دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
خردورزی پویا
دانش، آمیزهای سیال از تجربیات، ارزشها، اطلاعات ساختیافته و نگرشهای سنجیده است كه چارچوب ارزشیابی و بهرهبرداری از تجارب و اطلاعات جدید را شكل میدهد. یكی از ویژگیهای دانش، ابهامی و شهودی بودن آن درعین برخورداری از ساختمندی مشخص است. به همین علت، میتوان گفت كه دانش، بخشی از پیچیدگی ندانستههای انسانی است.
دانش، در انسان شكل میگیرد، حك و اصلاح میشود، تغییر میكند، توسعه مییابد و به سرمایهای تبدیل میشود كه نخستین حاصل آن ایجاد تمایز است. دانش، درصورت كاهش ارزش و از دست دادن توان كاربردی خود، به عوامل اصلی خویش یا در واقع اطلاعات و سپس دادهها، تبدیل میشود.
دانش و تجربه را حقیقت زمینی نیز دانستهاند. نكته مهم در این برداشت از دانش، تفاوت یافتههای دانشی با برداشتهای خیالی از واقعیات موجود است. دیگر اینكه دانش تمایل زیادی به داوری و تصمیمگیری دارد.خطراین ویژگی زمانی افزایش مییابد كه زمینه جزمیت و عدم انعطاف در داوری و تصمیمگیری، به دلیل پافشاری بر تغییرناپذیری برداشتها، عقاید و یافتهها، فراهم آید. راه حل این مشكل، خودفراگیری به كمك قوانین سرانگشتی است. از این طریق، سرعت و انعطاف لازم برای واكنش در برابر مشكلات جدید و توان كافی برای پاسخگویی به پرسشهای مطروحه بهوجود میآید.
سازمانهای تولیدی و خدماتی نوین، با نفی این نظر كه سازمانها پدیدههایی عینی، خنثی و صرفا تولید كننده یا ارائهدهنده خدمات براساس رسالت و ماموریت خود هستند، ازطریق افزودن ارزشها و باورهای سازمانی به دانش عمومی موجود در سازمان و تلاش برای كاربردی كردن دانش پنهان افراد از طریق توسعه تبادلات علمی و تجربی كاركنان، سعی در كسب، تقویت و ارتقای دانش، به عنوان یكی از بزرگترین مزیتهای ممكن در كسبوكارهای كنونی، دارند. آنها میخواهند با ایجاد بازار هدفمند دانش در داخل سازمان، از مرحله دستیابی اتفاقی و هزینهبر به دانش و یا اخذ دانش قدیمی سازمانهای برتر، عبور كرده و به دانش اختصاصی خود دستیابند. برای این منظور، به انسان هایی دانشور، نظامهایی دانش محور و پارادایمهایی مبتنی بر دیدگاه دانشمداری سازمان نیاز است كه از لحاظ نظری، بسیار ساده و ممكن بهنظر میرسند، اما در عمل با پیچیدگیها و دشواریهایی همراه است كه با توجه به وضعیت نیروی انسانی، رسالت و ماموریتها، خصوصیات جوامع محل فعالیت و شرایط عملكردی سازمانها، از شدت و ضعف متفاوتی برخوردار است.
دانشمداری سازمان، تنها در استخدام افراد تحصیلكرده، هوشمند و آشنا با اطلاعات روز، خلاصه نمیشود. وجود فناوری وسیع و رسانههای مختلف اطلاعرسانی در داخل سازمان نیز نشانه تندآموزی و دانشمحوری نیروی انسانی در فعالیتهای جاری نیست. مدیریت دانش، در برخورداری از واحدی خاص با همین عنوان و صدور چند اطلاعیه و یا دستورالعمل، خلاصه نمیشود. حتی برگزاری آموزشهای عمومی و تخصصی مورد نیاز كاركنان نیز بیانگر دانشوری افراد و سازمان نخواهد بود. اینها، میتوانند ابزار كار مدیریت دانش باشند و هریك به نوبه خود مفید و موثرند، اما به عنوان شرط لازم، نمیتوانند برای تبدیل اطلاعات به دانش و آشكار سازی بخش پنهان دانش موجود نزد افراد و نیز تبدیل و توسعه آن به دانش سازمانی، كافی باشند.
راز كوچكی را با شما در میان میگذاریم: دانش تا زمانی كه مجموعهای فاقد اهداف روشن، ارزشها و باورهای بنیادی، قابلیت تجزیه و تحلیل سریع، قدرت اجتهاد در شرایط خاص، بالندگی روزافزون، ساختار و فرایندمشخص، حجم متناسب با نیاز، انعطاف كافی و درنهایت توان تصمیمسازی باشد، اطلاعاتی پرحجم، ارزیابی نشده و گاه مكرر و زائد بیش نیست و مدیریت آن مفهومی ندارد زیرا برخورداری از این محفوظات صرف، هیچ ارزش افزوده و مزیت رقابتی ایجاد نخواهد كرد. ما به خردورزی پویای نیروی انسانی درتمامی سطوح سازمان نیازمندیم نه انبارش اطلاعات در بانكهای الكترونیك. یادمان باشد كه كسب و كار فردا، نیازمند مغز افزار است و تنها سازمانهایی باقی میمانند كه منابع انسانی آن را تولیدكنندگان دانش تشكیل میدهند نه مصرف كنندگان دستوپا بسته اطلاعات.
نویسنده : سردبیر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست