چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بهترین و بدترین بستنی ها


بهترین و بدترین بستنی ها

از همان بدو تولد ذائقه انسان با خوردن شیر مادر با طعم شیرین آشنا می‌شود بنابراین جای تعجب نیست که بیشتر افراد گرایش بیشتری به مصرف موادغذایی با طعمی شیرین و حاوی قند دارند...

از همان بدو تولد ذائقه انسان با خوردن شیر مادر با طعم شیرین آشنا می‌شود بنابراین جای تعجب نیست که بیشتر افراد گرایش بیشتری به مصرف موادغذایی با طعمی شیرین و حاوی قند دارند...

بستنی یکی از تنقلات شیرینی است که در شکل‌ها و طعم‌های متفاوت به دلیل خنکی، طعم و بافت ترد و نرم، نه تنها مورد علاقه کودکان است بلکه بزرگسالان هم آن را دوست دارند. کودکانی که به دلیل بوی خاص شیر میلی به مصرف آن ندارند، می‌توانند به عنوان یک میان‌وعده بستنی را که منبع خوبی از کلسیم است، بخورند. بهترین بستنی، بستنی‌ای است که از شیر تازه و بدون موادافزودنی تهیه شده باشد. بستنی‌هایی که با شرایط استاندارد و در نظر گرفتن مسایل بهداشتی فردی – محیطی و بدون مواد افزودنی تهیه شده‌اند، ارزش بیولوژیکی و غذایی بالایی دارند. بدترین نوع بستنی، بستنی‌هایی هستند که از شیر بریده و کهنه تهیه شده‌اند و معمولا در فرایند تولید آنها شرایط استاندارد رعایت نمی‌شود. البته اگر بستنی را در خانه تهیه می‌کنید، حتما از شکر کمتری استفاده کنید و آبمیوه و تکه‌های میوه یا مغزها را به آن بیفزایید تا ارزش غذایی‌اش را در حد یک میان‌وعده مناسب افزایش دهید. افزودن بستنی به ژله خانگی که با آبمیوه تهیه شده، برای تربیت ذائقه و تامین بخشی از نیازهای کودک مناسب است. البته فراموش نکنید هر نوع بستنی‌ای برای تغذیه کودک مناسب نیست به‌خصوص بستنی‌های سنتی که ممکن است خامه به‌کار رفته در آنها پاستوریزه نباشد.

سالم ترین بستنی‌ها، بستنی‌های سفید وانیلی هستند که هیچ نوع رنگی به آنها اضافه نشده است. البته بهتر است تا قبل از سن ۳ سالگی هر روز به کودک بستنی ندهید زیرا احتمال چاقی را در او و شکل‌گیری رفتارهای غلط تغذیه‌ای و بروز آسیب‌های جبران‌ناپذیر به دندان‌ها را افزایش می‌دهد. از آنجا که کودکان علاقه زیادی به بستنی دارند، بر حسب سن، وضعیت جسمی و سلامت برایشان بستنی مناسب را انتخاب کنید و فراموش نکنید میزان کالری انواع بستنی‌ها متفاوت است. درضمن بستنی را به مقدار مشخص و با فاصله‌گذاری مناسب بین میان‌وعده با وعده‌های اصلی به کودک بدهید زیرا سه اصلی که همواره در علم تغذیه به رعایت آن توصیه می‌شود تنوع، تعادل و تناسب است.

مادرانی که برای علاقه‌مند کردن کودکشان به مصرف غذا به نوعی با دادن بستنی به او، شرطی‌اش می‌کنند، باید توجه داشته باشند با اصرار کردن ممکن است کودک حتی از خوردن، ماده غذایی‌ای هم که دوست دارد، بعد از مدتی دلزده می‌شود. بنابراین نه کودک را برای خوردن موادغذایی تشویق کنید و نه در صورت نخوردن آن، عکس‌العمل یا واکنشی منفی نشان دهید. تشویق و اجبار یا دادن وعده و وعید برای غذاخوردن، بدآموزی است و باعث شکل‌گیری رفتارهای غلط تغذیه‌ای و عادت بد غذایی و گرایش کودک به مصرف تنقلات با طعم شیرین و هله‌وهوله‌های بی‌ارزش که تراکم انرژی و موادمغذی کمی دارند، می‌شود.

دکتر سیدضیاءالدین مظهری

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران