سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
بهترین عمل بعد از نماز اوّل وقت
وقتی به خودمان و گذشته مان نگاه می کنیم ، می بینیم که تنها کسانی که بعد از خداوند مهربان ، یار وپشتیبان ما در زندگی بوده و خواهند بود ، پدر و مادر می باشند .
در آیات قرآن کریم بالأخص سوره لقمان ، به این مهم توجه شده وبه بیان آن می پردازد .
« وَ وَصَّیْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَیْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْناً عَلی وَهْنٍ وَ فِصالُهُ فِی عامَیْنِ أَنِ اشْکُرْ لِی وَ لِوالِدَیْکَ إِلَیَّ الْمَصِیرُ ؛ و ما انسان را دربارهی پدر و مادرش سفارش کردیم ، مادرش او را حمل کرد ، در حالی که هر روز ناتوانتر میشد ، (و شیر دادن) و از شیر گرفتنش در دو سال است ، (به او سفارش کردیم که) برای من و پدر و مادرت سپاس گزار، که بازگشت (همه) فقط به سوی من است .» (لقمان ۱۴)
● نکات آیه :
۱) از سخن حقّ پیروی کنیم ، چه موعظهی بندهی خدا باشد ، «لقمان» و چه وصیّت خداوند سبحان : «وَصَّیْنَا»
۲) همهی انسانها ، در هر رتبه و شرایطی که باشند مدیون والدین هستند : «وَصَّیْنَا الْإِنْسانَ» ( «الانسان»، شامل همهی مردم میشود)
۳) احترام والدین ، حقّی است انسانی نه فقط اسلامی ، حتّی والدین کافر را باید احسان نمود : «وَصَّیْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَیْهِ»
۴) آن که زحمت بیشتری میکشد ، باید به صورت ویژه تقدیر شود و نامش جداگانه برده شود : «بِوالِدَیْهِ ... أُمُّهُ»
۵) در فرمانهای عمومی ، باید استدلال نیز عام باشد :(چون مخاطب ، همه انسانها هستند ، بارداری مادران مطرح است که مربوط به همهی مردم است و هر انسانی مادر دارد). «حَمَلَتْهُ أُمُّهُ»
۶) به بهانه آن که کاری ، وظیفهی طبیعی فرد است ، نباید از سپاس و احسان او ، شانه خالی کنیم : (بارداری ، امری طبیعی است ، ولی ما مسئولیّت داریم که به مادر احترام گذاریم و از زحمات او قدردانی کنیم). «حَمَلَتْهُ أُمُّهُ»
۷) یادی از گذشتهها کنیم تا روحیّهی شکرگزاری در ما زنده شود: «حَمَلَتْهُ أُمُّهُ»
۸) دوران بارداری و شیردادن ، از عوامل پدیدآورندهی حقوق مادر بر فرزند و مهمترین دوران شکلگیری شخصیّت فرزند است : «حَمَلَتْهُ أُمُّهُ ... وَ فِصالُهُ»
۹) جدا کردن کودک از شیر میتواند در خلال دو سال باشد و واجب نیست بعد از پایان دو سال باشد . (کلمهی « فصال » ، به معنای بازگرفتن کودک از شیر است و « فِی عامَیْنِ » ، نشان آن است که در لابلای دو سال نیز میتوان کودک را از شیر گرفت ، گرچه بهتر است دو سال تمام شود .)
۱۰) تحمّل سختی در راه انجام وظیفه ، سرچشمهی پیدایش حقوق فوق العاده است . کسانی که با وجود ضعف و خستگی بار مسئولیّتی را بر دوش میکشند ، حقّ بیشتری بر انسان دارند : «وَهْناً عَلی وَهْنٍ»
۱۱) سپاسگزاری از والدین، از جایگاه والایی نزد خداوند برخوردار است : «أَنِ اشْکُرْ لِی وَ لِوالِدَیْکَ» به طوری که بعد از شکر خداوند ، تشکر از والدین مطرح است .
۱۲) سرانجام همهی ما به سوی خداست ، پس از ناسپاسی نسبت به والدین بترسیم : «إِلَیَّ الْمَصِیرُ»
۱۳) ایمان به رستاخیز ، انگیزهی عمل صالح از جمله احسان به والدین است : «إِلَیَّ الْمَصِیرُ»
۱۴) حقِّ خداوند ، بر حقّ والدین مقدّم است : «أَنِ اشْکُرْ لِی وَ لِوالِدَیْکَ» به طوری که تشکّر و احسان به والدین ، ما را از خداوند غافل نکند.
در پایانِ پیامهای این آیه ، به طور گذرا به دو بحثِ احسان به والدین و شکر خداوند ، اشاره اجمالی داریم :
هر گاه نعمتی از نعمتهای الهی را یاد کردید ، به شکرانهی آن صورت بر زمین گذارده و سجده کنید و حتّی اگر سوار بر اسب هستید ، پیاده شده و این کار را انجام دهید و اگر نمیتوانید ، صورت خود را بر بلندی زین اسب قرار دهید و اگر این کار را هم نمیتوانید ، صورت را بر کف دست قرار داده و خدا را شکر کنید
● احسان به والدین
در آیههای ۸۳ سورهی بقره ، ۳۶ سورهی نساء ، ۱۵۱ سورهی انعام و ۲۳ سورهی اسراء در رابطه با احسان به والدین سفارش شده ، ولی در سورهی لقمان ، احسان به والدین به صورت وصیّت الهی مطرح شده است .
پیامبر اکرم صلی اللَّه علیه و آله فرمو د: بعد از نماز اوّل وقت ، کاری بهتر از احترام به والدین نیست .(میزان الحکمه)
● گسترهی معنای والدین چه قدر است؟
در فرهنگ اسلام ، به رهبر آسمانی ، معلّم و مربّی و پدرِ همسر نیز پدر گفته میشود .
در روزهای پایانی عمر پیامبر که حضرت در بستر بیماری بودند ، به علی (علیه السلام) فرمودند : به میان مردم برو و با صدای بلند بگو:
" لعنت خدا بر هر کس که عاقّ والدین باشد ، لعنت خدا بر هر بردهای که از مولایش بگریزد و لعنت خدا بر کسی که حقّ اجیر و کارگر را ندهد ."
حضرت علی (علیه السلام) آمد و در میان مردم این جملات را گفت و برگشت . بعضی از اصحاب این پیام را ساده پنداشتند و پرسیدند : ما دربارهی احترام به والدین و مولا و اجیر قبلًا این گونه سخنان را شنیده بودیم ، این پیام تازهای نبود که پیامبر از بستر بیماری برای ما بفرستد .
حضرت که متوجّه شد مردم عمق پیام او را درک نکردهاند ، بار دیگر علی (علیه السلام) را فرستاد و فرمود : به مردم بگو : " مُرادم از عاقّ والدین، عاق کردن رهبر آسمانی است . یا علی ! من و تو پدر این امّت هستیم و کسی که از ما اطاعت نکند ، عاقّ ما میشود .
من و تو مولای این مردم هستیم و کسانی که از ما فرار کنند ، مورد قهر خداوند قرار می گیرند .
من و تو برای هدایت این مردم اجیر شدهایم و کسانی که حقّ اجیر را ندهند ، مورد لعنت خدا هستند ."
در این ماجرا ملاحظه میفرمایید که گرچه احسان و اطاعت از والدین یک معنای معروف و رسمی دارد ، ولی در فرهنگ اسلام مسأله از این گستردهتر است .
● آیا خداوند احتیاجی به شکر بندگانش دارد؟
خداوند ، نیازی به عبادت و تشکّر ما ندارد و قرآن، بارها به این حقیقت اشاره نموده و فرموده است : خداوند از شما بینیاز است : (نمل، ۴۰ لقمان، ۱۲ و زمر، ۷) ولی توجّه ما به او ، مایهی عزّت و رشد خود ماست .
یکی از ستایشهایی که خداوند در قرآن از انبیا دارد ، داشتن روحیهی شکرگزاری است .
به طوری که دربارهی حضرت نوح ، خداوند از شکر او یاد کرده و او را شاکر مینامد : «کانَ عَبْداً شَکُوراً» (اسراء، ۳)
ما غالباً تنها به نعمتهایی که هر روز با آنها سر و کار داریم توجّه میکنیم و از بسیاری نعمتها غافل هستیم ، از جمله آنچه از طریق نیاکان و وراثت به ما رسیده و یا هزاران بلا که در هر آن از ما دور میشود و یا نعمتهای معنوی ، مانند ایمان به خدا و اولیای او ، یا تنفّر از کفر و فسق و گناه که خداوند در قرآن از آن چنین یاد کرده است : « حَبَّبَ إِلَیْکُمُ الْإِیمانَ وَ زَیَّنَهُ فِی قُلُوبِکُمْ وَ کَرَّهَ إِلَیْکُمُ الْکُفْرَ وَ الْفُسُوقَ وَ الْعِصْیانَ » (حجرات ، ۷)
علاوه بر آنچه بیان کردیم ، بخشی از دعاهای معصومین نیز توجّه به نعمتهای الهی و شکر و سپاس آنهاست، تا روح شکرگزاری را در انسان زنده و تقویت کند .
شکر الهی، گاهی با زبان و گفتار است و گاهی با عمل و رفتار .
در حدیث میخوانیم: هر گاه نعمتی از نعمتهای الهی را یاد کردید، به شکرانهی آن صورت بر زمین گذارده و سجده کنید و حتّی اگر سوار بر اسب هستید ، پیاده شده و این کار را انجام دهید و اگر نمیتوانید، صورت خود را بر بلندی زین اسب قرار دهید و اگر این کار را هم نمیتوانید، صورت را بر کف دست قرار داده و خدا را شکر کنید.(کافی، باب الشکر، حدیث ۲۵)
پیامبر اکرم صلی اللَّه علیه و آله فرمو د: بعد از نماز اوّل وقت، کاری بهتر از احترام به والدین نیست
● نمونههای شکر عملی:
۱) نماز ؛ بهترین نمونهی شکر خداوند است . خداوند به پیامبرش میفرماید: به شکرانهی اینکه ما به تو «کوثر» و خیر کثیر دادیم ، نماز بر پا کن : «إِنَّا أَعْطَیْناکَ الْکَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّکَ وَ انْحَرْ» (کوثر، ۱- ۲)
۲) روزه ؛ چنان که پیامبران الهی به شکرانه نعمتهای خداوند ، روزه میگرفتند . (وسائل، ج ۱۰، ص ۴۴۶)
۳) خدمت به مردم ؛ قرآن میفرماید : اگر بیسوادی از باسوادی درخواست نوشتن کرد ، سر باز نزند و به شکرانه سواد ، نامهی او را بنویسد : «وَ لا یَأْبَ کاتِبٌ أَنْ یَکْتُبَ کَما عَلَّمَهُ اللَّهُ» (بقره، ۲۸۲)
۴) قناعت ؛ پیامبر اکرم (صلی اللَّه علیه و آله) فرمودند : «کن قنعا تکن اشکر الناس ؛ قانع باش تا شاکرترین مردم باشی .» (مستدرک ، ج ۱۱ ، ح ۱۲۶۷۶)
۵) یتیم نوازی ؛ خداوند به پیامبرش میفرماید : به شکرانهی اینکه یتیم بودی و ما به تو مأوا دادیم ، پس یتیم را از خود مران : « فَأَمَّا الْیَتِیمَ فَلا تَقْهَرْ» (ضحی، ۹)
۶) کمک به محرومان و نیازمندان ؛ خداوند به پیامبرش میفرماید : به شکرانهی اینکه نیازمند بودی و ما تو را غنی کردیم ، فقیری را که به سراغت آمده از خود مران : «وَ أَمَّا السَّائِلَ فَلا تَنْهَرْ» (ضحی ، ۱۰)
۷) تشکّر از مردم ؛ خداوند به پیامبرش میفرماید : برای تشکّر و تشویق زکات دهندگان ، بر آنان درود بفرست ، زیرا درود تو ، آرامبخش آنانخواهد بود : «وَ صَلِّ عَلَیْهِمْ إِنَّ صَلاتَکَ سَکَنٌ لَهُمْ» (توبه ، ۱۰۲)
تشکّر از مردم تشکر از خداوند است ، همان گونه که در روایت آمده است : کسی که از مخلوق تشکّر نکند ، از خداوند شکرگزاری نکرده است : « من لم یشکر المنعم من المخلوقین لم یشکر الله » (عیون الأخبار، ج ۲ ، ص ۲۴)
● تلخیها هم تشکّر میخواهد !
قرآن میفرماید: «عَسی أَنْ تَکْرَهُوا شَیْئاً وَ هُوَ خَیْرٌ لَکُمْ وَ عَسی أَنْ تُحِبُّوا شَیْئاً وَ هُوَ شَرٌّ لَکُمْ؛ چه بسیار چیزهایی که شما دوست ندارید، ولی در حقیقت به نفع شماست و چه بسیار چیزهایی که شما دوست دارید، ولی به ضرر شماست.» (بقره، ۲۱۶)
▪ اگر بدانیم دیگران مشکلات بیشتری دارند .
▪ اگر بدانیم مشکلات ، توجّه ما را به خداوند بیشتر میکند .
▪ اگر بدانیم مشکلات ، غرور ما را میشکند و سنگدلی ما را برطرف میکند .
▪ اگر بدانیم مشکلات ، ما را به یاد دردمندان میاندازد .
▪ اگر بدانیم مشکلات ، ما را به فکر دفاع و ابتکار میاندازد .
▪ اگر بدانیم مشکلات ، ارزش نعمتهای گذشته را به ما یادآوری میکند .
▪ اگر بدانیم مشکلات ، کفّارهی گناهان است .
▪ اگر بدانیم مشکلات ، سبب دریافت پاداشهای اخروی است .
▪ اگر بدانیم مشکلات ، هشدار و زنگ بیدارباش قیامت است .
▪ اگر بدانیم مشکلات ، سبب شناسایی صبر خود و یا سبب شناسایی دوستان واقعی است .
و اگر بدانیم ممکن بود مشکلات بیشتر یا سختتری برای ما پیش آید ، خواهیم دانست که تلخیهای ظاهری نیز در جای خود شیرین هستند .
حضرت علی (علیه السلام) در جنگ احد فرمود : شرکت در جبهه از مواردی است که باید شکر آن را انجام داد : « و لکن من مواطن البشری و الشکر» (نهج البلاغه ، خطبه ۱۵۶)
و دختر او حضرت زینب (علیها السلام) در پاسخ جنایتکاران بنی امیّه فرمود : در کربلا جز زیبایی ندیدم : «ما رأیت الا جمیلا» (بحار، ج ۴۵، ص ۱۱۶)
به یکی از اولیای خدا گفته شد حقّ تشکّر از خداوند را بجا آور. او گفت: من از تشکّر و سپاس او ناتوانم . خطاب آمد : بهترین شکر همین است که اقرار کنی من توان شکر او را ندارم .
● نتیجه گیری
با توجه به بحثی که پیرامون آیات قرآن داشتیم ، ما رابه این نتیجه می رساندکه احترام ، قدردانی و اطاعت از والدین در حیطه دستورات خداوند ، در کنار پرستش خداوند بیان شده ومورد تأکید قرار گرفته است .
در حیطه عبادت و تشکر از خداوند نیز ، به این مطلب پی بردیم که خداوند نیازی به ستایش و عبادت بندگان ندارد ، بلکه این خود بندگان هستند که با پرستش وعبادت پروردگارشان ، خود را رشد داده و شکوفا می شوند .
و دربحث آخر بیان کردیم که شکر و سپاسگزاری تنها محدود به خوبی ها و نعمات نمی باشد ، بلکه می توان گفت ؛ تلخی ها ومشکلات زندگی نیز شایسته شکر گزاری و سپاس گزاری می باشند .
آمنه اسفندیاری
منابع:
۱- تفسیر نور ، ج ۹
۲- میزان الحکمه
۳- کافی ، باب الشکر ، حدیث ۲۵
۴- وسائل ، ج ۱۰، ص ۴۴۶
۵- مستدرک ، ج ۱۱
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست