چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
نگاهی به جغرافیای تاریخی مشهد
شهر مشهد یعنی محل شهادت حضرت امام رضا (ع)، در سمت شرقی نیشابور واقع است و سلسله کوه هایی که سرچشمهٔ اکثر آب های نیشابور است مشهد را از نیشابور جدا می نماید. شهر مشهد که امروز مرکز خراسان (رضوی) است قبل از آن که امام رضا (ع) در این محل به شهادت برسند قریه ای با نام سناباد بوده، امام علی بن موسی الرضا در سال ۲۰۲ هـ.ق در اثر زهری که مأمون خلیفه عباسی به ایشان خورانید در این محل شهید شدند و از این پس این قریه نام مشهد الرضا را بر خود گرفت که به صورت مخفف با نام مشهد رایج گردید.
در چند کیلومتری شمال مشهد بقایای شهر قدیمی طوس قرار دارد. طوس در قرن چهارم دومین شهر ربع نیشابور محسوب می شده است و از دو شهر "طابران" و "نوقان" که متصل به هم بودند تشکیل می شد به فاصله دو منزلگاه چاپاری از طوس باغ بزرگی بود در دهکده سناباد و در آن دهکده قبر هارون الرشید قرار داشت.
در قرن سوم به گفته یعقوبی نوقان از طابران بزرگ تر بوده ولی یک قرن بعد طابران از نوقان بزرگ تر شده و نا زمان یاقوت حموی بر همین وضع باقی ماند، تا اینکه لشکریان مغول طوس را ویران کردند. نوقان به تهیه و ساختن ظرف های سنگی که به نواحی دیگر می بردند شهرت و از کوه های آن طلا و نقره و آهن و مس استخراج می گردید.
از قبور مشهور طابران مقبره امام محمد غزالی است که از علمای مشهور و مدرسین برجسته نظامیه بغداد بود و در سال ۵۰۵ هـ.ق وفات یافته است. اسم طوس در زمان یاقوت، یعنی در قرن هفتم غالبا بر ولایت آن اطلاق می شد و در آن ناحیه بیش از هزار دهکده وجود داشت. تمام این آبادی ها همچنین دو شهر طوس و عمارات دو مقبرهٔ سناباد در سال ۶۱۷ هـ.ق پایمال لشکریان مغول گردید و یکسره غارت و تاراج شد و از آن پس دیگر طوس روی آبادانی را ندید. اما مقبره امام هشتم به علت توجه و ارادت ویژه شیعیان به آن امام مجددا آباد شد. حمد الله مستوفی نخستین کسی است که در اثری مکتوب در قرن هشتم سناباد را مشهد خوانده است و از آن زمان تا کنون آنجا را همچنان مشهد می نامند. در زمان حمد الله مستوفی مشهد به صورت شهری بزرگ در آمده که در آن مزار های بسیار با گنبد های متعدد وجود داشته از آن جمله می توان به مقبره فردوسی سراینده شاهنامه اشاره نمود. اطراف مشهد جلگه ای است هموار و سرسبز که آن را مرغزار تکان گویند. طولش دوازده و عرضش پنج فرسخ است و انگور و انجیر فراوان دارد، اهالی ولایت طوس به نظر حمد الله مستوفی "نیکو سیرت و پاک اعتقاد و غریب دوست" هستند. ابن بطوطه که مشهد را چند سال بعد از مستوفی دیده است گوید شهری عظیم است دارای بازار های معمور و اطراف شهر را کوه ها فرا گرفته و ضریح در زیر گنبدی بزرگ جای دارد و مدرسه ای در جوار آن است و همه دیوار های این ابنیه با کاشی های عالی آراسته است. روی قبر امام ضریحی است از چوب که بر روی آن صفحات نقره کشیده اند و قندیل های سیمین بالای ضریح آویزان است. در حرم از نقره ساخته شده و پردهٔ ابریشمین زرتاری بر آن در کشیده و فرش های متعدد گسترانیده اند. کلاویخو سفیر اسپانیا که در سال ۸۰۸ هـ.ق مأمور دربار تیمور گورکانی بوده و در راه خود از مشهد عبور نموده است به شکوه و عظمت مقبرهٔ امام اشاره داشته آن را ستوده است.
سمیرا افراسیابی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست