چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
حس حسادت در زندگی مشترك
اگر ازدواج درست و اصولی انجام شده باشد، شاید بدون اغراق بتوان گفت هیچكس و هیچچیز نمیتواند این پیوند را تحت تاثیر قرار دهد البته به شرط اینكه زن و شوهر درست مثل مدیری كه دائم زیر و بم شركت خودش را زیر نظر دارد، تمام ابعاد زندگی مشترك را در نظر بگیرند و لحظهای از مدیریت آن غافل نشوند. یكی از سمومی كه ممكن است زندگی مشترك را تهدید كند، حسادت است البته اگر هر از گاه، آتش حسادت زن و شوهر جرقهای بزند، كاملا طبیعی است و میتوان با برخورد مناسب با آن، رابطه را همچنان سرزنده نگه داشت اما اگر این حسادتها شدید و غیرمنطقی باشند، اثری كاملا مخرب دارند.
● یك واكنش پیچیده
همه ما در دورانی از زندگی خود حسادت را تجربه كردهایم حتی دلیل حسادتمان را هم میدانستهایم و احساسی را كه بعد از آن به ما دست داده است، خوب به یاد داریم. طبق نظر روانشناسان، حسادت واكنش پیچیدهای است و زوجین وقتی آن را بروز میدهند كه حس كنند رابطه با ارزش آنها مورد تهدید قرار گرفته یا كیفیت این رابطه در خطر است.
برعكس غبطه خوردن كه فرد فقط در حسرت دیگران به سر میبرد، حسادت همیشه با ترس از دست دادن شریك زندگی همراه است و فرد به دلیل وحشت زیاد، واكنش علنی از خود نشان میدهد.به حسادت یك واكنش پیچیده میگویند و علت این است كه حسادت شامل دامنه گستردهای از احساسات، افكار و رفتارهاست. احساساتی مثل درد، عصبانیت، خشم وغضب، اندوه، حسرت، ترس و احساس حقارت، افكاری مثل رنجش خاطر، سرزنش، مقایسه با رقیب، نگرانی درباره ظاهر خود و ترحم نسبت به خود و نیز رفتارهایی مثل غش كردن، لرزش و تعریق، ابراز سوالات مغایر هم و به دنبال اطمینان خاطر بودن، واكنشهای تهاجمی و حتی خشونت را میتوان به حسادت نسبت داد.
● حسادت، آفت زندگی
حسادت در زندگی مشترك حكم شمشیری دو لبه را دارد. در رابطهای كه احساس حسادت خفیف است و هر از گاه بروز میكند، به زن و شوهر یادآوری میشود كه هیچ وقت دیگران را به خودشان ترجیح ندهند و همیشه محور اهمیت همدیگر باشند. حسادت معقول و ملایم، زوجین را تشویق به تحسین یكدیگر میكند تا تلاشی هوشیارانه داشته باشند كه همسرشان همیشه احساس باارزش بودن داشته باشد. این جور حسادتها احساسات آنها را نسبت به هم تقویت و عشق آنها را محكمتر میكند. در اصل با این حس حسادت خفیف، زن یا شوهر سعی میكنند معیارهای دلخواه همسرشان و در پی آن، دل او را به دست بیاورند؛ اما اگر حسادت شدید یا غیرمنطقی باشد، داستان كاملا متفاوت است.
گاهی احساس حسادت از حد خود بیشتر میشود، چون طرف مقابل حد و حدودش را رعایت نكرده است؛ مثلا اگر مردی در یك میهمانی حس كند، همسرش با یكی از مردان جمع بیش از حد راحت و صمیمی صحبت میكند یا یك زن از اینكه شوهرش از رئیس تازهشان كه یك خانم است، زیاده از حد تعریف میكند ناراحت شود، بروز این حسادت به دلیل رعایت نكردن حد و حدود از سوی طرف مقابل است. چنین واكنشهایی فشار زیادی بر روابط زناشویی وارد میكند و هر دو نفر بین احساس سرزنش خود و برقراری عدالت و قضاوت درست، این طرف و آن طرف میروند.
● اعتراف سخت است
اگر شما جزو زن و شوهرهای حسود هستید، باید صادقانه آن را قبول كنید تا بتوانید مشكل را برطرف كنید. غلبه بر حسادت به صبر و تلاش احتیاج دارد. اگر حس میكنید ریشه حسادت شما به دوران بچگی برمیگردد، بهتر است حتما مشاوره داشته باشید. یك سری نكات كاربردی برای آدمهای حسود وجود دارد كه بهتر است شما خانم یا آقای عزیز به آنها توجه كنید، چون حسادت دائمی و شدید آفتی است كه ممكن است زندگی مشترك را از بین ببرد.
▪ واقعبینانه با مساله روبهرو شوید. با خوشبینی به مسائلی كه باعث بروز حسادت شما میشوند، نگاه كنید و از خودتان بپرسید، اگر واقعیت را ببینم، مساله چطور تفسیر میشود. آیا واقعا زندگی مشترك من در خطر است؟ آیا رفتار من وضعیت را بدتر كرده است یا بهتر؟
▪ با خودتان مكالمه مثبتی داشته باشید، هر وقت دچار حسادت شدید، به یاد بیاورید كه همسرتان شما را دوست دارد، به شما تعلق دارد و به شما احترام میگذارد. به خودتان بگویید آدمی دوست داشتنی هستید و به همین خاطر مشكلی پیش نمیآید.
▪ اطمینان خاطر پیدا كنید. یكی از بهترین راههای غلبه بر حسادت آن است كه از همسرتان بخواهید به شما اطمینان خاطر بدهد. به او تاكید كنید كه نمیخواهید از او عیبجویی كنید یا به او زور بگویید. فقط احساس ناامنی میكنید. این مساله را با او در میان بگذارید. از او بخواهید برای برطرف شدن این حس به شما كمك كند.
● فوت و فن غلبه بر حسادت
برای اینكه از تمایلات حسادتآمیز خود نسبت به همسرتان آگاه شوید و قبل از آنكه دیر شود اقدام مناسب داشته باشید، باید تمریناتی را انجام بدهید. فراموش نكنید، حسادت شدید در زندگی زناشویی میتواند آن زندگی را به طور كل نابود كند. قبل از شروع تمرین، دو ورق كاغذ آماده كنید و تمرین را اول برای خودتان انجام دهید و بعد برای همسرتان آن را تكرار كنید. یك ورق كاغذ را به دو ستون تقسیم كنید.
عنوان اولین ستون باید این باشد: <عوامل شروع حسادتهای من> زیر این ستون، تمام مواردی را كه در گذشته باعث حسادت شما شدهاند، یادداشت كنید. عنوان دومین ستون را افكار و احساسات بگذارید. ستون اول را بخوانید و تمام افكار و احساساتی را كه در موارد مربوط به ستون اول داشتهاید، یادداشت كنید.
قبل از انجام این كار، باید حالتان كاملا خوب باشد. اگر از دست همسرتان عصبانی یا ناراحت هستید انجام این تمرین موثر نیست.یك ورق كاغذ دیگر بردارید و آن را هم به دو ستون تقسیم كنید.
عنوان یك ستون باید این باشد:<برای كمك به خودم چه باید بكنم؟> و دومین ستون باید این عنوان را داشته باشد: <همسرم برای كمك به من چه باید بكند؟> و زیر هر ستون عقایدتان را در اینباره بنویسید. اگر عقایدتان به ستونهای اولین ورق مربوط و اختصاصی باشد بهتر است. وقتی هر دوی شما ستونهایتان را كامل كردید، بنشینید و درباره آنها با هم حرف بزنید. به این ترتیب درك شما از موارد حسادتبرانگیز بیشتر میشود و راههای كنترل آن را میشناسید.
● اگر همسرتان حسود است
داشتن همسر حسود واقعا آزار دهنده و خسته كننده است. برای تحمل این وضع باید نكاتی را در نظر بگیرید:
▪ به مشكل موردنظر طور دیگری نگاه كنید. یادتان باشد در زندگی مشترك، حسادت نشانهای از عشق است.اگر همسرتان برای زندگی مشترك شما ارزش قائل نبود، چنین مشكلی پیش نمیآمد و حسادتی در او دیده نمیشد. به جای اینكه حالت تدافعی به خودتان بگیرید، سعی كنید او را درك كرده و حمایت كنید.
▪ مواظب رفتارتان باشید. اگر میدانید رفتارهای خاصی از طرف شما باعث بروز حسادت در همسرتان میشود، حداقل تا زمانی كه مشكل برطرف شود، این رفتارها را تغییر دهید. بعد سر فرصت با هم صحبت كنید تا در اینباره به توافق برسید. اگر رفتاری قابل تغییر نیست هرگز به همسرتان قول تغییر آن را ندهید.
▪ در همسرتان اعتماد ایجاد كنید. از هر فرصتی استفاده كنید تا به همسرتان بگویید چقدر به او علاقهمند هستید و فقط به او تعلق دارید. درباره آینده با او صحبت كنید و همیشه از روزهای درخشانی كه در آینده وجود دارد، صحبت كنید.
فرشته آلعلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست