جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

زندگی آلفرد نوبل در یک نگاه


زندگی آلفرد نوبل در یک نگاه

نگاهی به زندگی آلفرد نوبل

آلفردبرناردنوبل در بیست ویکم اکتبر سال ۱۸۳۳ در شهراستکهلم سوئدچشم به جهان گشود .

در ۸ سالگی به همراه خانواده اش عازم روسیه شد . نشانه های علاقه به علوم و به ویژه شیمی درهمان نخستین سالهای کودکی در وی پدیدار شد.

آموخته هایش را به شکل خودآموز فراگرفت و هیچ گاه تحصیلات دانشگاهی را از سرنگذراند . در سال ۱۸۶۳ به سوئد بازگشت و درکارگاه پدر در هلنبورگ به عنوان شیمیدان مشغول به کار شد . او در تولید صنعت مواد منفجره نیتروگلیسیرین موفقیت بسیاری بدست آورد .

در۱۸۶۴ انفجاری منجر به ویرانی کارخانه و مرگ چند نفر از جمله برادر جوانترش شد ، پس از آن که کارخانه هایی در آلمان و نروژ ساخته شدند نوبل در۱۸۶۷ اختراع نوعی از نیترو گلیسیرین به نام دینامیت را به ثبت رسانید . در دینامیت او نیتروگلیسیرین جذب خاک دیاتومه جامد بی اثری شده بود از این رو کارکردن با آن ایمن تر بود . این اختراع به سرعت کار ساخت و ساز ها را در بسیاری از کشورها بهبودبخشید.

نوبل در سال ۱۸۷۵ ژلاتین منفجرشونده قویتری را ارائه داد که در آن نیتروگلیسیرین با نیتروسلولز ژلاتینی شده بود . اختراع وی طرحهای بزرگ راه سازی مانند کانال کورینث و تونل گوتارد را امکان پذیرساخت . درسال۱۸۸۷ بالبیست ماده منفجره بی‌دود را برای امورنظامی معرفی کرد ، آلفرد نوبل مردی تنها غالباً بیمار فروتن کمرو و دوستدار انسان ها بود .

در آوریل ۱۸۸۸یک روزنامه فرانسوی به اشتباه مرگ لودویک نوبل ، برادر الفرد نوبل را به وی نسبت داد و به طعن این واقعه را مرگ «بازرگان مرگ» یاد کرد ، بازرگانی که با یافتن راههای تازه برای کشتار جمعی ثروت کلانی را صاحب شده .

این قضیه درست هشت سال قبل از مرگ آلفرد نوبل ، موجب پرشانی مخترع دینامیت شد و نامبرده بر آن شد تا این نگرش منفی نسبت به خود را به نوعی برطرف کند و تلاش کرد که ثروتش را در راه خدمت به بشریت صرف کند به همین خاطر در وصیت نامه اش تجدید نظر کرد و بخش اعظم ثروت خود را در مراکز اقتصادی قابل اطمینان سرمایه گذاری کرد .نامبرده در ساعت دو بعد از نیمه شب دهم دسامبر ۱۸۹۶در سن ۶۳ سالگی و در ایتالیا در گذشت .

▪ متن وصیت نامه آلفرد نوبل:

« من امضا کننده زیر آلفرد برنهارد نوبل پس از مطالعات و ملاحضات دقیق اعلام می دارم که آخرین وصایای من نسبت به میراثی که ممکن است پس از مرگ بر جای بماند به شرح زیر است . به اجرا کنندگان وصایا خود توصیه می کنم در مورد میراث من که قابل تبدیل شدن به وجه نقد است به ترتیب زیر اقدام نمایند:

آنچه که از من به ارث می ماند به پول نقد تبدیل کنند و در موسسات معتبر به شکل سرمایه بسپارند. پولی که به این صورت نگهداری می شود سرمایه ثابتی به وجود خواهد آورد . منافع حاصل از این سرمایه را همه ساله به عنوان جایزه به کسانی که طی سال قبل به بهترین نحو به سود بشر خدمت کرده اند اعطا نمایند. این پول را به پنج قسمت مساوی تبدیل کنید، یک سهم را به کسی بدهید که مهمترین اکتشاف یا اختراع را در دانش فیزیولوژی یا پزشکی نموده باشد ، سهم دیگر را به کسی بدهید که مهمترین اختراع یا اکتشاف را در رشته فیزیک به عمل آورده باشد . یک سهم را به کسی بدهید که از لحاظ معنوی برجسته ترین اثر ادبی را به وجود آورده باشد و بالخره یک سهم را به کسی اعطا کنید که حد اکثر مساعی را در استحکام و تشدید روابط برادرانه بین ملل و یا تشکیل و ازدیاد مجامع صلح مبذول داشته است.

جایزه فیریک و شیمی توسط آکادمی علوم در استکهلم جایزه فیزیولوژی و پزشکی از طرف موسسه پزشکی و جراحی کارولین در استکهلم و جایزه ادبیات تو سط آکادمی سوئد و جایزه صلح از طرف کمیته ای مرکب از پنج نفر به انتخاب پارلمان نروژ تعیین و توزیع خواهد شد. علاقه خاص من این است که در تقسیم این جوایز به هیچ وجه ملیت نامزدها ملحوظ نشود یعنی شایسته ترین افراد مشمول اخذ جایزه قرار گیرند اعم از اینکه اسکاندیناوی باشند یا نباشند این وصیت نامه تنها وصیت معتبر من است و مفاد آن هر گونه وصیتی را که ممکن است پس از مرگ من ارائه شود باطل می سازد.

پاریس ۲۷ نوامبر ۱۸۹۵ الفرد برنهارد نوبل»

حمیدرضا قائدامینی