پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا

۱۳ فوریه ۲۰۰۶ ـ ... و این بار صدام را با زور به دادگاه برده بودند! - وضعیت و اظهاراتی که در اوراق تاریخ خواهد ماند


۱۳ فوریه ۲۰۰۶ ـ ... و این بار صدام را با زور به دادگاه برده بودند! - وضعیت و اظهاراتی که در اوراق تاریخ خواهد ماند

بامداد دوشنبه (۱۳ فوریه ۲۰۰۶) مشاوران قضایی، صدام حسین و شرکاء اتهام وارده به او در کشتار ۱۴۰ شیعه در سال ۱۹۸۲در دجیل (۲۱سال پیش از اشغال نظامی عراق)، از شرکت در جلسه دادگاه خودداری …

بامداد دوشنبه (۱۳ فوریه ۲۰۰۶) مشاوران قضایی، صدام حسین و شرکاء اتهام وارده به او در کشتار ۱۴۰ شیعه در سال ۱۹۸۲در دجیل (۲۱سال پیش از اشغال نظامی عراق)، از شرکت در جلسه دادگاه خودداری کرده بودند و خلیل الدولیمی صدر مشاوران قضایی او گفته بود که تا رئوف عبدالرحمن رئیس دادگاه باشد در جلسه حاضر نخواهند شد زیرا که عبدالرحمن در زمان اقتدار صدام غیابا به حبس ابد محکوم شده و به دلیل کینه شخصی نمی تواند منصفانه قضاوت کند. به علاوه، چون این محاکمه مورد توجه جهانیان است و غیر علنی هم اعلام نشده است؛ چون همه نمی توانند تماشاگر آن باشند لذا ضرورت دارد که پخش مستقیم تلویزیونی شود تا عراقی ها و جهانیان در جریان آن قرار داشته باشند. این جلسه پس از یک وقفه چندین روزه تشکیل شده بود زیرا که در آخرین جلسه هم وکیلان صدام و خود او به حالت اعتراض، از جلسه خارج شده بودند.

ساعتی پس از اعلام اظهارات خلیل الدولیمی، ماموران مربوط صدام حسین و برادرش «برزان ابراهیم التکریتی» را با زور گارد به دادگاه برده بودند.

مامور گارد برزان را که زیر پیراهن برتن داشت (نشان می داد که با زور به دادگاه منتقل شده بود)، حتی با زور دست وارد جایگاه متهمان ساخت و خواست او را بر صندلی بنشاند که برزان بر زمین نشست و پشت خود را به رئیس دادگاه کرد. وی بعدا بپاخاست و دست به اعتراض زد و گفت که او را شکنجه کرده بودند. رسانه های برخی از کشورها نوشته بودند: از آنجا که عراق تحت اشغال نظامی آمریکاست و قدرت اول در عراق، دست کم باید در این یک مورد، تشریفات محاکمات آمریکا رعایت می شد و متهم را با زور و چنین وضعیتی به جلسه محاکمه منتقل نمی کردند - کاری که در اوراق تاریخ خواهد ماند و ....

در این میان صدام که پیراهن عربی آبی رنگ بلندی بر تن و دمپایی برپا داشت (لباس اطاق) و کت پالتو مانندی را بر روی این پیراهنش پوشانده بودند، در حالی که مانند جلسات قبل یک جلد قرآن به دست داشت، بدون نشستن بر صندلی، خطاب به رئیس دادگاه شعار مرگ بر جورج دبلیو بوش را سر داد. وی سپس به رئیس دادگاه گفت: شرم بر تو، رئوف!. با این رفتار می خواهی حقارت خود را جبران کنی؟!.

خلیل الدولیمی وکیل ارشد صدام پس از اطلاع از قضیه (انتقال صدم به جلسه محاکمه با زور) گفت که ما به تحریم دادگاه تا تعویض رئیس آن ادامه می دهیم زیرا که طبق اصول بین المللی امر قضاوت، قاضی دادگاه نباید خصومت شخصی با متهم و یا متهمان داشته باشد. طبق استاندارد بین المللی که به صورت میثاق جهانی درآمده است نمی توان با زور یک متهم را به جلسه دادگاه برد. به علاوه، در تعریف بین المللی، دادگاه مرکب است از قاضی و دادیار (نماینده دادستان) از یکطرف و از سوی دیگر متهم و وکیل یا وکیلانش، شهود جایگاه دیگری دارند. چون ما وکیلان صدام، به دلیل عدم صلاحیت رئیس تازه آن، جلسات دادگاه را تحریم کرده ایم، محاکمه نمی تواند بدون رسیدگی قبلی به صلاحیت این رئیس ادامه یابد. محاکمه غیابی در صورتی است که متهم در دسترس نباشد و ناپیدا باشد. در تعیین وکیل تسخیری نیز موافقت متهم؛ شرط است. بنابراین، از نظر او (الدولیمی) ادامه این محاکمه، قانونی و مطابق استاندارد بین المللی نمی تواند باشد.

«رمسی کلارک» دادستان اسبق آمریکا هم قبلا گفته بود که جورج دبلیو بوش می خواهد که صدام اعدام شود زیرا که گفته شده است صدام برای قتل پدر او در جریان سفرش به کویت در اوایل دهه ۱۹۹۰ توطئه کرده بود. بنابراین، هرچه را که او می بیند پیرامون کینه شخصی دور می زند!.