سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
تکریم ارباب رجوع
در بحث تحول اداری، تکریم ارباب رجوع از اهمیت ویژهای برخوردار است. در حقیقت هدف از تحول اداری، تکریم اربابرجوع و تکریم انسان است.
تکریم انسان ریشه قرآنی دارد. قبل از اینکه انسان از سوی همنوع خود مورد تکریم قرار گیرد، از سوی خداوند مورد تکریم قرار گرفته است. در بین مخلوقات خداوند متعال، انسان از ویژگیهای بسیار ممتازی برخوردار است. خداوند هنگامی که انسان را آفرید خود را تحسین گفت (فتبارکالله احسن الخالقین) <سوره مؤمنون - آیه ۴>.
فلسفه وجودی سازمانها و ادارات و مؤسسات، نیازهای انسان است. به عبارت دیگر، سازمان و اداره و مؤسسهای ایجاد نشده است، مگر برای تأمین نیازهای مردم. هر سازمان و مؤسسهای اعم از دولتی یا غیردولتی برای ارائه خدمت به مردم بهوجود آمده است و کسانی که در آنها شاغل میشوند مستخدم نامیده میشوند. مستخدم یعنی خدمتگزار. بنابر این به فرض این که طرح و تکریم ارباب رجوع در نظام اداری کشور هم به عنوان یک تکلیف اداری مطرح نباشد، آموزههای دینی و فلسفه وجودی ادارات، سازمانها و مؤسسات ایجاب میکند که مردم در ادارات و سازمانها مورد تکریم قرار گیرند.
منظور از تکریم در نظام اداری چیست؟ چه کاری باید انجام شود تا تکریم تحقق پذیرد؟
منظور از تکریم در نظام اداری این است که مکانیسم و فرایند انجام کار و نحوه برخورد با ارباب رجوع بگونهای باشد که ارباب رجوع احساس رضایتمندی کند.
مهمترین شاخصهای رضایتمندی عبارتند از:
۱) سرعت در خدمات
۲) کیفیت خدمات
۱-۱) سرعت ارائه خدمات در یک واحد اداری، خدماتی...
سرعت در خدمات:
اطاله حضور ارباب رجوع را به حداقل میرساند و تحقق این شاخص بستگی به مهارت کارکنان دارد. بین مهارت کارکنان و سرعت خدمات رابطه مستقیم برقرار است. پیشبینی اجرای برنامههای آموزش ضمن خدمت برای کارکنان و الکترونیکی کردن بعضی خدمات و نیز اتوماسیون اداری در همین راستا میباشد.
۱-۲) کیفیت خدمات: رضایتمندی یا عدم رضایت ارباب رجوع، عمدتاً و اصولاً مرتبط با کیفیت خدمات است. کیفیت در خدمات ابعاد متعدد و وسیعی دارد. و دامنه آن از مناسبسازی فضای اداری و وجود امکانات رفاهی، فرآیند راهنمایی و اطلاعرسانی و... تا برخورد انسانی رئیس و مرئوس و مکانیسم نظارت و ارزیابی دارد. که تحقق هر یک از موارد یاد شده بستگی به تدابیر و شرایطی دارد که پرداختن به آنها در این مقوله میسر نیست.
۲-۲-)در بحث کیفیت خدمات مهمترین عنصر، رفتار و برخورد خوب با ارباب رجوع یا مشتری است. این عنصر آنقدر مهم و مورد انتظار ارباب رجوع است که اگر با مراجعه به سازمان یا مؤسسهای نیازش مرتفع نشود و به خواستهاش نایل نشود، اما مورد احترام قرار گیرد از نزد مرجع راضی بیرون میرود.
برعکس اگر اداره و سازمان بسیار باشکوه و مجلل و واجد همه نوع امکانات هم باشد اما ارائه خدمات توام با تکریم و احترام نباشد، احساس رضایتمندی حاصل نمیشود.
نتیجهای که از تأکیدهای مستمر قرآن کریم و همچنین جملات قصار پیامبر گرامی(ص) و ائمه اطهار(ع) درخصوص احترام به مقام انسان و یا به عبارت دیگر تکریم انسان میگیریم این است که در جامعه امروز بویژه در نظام مقدس جمهوری اسلامی باید، تکریم ارباب رجوع در دستگاههای دولتی و غیردولتی، بتوانیم یکی از نشانههای برجسته دین اسلام را در تجلیل از مقام شامخ انسان به ستایش بگذاریم. تحقق این هدف میتواند یکی از پایههای اساسی تعالی جامعه را بنیان نهد.
علی برزگر
معاون فرماندار ارسنجان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست