سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

كاربرد دستگاه یونیزاسیون منفی هوا جهت كاهش انتقال سالمونلا انتریتیدیس از طریق هوا


بیش از یك دهه است كه انتقال عفونت سالمونلا انتریتیدیس (Salmonella enteritidis = S.E) از طریق تخم مرغهای آلوده به انسان بصورت یك مشكل بین المللی جهت بهداشت عمومی بروز نموده است. كنترل وقوع عفونت S.E در گله …

بیش از یك دهه است كه انتقال عفونت سالمونلا انتریتیدیس (Salmonella enteritidis = S.E) از طریق تخم مرغهای آلوده به انسان بصورت یك مشكل بین المللی جهت بهداشت عمومی بروز نموده است. كنترل وقوع عفونت S.E در گله های تخم گذار یكی از اركان اصلی برنامه های كنترل سلامت میكروبی تخم مرغ و محصولات آن می باشد. موفقیت چنین برنامه هایی بستگی به شناسایی دقیق منابع و مكانیسم های انتقال S.E در طیور دارد. تماس مستقیم در بین طیور، آلودگی سطوح محیطی، ناقل های بیولوژیكی و مكانیكی و نیز جریان هوا روش های انتقال S.E در میان گله های طیور است. گرد و غبار و سایر ذرات معلق در هوا از مكانیسم هایی بوده كه متناوباً سبب آلودگی سالمونلایی در سالن های مرغداری می شود و فعالیتهای زیادی جهت كنترل این امر صورت پذیرفته است.

اخیراً طی پژوهشی محققین آزمایشگاه تحقیقات طیور در ایالت جورجیای آمریكا (poultry science ۱۹۹۹ ۷۸:۵۷-۶۱ ) جهت تعیین اثر یونیزاسیون منفی هوا بر روی انتقال S.E ، چهار گروه جوجه را در محفظه های كاملاً مجزا قرار دادند كه در آنها جریان هوا مستقیماً از یك طرف به طرف دیگر جریان داشت. در دو تای این محفظه ها دستگاه یونیزاسیون منفی در قسمت وسط محفظه جایگزین گردید. پرندگانی كه در قسمت ابتدای این محفظه قرار داشتند در سن یك هفتگی به روش خوراكی با S.E تلقیح شدند. سپس در روز بعد جوجه های یكروزه در انتهای دیگر محفظه جای داده شدند. به هنگام نمونه گیری در روزهای سوم و هشتم پس از تلقیح S.E از پوست و پر ۶۸/۸۹% و از سكوم ۱/۵۳% جوجه هایی كه در قسمت انتهای محفظه های بدون دستگاه یونیزاسیون جای داشتند جدا گردید. در صورتیكه این ارقام در محفظه های واجد دستگاه معادل ۶/۳۹% برای پوست و پر و ۱% جهت سكوم بوده است. حضور دستگاه یونیزاسیون موجب كاهش ذرات گرد و غبار در هوا گردیده و بواسطه این امر فرصت گسترش S.E را محدود نموده است.