دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
تودههای تخمدان
توجه به تودههای تخمدان که اغلب در سونوگرافی دیده میشود، اهمیت فوقالعادهای دارد. این تودهها که در هر سنی قابل مشاهده هستند، براساس شکل و خصوصیاتی که در سونوگرافی دارند، تفاوت میکند. البته ۸۵ درصد تودههای تخمدانی خوشخیم هستند، اما متاسفانه انواع بدخیم بسیار خطرناک هستند، پس با دیدن یک توده تخمدانی باید مراقبتها و پیگیریهای مربوط زیرنظر پزشک متخصص انجام شود.
این تودهها اغلب بدون علامت بوده و به طور اتفاقی در سونوگرافی یافت میشوند اما گاهی با علائمی مثل بزرگ شدن شکم، احساس نفخ و باد کردن شکم، درد شکم یا خونریزیهای نامرتب رحمی و بندرت اختلالاتی در سیستم ادراری مثل احتباس ادرار همراه هستند.به هر حال هر توده تخمدانی بخصوص اگر در سونوگرافی توپر گزارش شود، نیاز به بررسی بیشتر و اغلب جراحی دارد. همینطور تودههای بزرگتر از ۸ سانتیمتر در هر سنی یا تودههای بزرگتر از ۳ سانتیمتر در سن پس از یائسگی، نیاز به جراحی دارند. قبل از جراحی میتوان با انجام آزمایشهایی احتمال بدخیمی یک توده را بررسی کرد، اما این آزمایشها حرف آخر را نمیزند و اغلب جنبه کمکی دارد و موجب ایجاد شک بیشتر پزشک به بدخیم بودن توده میشود.
البته تودههای توپر خوش خیم هم وجود دارند، مثل کیست درمویید که در برخی افراد دیده میشود اما این تودهها هم باید با جراحی خارج شوند تا از خوش خیم بودن آنها اطمینان یافته و در ضمن از مشکل پیچ خوردن تخمدان که با این نوع توده خوش خیم شایع است، جلوگیری کنیم.
از انواع دیگر تودههای خوشخیم میتوان اندومتریوز یا اندومتریوما را نام برد که حاصل رشد بافت داخلی رحم در جایی خارج از رحم بخصوص در تخمدانهاست. این تودهها هم باید با جراحی خارج شوند تا از ماهیت خوش خیم آنها اطمینان یافته و درمانهای مربوط به آنها را انجام دهیم.
نوع دیگر تودههای خوش خیم تخمدانی که بسیار شایع است، کیستهای تخمدانی هستند که اغلب به دنبال بی نظمی عادت ماهانه یا به طور اتفاقی در سونوگرافی مشاهده میشوند. کیستهای تخمدان اغلب موجب احساس نگرانی فوقالعاده در بانوان میشود؛ در حالی که در بیش از۹۰ درصد موارد، خوش خیم هستند.کلا در تخمدانها به دلیل اثر هورمونها هر ماه یک تخمک تشکیل و آزاد میشود، طی روند ساخت این تخمک، فولیکولهای متعددی رشد میکنند که در مرحله خاصی از این روند، در سونوگرافی به شکل کیستهای کوچکی دیده میشوند. در زمان تخمکگذاری یکی از این فولیکولها به ابعاد حداکثر ۵/۲ تا ۳ سانتیمتر میرسد که باز هم طبیعی بوده و گاه در سونوگرافیهایی که در میانه سیکل عادت ماهانه انجام میشود، مشاهده میشوند و اگر سونوگرافی در زمانی دیگر (مثلا شروع عادت ماهانه) انجام شود، دیگر دیده نمیشوند. بجز این موارد، کیستهای دیگری هم در تخمدانها یافت میشوند که در مورد آنها هفته بعد صحبت خواهد شد.
دکتر ثریا عالمی
جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست