیاد آوری را مصرف می کنند . وقتی نوجوانان مصرف برخی از مواد مخدر را تایید نکنند، همسالان آن ها نیزبه مصرف چنین موادی کمتر گرایش نشان می دهند.
بسیاری از نوجوانان با مشکلات متعددی مواجه هستند و در مواردی نیز دستخوش احساس پوچی و بی حوصلگی می شوند. برخی از نوجوانان برای فرار از وظایف عمده رشدی، یعنی کسب مهارت های اجتماعی، شغلی و شناختی، به مواد مخدر روی می آورند، روابط خانوادگی یکی از عوامل موثر در ایجاد اعتیاد، نوع رابطه نوجوان با والدین اوست . در خانواده مقتدر و اطمینان بخش که والدین به تدریج به فرزندان خود استقلال اعطا می کنند، گرایش به مواد مخدر کمتر است. برعکس در خانواده های مستبد، متخاصم و سهل انگار، موارد اعتیاد افزایش می یابد. برخی از نوجوانان مصرف مواد را به عنوان راهی برای عصیان یا جلب توجه والدین انتخاب می کنند. بسیاری از نوجوانان با مشکلات متعددی مواجه هستند و در مواردی نیز دستخوش احساس پوچی و بی حوصلگی می شوند. برخی از نوجوانان برای فرار از وظایف عمده رشدی، یعنی کسب مهارت های اجتماعی، شغلی و شناختی، به مواد مخدر روی میآورند. بدین ترتیب، اعتیاد برای بسیاری از نوجوانان نوعی اجتناب از مسوولیت های زندگی است .
برخی از نوجوانان که مصرف کننده شدید انواع مواد مخدر هستند، از اختلالات روانی رنج می برند. در این قبیل نوجوانان احساس طردشدگی از سوی والدین، فقدان پذیرش از سوی همسالان، احساس انزوا وعزت نفس ضعیف مشاهده شده است . در موارد زیادی این قبیل نوجوانان ویژگی های یاد شده را تحت لوای اعتیاد کتمان می کنند. در اکثر کشورهای جهان، درصد قلیلی از نوجوانان دستخوش از خودبیگانگی هستند، از خودبیگانگی یعنی: " نفی عمیق ارزش های جامعه یا کناره گیری از مردم درحدی که فراتر از هنجارهای معمول در بین نوجوانان است. " گاهی از خودبیگانگی منجر به احساس بی تفاوتی، پوچی و طردشدگی می شود. این قبیل نوجوانان نسبت به آینده مایوس اند و در نتیجه ممکن است تلاش آنها برای کسب یک هویت منسجم و اهداف معنادار، با موفقیت همراه نباشد. چنین شرایطی زمینه را برای استفاده از مواد مخدر فراهم می کند.
نویسنده : سرور حاجی سعید
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست