دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
رؤیای همیشگی
جایگزین كردن دندان های از دست رفته تمایلی همیشگی و تاریخی برای انسان بوده و هست. این خواسته از دیرباز وجود داشته و انواع و اقسام درمان های پروتز یعنی ساخت انواع دندان های مصنوعی برای برطرف كردن این خواسته ایجاد شده اند. اما مدرن ترین درمان برای جایگزینی دندان های از دست رفته ایمپلنت های دندانی هستند؛ درمانی كه در عین نوین بودن قرن ها قدمت دارد.
ایمپلنت به طور كلی هر جسم خارجی است كه از لحاظ زیستی با انساج بدن سازش داشته باشد و بتواند داخل بدن قرار گیرد. طبعاً ایمپلنت های دندانی اجسام خارجی هستند كه داخل استخوان فك یا زیر لثه و روی لثه كاشته می شوند تا به نوعی جایگزین دندان های طبیعی از دست رفته باشند. چون ایمپلنت جایگزین دندان های از دست رفته می شود می توان گفت ایمپلنت پروتزی ا ست كه با جراحی داخل فك كاشته می شود.
از چهار هزار سال پیش در چین، دو هزار سال قبل در مصر و ایران و هزار و پانصد سال قبل در تمدن اینكاها شواهدی دال بر استفاده از ایمپلنت های دندانی به دست آمده است. مردم این تمد ن های باستانی، سنگ، عاج فیل، استخوان حیوانات و یا فلزات قیمتی نظیر طلا را به شكل دندان تراشیده و با روش هایی به جای دندان های از بین رفته قرار می دادند.
اما آن چیزی كه امروزه به عنوان ایمپلنت می شناسیم و اصلی ترین محور دندانپزشكی در هزاره سوم را شكل می دهد ۴۰ سال قبل و به دنبال یك اتفاق ساده وارد دنیای دندانپزشكی شد.
جرقه این مسئله در ذهن پروفسور برنمارك، یك ارتوپد سوئدی و حین تحقیق روی ترمیم استخوان پای خرگوش زده شد. برنمارك و تیمش استخوان شكسته پای خرگوش را با پلاك های فلزی ثابت كرده و روند ترمیم استخوان را مطالعه می كردند. آنها هر دفعه پلاك های فلزی را از روی استخوان برداشته و پس از استریل كردن مجدداً استفاده می كردند. اما یكبار وقتی می خواستند پلاك ها را بردارند متوجه شدند كه استخوان كاملاً روی این پلاك های فلزی را پوشانده است. آنها به شركت سازنده اعتراض كردند سازنده پلاك ها پاسخ داد كه قبلاً این پلاك ها را از وانادیوم می ساختند ، اما بعد از جنگ جهانی دوم و به دلیل گرانی وانادیوم آنها را از تیتانیوم ساخته اند. همین نكته فكری را به ذهن برنمارك انداخت كه شاید بتوان از این قابلیت فلز تیتانیوم در استخوان فك برای بازسازی دندان های از دست رفته استفاده كرد.
دكتر شهباز ناصر مستوفی متخصص پروتزهای دندانی و ایمپلنت، استادیار دانشكده دندانپزشكی دانشگاه آزاد اسلامی در این باره می گوید: همان طور كه می دانید ایمپلنت قرن ها سابقه دارد ولی تفاوت كار برنمارك تكیه بر اصول بیولوژیكی استخوان و مفهوم اسئواینتگریشن بود. اسئواینتگریشن یعنی وقتی ایمپلنت داخلی استخوان قرار می گیرد، اطراف آن استخوان ساخته شده و استخوان كاملاً دور تا دور ایمپلنت را در برمی گیرد و همین وضعیت اصلی ترین كلید موفقیت و تفاوت ایمپلنت هایی بود كه برنمارك به دنیا معرفی كرد.
●عملكرد ایمپلنت های دندانی
دندان ها به دلایل مختلفی از جمله ضربه، پوسیدگی های وسیع و یا بیماری های لثه از دست می روند. بعد از بین رفتن دندان استخوان در محل آن دندان به سرعت تحلیل می رود و تحلیل استخوان فك ها بزرگترین عارضه ای است كه برای بیمار ایجاد می شود. دكتر حسن شایسته متخصص رشد پریو (بیماری های لثه) و بیولوژی دهان از دانشگاه UCLA آمریكا و عضو هیأت علمی بخش بیولوژی و تحقیقات استخوان و ایمپلنت همان دانشگاه در مورد عملكرد ایمپلنت توضیح می دهد: مهمترین ویژگی ایمپلنت این است كه آناتومی و وضعیت ساختاری و بافت شناختی استخوان را حفظ می كند و این اولین نكته ای است كه باید به بیمار تفهیم شود. وقتی دندانی كشیده می شود بخصوص در خانم های نزدیك به سن یائسگی، استخوان با سرعتی باورنكردنی تحلیل می رود. بنابراین اگر بتوانیم بعد از كشیدن دندان ایمپلنتی شبیه ریشه دندان را جایگزین كنیم این ایمپلنت مثل یك محور استخوان را در اطراف خود نگه می دارد و مانع تحلیل آن می شود. این اصلی ترین كار ایمپلنت است.
شاید در اطراف خود افرادی را با دندان های مصنوعی كامل دیده باشید كه مدام از لق خوردن آن شكایت دارند. لق زدن دندان مصنوعی یكی از نتایج تحلیل رفتن استخوان فك است.
دكتر شایسته می گوید: در افرادی كه دندان مصنوعی نامناسب و لق دارند عضلات جونده به جای شركت در عمل جویدن كار اصلی خود را فراموش كرده و صرفاً سعی می كنند دندان مصنوعی را سر جای خود ثابت نگه دارند. این باعث از شكل افتادن صورت و ضعف عضلات می شود و بیمار می تواند درست غذا بخورد. اما با ایمپلنت این مشكلات دیگر وجود نخواهد داشت.
دكتر مستوفی می افزاید: ابتدا بگویم كه به طور كلی دونوع پروتز متكی بر ایمپلنت داریم، ثابت و متحرك. و همان طور كه از نامشان پیداست اولی داخل دهان ثابت است و حركت نمی كند ولی دومی خیر. تفاوت پروتزهای متكی بر ایمپلنت با پروتزهای متحرك عادی از زمین تا آسمان است. در پروتزهای متكی بر ایمپلنت قدرت جویدن بیمار به مراتب بالاتر است و پروتز لق نمی زند. با استفاده از ایمپلنت ما دیگر می توانیم بیمارانی را كه برای درمانشان واقعاً مستأصل بودیم به راحتی درمان كنیم و بیمار و دندانپزشك هر دو از نتیجه درمان راضی خواهند بود.
دكتر مستوفی در مورد تفاوت پروتزهای ثابت عادی و پروتزهای ثابت متكی بر ایمپلنت می گوید: در مورد پروتزهای ثابت متكی بر ایمپلنت مهمترین نكته تراش نخوردن و سالم ماندن دندان های اطراف ناحیه بی دندانی ا ست كه در پروتزهای ثابت عادی به ناچار تراش می خوردند. از طرف دیگر دو مشكل عمده كه باعث شكست پروتزهای ثابت می شوند یعنی پوسیدگی زیر روكش و مشكلات مربوط به عصب دندان در ایمپلنت وجود ندارد. طبق آمار در یك دوره ۱۰ ساله، موفقیت پروتزهای ثابت متكی بر ایمپلنت ۱۵درصد بیشتر از پروتزهای ثابت عادی ا ست.
مشكلات روحی و روانی به دنبال از دست رفتن دندان ها بخصوص در بیماران جوان یافته شایعی محسوب می شود. دكتر شایسته می گوید: بسیاری از بیماران وقتی دندان می كشند از لحاظ روحی دچار مشكل می شوند و این قضیه در بیماران جوان اهمیت بیشتری دارد. بیماران جوانی كه دندان های جلوی خود را عمدتاً در اثر تصادف از دست داده اند با ایمپلنت می توانند بدون دست خوردن دندان های سالم، دندان های از دست رفته را جایگزین كنند. زمانی ایمپلنت مخصوص بیماران مسن بود ولی اكنون سن متقاضیان این درمان پایین تر آمده است. اصولاً ما از سن ۱۸سالگی كه رشد استخوان ها تكمیل شد می توانیم با اطمینان ایمپلنت بگذاریم.
دكتر شایسته می افزاید: درصد شكست ایمپلنت با توجه به تكنیك كار و تكنولوژی ساخت ایمپلنت ها زیر ۵ درصد است و در مقایسه با بقیه درمان های جایگزین كننده دندان های از دست رفته بسیار پایین است مضاف بر اینكه محاسن ایمپلنت اصلاً قابل مقایسه با درمان های دیگر نیست.
دكترعلیرضا آشوری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست