سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
با بوی بد این روزها چه کنیم
تعریق نهتنها بد نیست بلکه فایده هم دارد، اما جزو ناخوشایندش بوی بد بدن به عنوان عارضه جانبی عرقکردن است که هیچ عطری حریفش نمیشود. هرچند عرق کردن در واقع بویی ندارد، اما ممکن است عرق در تماس با باکتریهای روی پوست بوی ناخوشایندی ایجاد کند. انسانها به دلایل گوناگونی همچون قرار گرفتن طولانی در معرض آفتاب، ورزش کردن، مضطرب شدن و عرق میکنند و نهتنها این عارضه بد نیست؛ بلکه به عنوان نشانهای از سلامت محسوب میشود، اما اگر میخواهید، بدانید چطور باید بوی بد ناشی از عرق کردن را رفع کرد، مطلب زیر را بخوانید.
● چرا عرق میکنیم؟
عملکرد اصلی تعریق خنک کردن دمای بدن به منظور ثابت نگه داشتن آن تا حداکثر ۳۷ درجه است، فرآیند تعریق عموما با قرار گرفتن در محیط گرم و مرطوب، فعالیت کردن یا وجود تب فعال میشود. توانایی تعریق به انسان امکان میدهد که در شرایط آب و هوای متفاوت زندگی کند. بدن ما دو نوع عرق «آپوکراین» و «اکرین» ترشح میکند. عرق اکرین برای پایین آوردن درجه حرارت بدن، مثلا هنگام ورزش یا زمانی که هوا خیلی گرم است، کاربرد دارد. این نوع عرق در همه قسمتهای بدن به طور یکنواخت ترشح میشود و بیبو است. آپوکراین نوع ویژهای از ترشحات بدن است که در محلهای مخصوصی مثل زیر بغل، کشالههای ران، دستها و پاها ایجاد میشود. این نوع عرق دلیل پیدایش بوی تند و زننده است. آپوکراین هم مثل اکرین کاملا بیبو است و چربی و پروتئین دارد. باکتریهایی روی بدن ما وجود دارند که از عرق آپوکراین تغذیه میکنند و وقتی این عرق را مصرف میکنند همان کاری که سایر موجودات زنده پس از غذا خوردن انجام میدهند از او سر میزند. به طوری که غذا را دفع میکند و این بوی زننده و منزجرکننده از این موضوع ناشی میشود.
● عوامل پیدایش بوی بدن چیست؟
▪ درست حمام نکردن: یکی از دلایل عمده در پیدایش بوی بد عرق این است که به میزان کافی حمام نمیکنیم. البته فقط شستوشوی بدن کافی نیست، پاکی و نظافت لباسها نیز در این مساله موثر است.
▪ خصوصیات: بدن برخی افراد بوی تندتری دارد و دلیل آن میتواند استرس یا فعالیت جسمی بیش از اندازه باشد، این روزها استرس عامل رایجتری است. توقعات بالا، برنامههای فشرده کاری و اضطرابی بیش از حد طبیعی بر بدن وارد میکنند که باعث عرق کردن بیشتر میشود. عرق کودکان معمولا بوی بد نمیگیرد به این علت که آپوکراین ترشح نمیکنند، از این رو باکتریها نمیتوانند با چیزی فعل و انفعال داشته باشند. با بالارفتن میزان تستسترون بدن در دوران بلوغ، آپوکراین نیز ترشح میشود.
▪ تغذیه: خوردن بعضی از غذاها نیز میتواند بر بوی بدن تاثیرگذار باشد، غذاهای تند و تلخ با بوی نافذ معمولا تاثیر منفی بر بوی بدن دارد. سیر، زیره و کاری نمونههایی از این غذاها هستند. کمبود روی نیز میتواند در این زمینه موثر باشد.
● چه باید کرد؟
▪ حمام بیشتر: حمام کردن و شستوشوی به موقع لباسها میتواند شروع خوبی باشد.
▪ تغذیه مناسب: کم کردن مصرف کافئین از برنامه غذایی روزانه بسیار مفید خواهد بود. قهوه، نوشابه، شکلات و سایر مواد غذایی کافئیندار با تحریک غده ترشحکننده آپوکراین در ایجاد بوی بدن تاثیر دارند. نوشیدن میزان کافی آب و مایعات، غدد ترشحکننده اکرین را فعال میکند که باعث رقیقتر شدن عرق آپوکراین میشود.
استفاده از دئودورانتها و ضدعرقهای استاندارد میتواند حداقل ۲۰درصد از میزان تعریق یک ناحیه را بکاهد. به طور کلی هدف از کاربرد مواد ضدعرق و بو بر افزایش بهداشت فردی است. اکثر دئودورانتها فقط بوی بد بدن را میپوشانند، اما دئودورانتهایی هستند که با این عناصر مقابله میکنند. موثرترین دئودورانتها حاوی آلومینیوم یا روی هستند که در هر دو این عناصر برای مقابله با باکتریها تولیدکننده عرق را مسدود میکنند و باکتریها نیز چیزی برای فعل و انفعال با آن ندارند. دئودورانتها اگرچه به علت داشتن اسانس پوست را خوشبو میکنند ولی در میزان تعریق نقشی ندارند، بنابراین در کنار آنها به مواد ضدعرق نیز نیاز است. این قبیل محصولات جنبه دارویی دارند و میزان تعریق بدن را کاهش میدهند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست