دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
هوشنگ سیحون درگذشت
تصویر: سیحون
معمار و نقاش
(1393-1299)
هوشنگ سیحون، معمار و نقاش برجستۀ ایرانی و استاد و رییس سابق پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران، دیروز 5 خرداد 1393 در ونکوور کانادا درگذشت. سیحون نوۀ میرزا عبدالله بود و در خانوادهای هنرمند دیده بر جهان گشود و رشد یافت؛ وی معمار بناهایی است که در سرزمین ما، هریک اثر هنری ماندگاری به شمار می روند. طراح آرامگاه بزرگانی چون خیام، بوعلی سینا، کمالالملک و نادرشاه افشار و آفرینندۀ بناهایی مانند موزۀ توس، ساختمان بانک سپه میدان توپخانه و دهها بنای دیگر در حالی به جهان دیگر رخت بربست، که یاد خود را در این جهان و در میان ما جاویدان کرده است. انسان شناسی و فرهنگ فقدان این استاد بزرگ را به خانوادۀ ایشان و اهالی هنر و فرهنگ این مرزوبوم تسلیت میگوید. روانش شاد.
در انتظار تشکیل پرونده ای برای این استاد برجسته معماری در زیر برخی از خبرهای مربوط به درگذشت ایشان را می خوانیم.
سایت اتووود
http://www.etoood.com/NewsShow.aspx?nw=4205
هوشنگ سیحون به سال 1299 خورشیدی در تهران و در خانواده ای هنرمند به دنیا آمد.
تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در تهران گذراند و در سال 1319 خورشیدی فارق التحصیل شد و با تاسیس دانشکده هنرهای زیبا در دانشگاه تهران جز اولین دانشجویان رشته معماری ثبت نام کرد و در سال 1323 خورشیدی تحصیلات خود را به اتمام رساند. به سال 1324 خورشیدی, طرح آرامگاه ابوعلی شرکت جست و طرح او به عنوان بهترین طرح مسابقه شناخته شد. سپس با صلاح دید آندره گدار, برای تکمیل مطالعات خود به فرانسه رفت. حدود چهار سال بعد, در سال 1328 خورشیدی, همزمان با شروع ساخت مقبره ابوعلی سینا , به ایران بازگشت و در سمت دانشیار دانشکده هنرهای زیبای تهران و پنج سال بعد به عنوان استاد معماری, مشغول به تدریس شد.
همزمان با تدریس در این دانشکده , دفتر کار خود را در سال 1328 خورشیدی تاسیس نمود. او بین سال های 1341 و 1347 خورشیدی, به عنوان سومین رئیس دانشکده هنرهای زیبای تهران انتخاب شد و از مهمترین کارهای او در این سال ها می توان به تاسیس سه رشته شهرسازی, تئاتر و موسیقی, تنظیم برنامه آموزشی دانشکده و از همه مهمتر اجباری کردن مسافرت های علمی دانشجویان جهت بازدید از بناهای با ارزش معماری ایران, اشاره کرد.
او در سال 1358 خورشیدی (1980 میلادی), ایران را ترک کرد و به ونکور کانادا رفت, و هم اکنون در کانادا بخش مهمی از فعالیت خود را به نقاشی, طراحی و آموزش دانشجویان اختصاص داده است. فعالیت های هوشنگ سیحون را می توان در معماری و نقاشی خلاصه کرد. او در سمینارها و سخنرانی های متعددی در نقاط مختلف ایران و جهان شرکت داشته و در نقاط مختلف جهان آثار نقاشی او به صورت گروهی و انفرادی به نمایش گذاشته شده است. طرح های او در کتابی به نام "نگاهی به ایران در پاریس" در سال 1973 میلادی (1352 خورشیدی) و مجموعه دستاورد زندگی او (معماری-نقاشی) در کتابی به نام "هوشنگ سیحون: نیم قرن فعالیت هنری در عرصا هنر و معماری" در هوستون تگزاس در سال 1998 میلادی ( 1377 خورشیدی) به چاپ رسید.
کارنامه هنری فعالیت معماری هوشنگ سیحون به قرار زیر است:
سال 1332- 1328 خورشدی: منزل و مطب دکتر فرهاد, تهران؛ منزل بابک, تهران؛ ساختمان پست فشار قوی؛ ساختمان اداری مرکز برق و انبارهای مربوط به تاسیسات برقی؛منزل سرلشکر فیروز؛تهران؛ دفتر خود معمار, تهران؛ خوابگاه ها و پارکینگ های آنش نشانی؛ ساختمان آرامگاه ابوعلی, همدان.
سال 1335-1332 خورشیدی: منزل شیبان, دروس؛ منزل محمدی, تپه امانیه؛ منزل مقدم, تپه امانیه؛ سازمان نقشه برداری کل کشور, تهران؛ آرامگاه نادر, مشهد؛ کارخانه یخ سازی و ریسندگی کورس, جاده شهر ری؛ کارخانه کانادادرای]زمزم فعلی[ , خیابان آزادی تهران؛ پرورشگاه کودکان, خیابان ولیعصر تهران؛ سینما آسیا, خیابان جمهوری تهران.
سال 1340-1335 خورشیدی: سینما سانترال تهران؛ کارخانه کانادادرای آبادان؛ لابراتور عبیدی و شرکا جاده قدیم شمیران؛ منزل بشارت, الهیه؛ منزل فرازیان, زرگنده؛ منزل دکتر کاظمی, شمیران؛ منزل ابتهاج, زعفرانیه؛ مجموعه ویلاهای آقاسی پور, پاسداران؛ منزل هدایت, دروس؛ مجموعه ویلاهای ایپک چی, حصارک؛ کتابخانه مجلس شورای ملی با همکاری محسن فروغی, کیقباد ظفر بختیار و علی اکبر صادق, بهارستان؛ آرامگاه خیام, نیشابور؛ آرامگاه کمال الملک, نیشابور.
سال 1345-1340 خورشیدی: تجدید بنای آرامگاه فردوسی, توس؛ بناهای اطراف آرامگاه فردوسی, توس.
سال 1350-1345 خورشیدی: منزل دولت آبادی, نیاوران؛ ساختمان مرکزی بانک سپه, تهران؛ منزل خود معمار, دروس؛ مجتمع آموزشی فرج, جاده ی آرامگاه (دانشگاه شریعتی فعلی) ؛ ضلع جدید ساختمان میثاقیه, تهران.
سال 1350 خورشیدی به بعد: بازارچه میرچخماق, یزد؛ منزل خود معمار, در کلکان در راه شمشک
او در سالهای پس از انقلاب در امریکا و کانادا زندگی گذراند و بیشتر به نقاشی پرداخت و آثار او در نمایشگاهی کنار آثار دالی و پیکاسو، به نمایش درآمد.
وی در 5 خرداد سال 1393 بر اثر پارگی رگ قلب دارفانی را وداع گفت.
مریم سیحون درباره مراسم تدفین پدرش به ایران وایر میگوید: ایشان که در ونکوور کانادا فوت کردند، وصیت کردهاند که در لس آنجلس دفن شوند.
اتووود, پیش از این, اینجا به گفتگو با مرگ هوشنگ سیحون پرداخته است.
خبرگزاری میراث فرهنگی
http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=110536&Serv=0&SGr=0
هوشنگ سیحون درگذشت
یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین معماران معاصر ایران، امروز (۵ خردادماه) درگذشت. هوشنگ سیحون، آثار معماری ارزشمندی دارد که تمامی آنها طی ۵ دهه گذشته ساخته شدهاند و در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسیدهاند. از جمله مهمترین آثار او، آرامگاههای فردوسی در توس، خیام در نیشابور و بوعلیسینا در همدان است.
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه میراث فرهنگی ـ هوشنگ سیحون، یکی از مهمترین معماران ایرانی، امروز 5 خردادماه در ونکوور کانادا درگذشت. از او به عنوان بنیانگذار معماری پست مدرنیسم ایران یاد میکنند و شاگرداناش جزء بهترین معماران ایران بودند.
به گزارش CHN هوشنگ سیحون، خالق بناهای ارزشمند بسیاری است. از آن جمله میتوان به آرامگاه بزرگانی چون خیام، کمال الملک، بوعلی سینا، نادرشاه افشار، کلنل محمدتقی خان پسیان و 10ها مقبره و آرامگاه دیگر و نیز طراحی بنای «موزه توس» در سال 1347 و همچنین ساختمان بانک سپه در میدان امامخمینی تهران اشاره کرد.
وی همچنین طراحی ساختمانهای سازمان نقشه برداری کل کشور، کارخانه نخ ریسی کوروس اخوان، کارخانه آرد مرشدی، مجتمع آموزشی یاغچی آباد، سینما آسیا، سینما سانترال، کارخانه کانادادرای (زمزم فعلی) در تهران و اهواز، کارخانه یخ سازی کورس اخوان و حدود 150 پروژه مسکونی خصوصی را بر عهده داشته است.
گفته میشود که سیحون طرح آرامگاه حکیم عمر خیام را مبتنی بر اصول ریاضی و مثلثاتی خیام، پایهگذاری و طراحی کرده است.
سیحون در خانوادهای آشنا با موسیقی به دنیا آمد. پدربزرگ او میرزا عبدالله فراهانی از پیشگامان موسیقی سنتی و معروف به پدر موسیقی سنتی ایران بود. مادر وی، مولود خانم، از نوازندگان تار و سه تار، و نیز دایی او مرحوم احمد عبادی، استاد بزرگ سه تار بود.
او پس از پایان تحصیل معماری در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، به دعوت آندره گدار (رئیس اداره باستانشناسی وقت ایران) برای ادامه تحصیل راهی پاریس میشود و در دانشسرای عالی ملی هنرهای زیبای پاریس (بوزار) طی حدود 3 سال تحت تعلیم اوتلو زاوارونی به تکمیل دانش معماری خود میپردازد و در سال 1949 به درجه دکترای هنر میرسد.
او در بازگشت به ایران در سن 23 سالگی نخستین اثر معماری خود که بنای یادبودی بر آرامگاه بوعلی سینا بوده است را طراحی میکند.
سیحون در طول سالهای فعالیت خود عضو شورای ملی باستانشناسی، شورای عالی شهرسازی، شورای مرکزی تمام دانشگاههای ایران و کمیته بینالمللی ایکوموس (Icomos، وابسته به یونسکو در پیش از انقلاب) بوده و به مدت 15 سال مسؤولیت مرمت بناهای تاریخی ایران را برعهده داشته است.
هوشنگ سیحون بیش از دو دهه است که در ونکوور کانادا زندگی میکرد. وی شهروند افتخاری فرانسه هم بود.
ایرنا
http://www.irna.ir/fa/News/81178807/%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%B1_%D8%AD%D9%88%D8%B2%D9%87_%D9%87%D8%A7/%D9%87%D9%88%D8%B4%D9%86%DA%AF_%D8%B3%DB%8C%D8%AD%D9%88%D9%86_%D9%85%D8%B9%D9%85%D8%A7%D8%B1_%D9%88_%D9%85%D8%AC%D8%B3%D9%85%D9%87_%D8%B3%D8%A7%D8%B2_%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C_%D8%AF%D8%B1%DA%AF%D8%B0%D8%B4%D8%AA
هوشنگ سیحون معمار و مجسمه ساز ایرانی درگذشت
تهران - ایرنا - هوشنگ سیحون معمار، نقاش و مجسمه ساز ایرانی روز دوشنبه (پنجم خرداد) در سن 94 سالگی در ونکوور کانادا درگذشت.
به گزارش ایرنا به نقل از منابع خبری کانادا ، وی در خانواده ای آشنا با موسیقی به سال 1299 به دنیا آمد. پدربزرگ او میرزا عبدالله فراهانی از پیشگامان موسیقی سنتی بود.
او پس از پایان تحصیل معماری در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، به دعوت آندره گدار (رییس اداره باستان شناسی وقت ایران) برای ادامه تحصیل راهی پاریس می شود و در دانشسرای عالی ملی هنرهای زیبای پاریس (بوزار) طی حدود ۳ سال تحت تعلیم اوتلو زاوارونی به تکمیل دانش معماری خود می پردازد.
در سال ۱۹۴۹ به درجه دکترای هنر می رسد. او در بازگشت به ایران در سن ۲۳ سالگی نخستین اثر معماری خود که بنای یادبودی بر آرامگاه بوعلی سینا بوده است را طراحی می کند.
همچنین آرامگاه های خیام، فردوسی و کمال الملک از جمله معروف ترین آثار معماری سیحون است.
او بین سال های 1341 و 1347 ریاست این دانشکده را به عهده داشت و در این دوران رشته های موسیقی و هنرهای نمایشی را به رشته های درسی افزود.
**1021 ** 1917
انتهای پیام /*
تابناک
http://www.tabnak.ir/fa/news/403394/%D9%85%D8%B9%D9%85%D8%A7%D8%B1-%D9%85%D9%82%D8%A8%D8%B1%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1%DA%AF%D8%B0%D8%B4%D8%AA
معمار مقبره های ایران درگذشت
طراحی مقبره های خیام، کمال الملک، بوعلی سینا، نادرشاه افشار، کلنل محمدتقی خان پسیان و دهها مقبره و آرامگاه دیگر و نیز طراحی بنای موزه توس و همچنین ساختمان بانک سپه نام او را بیش از هر معمار دیگری در تاریخ معماری ایران ثبت کرده است.
کد خبر: ۴۰۳۳۹۴
تاریخ انتشار: ۰۶ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۰:۴۳ - 27 May 2014
هوشنگ سیحون، معمار برجسته ایرانی در سن 94 سالگی در کانادا درگذشت.
به گزارش تدبیر، سیحون از نخستین معماران مدرن ایران و استاد نسل طلایی معماران ایرانی در دهه های 40 و 50 شمسی بود.
طراحی مقبره های خیام، کمال الملک، بوعلی سینا، نادرشاه افشار، کلنل محمدتقی خان پسیان و دهها مقبره و آرامگاه دیگر و نیز طراحی بنای موزه توس و همچنین ساختمان بانک سپه نام او را بیش از هر معمار دیگری در تاریخ معماری ایران ثبت کرده است.
"مرد بناهای ماندگار" دکترای معماری خود را از دانشسرای عالی هنرهای زیبای پاریس «بوزار» دریافت کرد و در بازگشت به ایران مدتی ریاست دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران را برعهده گرفت.
او نخستین معمار ایرانی بود که ترکیب آهن و سیمان را در آثار خود به وضوح به کار برد و توانست فرهنگ ایران را با تکنولوژی های روز جهان بیامیزد. او علاوه بر طراحی آرامگاه های بزرگان فرهنگ ایران، آثار مهمی در معماری صنعتی را نیز از خود بر جای گذاشته است. طراحی ساختمانهای سازمان نقشه برداری کل کشور، کارخانه نخ ریسی کوروس اخوان، کارخانه آرد مرشدی، مجتمع آموزشی یاغچی آباد، سینما آسیا، سینما سانترال، کارخانه کانادادرای (زمزم فعلی) در تهران و اهواز از جمله آثار هوشنگ سیحون در حوزه معماری صنعتی در ایران است.
سیحون در کنار معماری، به نقاشی از مناظر و روستاهای ایران میپرداخت و نمایشگاههایی از این آثار خود در ایران و در خارج از ایران برپا کردهاست.
آثار وی در نمایشگاهی در دانشگاه ماساچوست در سال ۱۹۷۲ در کنار آثار هنرمندانی چون پیکاسو و سالوادور دالی به نمایش درآمد.
در این نمایشگاه تابلویی از "کلافهای خطی" به نمایش گذاشت که در آن از خطوط موازی و پر پیچ و تاب که هیچگاه همدیگر را قطع نمیکنند، استفاده کرده بود.
دانشگاههایی مثل MZT، هاروارد، واشنگتن و برکلی مجموعهای از نقاشیهای او را گردآوری کرده و نگهداری میکنند.
همسر سابق وی معصومه سیحون نیز نقاش و صاحب گالری سیحون در تهران بود.
سیحون دو دهه پایانی عمر خود را در ونکوور کانادا زندگی می کرد. او شهروند افتخاری فرانسه نیز محسوب می شد.
همشهری
http://hamshahrionline.ir/details/148576
زندگینامه : هوشنگ سیحون (1299)
شهر > معماری- همشهری آنلاین:
هوشنگ سیحون متولد1299 است.
این معمار و نقاش ایرانی، استاد معماری و رئیس سابق دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است.
وی در خانوادهای اهل موسیقی بهدنیا آمد. پدر بزرگ او میرزا عبدالله فراهانی بنیانگذار موسیقی سنتی و معروف به پدر موسیقی سنتی ایران بوده است.
مادر وی مولود خانم، از نوازندگان تار و سه تار و مرحوم احمد عبادی استاد بزرگ سه تار نیز، دایی سیحون است.
او پس از پایان تحصیل معماری در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، به دعوت آندره گدار رئیس اداره باستانشناسی وقت ایران، برای ادامه تحصیل راهی پاریس میشود و در دانشسرای عالی ملی هنرهای زیبای پاریس بوزار طی حدود ۳ سال تحت تعلیم اوتلو زاوارونی به تکمیل دانش معماری خود میپردازد و در سال ۱۹۴۹ به درجه دکترای هنر میرسد.
او در بازگشت به ایران در سن 25 سالگی نخستین اثر معماری خود که بنای یادبودی بر آرامگاه بوعلیسینا بوده است را طراحی میکند.
سیحون در طول سالهای فعالیت خود عضو شورای ملی باستانشناسی، شورای عالی شهرسازی، شورای مرکزی تمام دانشگاههای ایران و کمیته بینالمللی ایکوموس Icomos(وابسته به یونسکو) و به مدت ۱۵ سال مسئولیت مرمت بناهای تاریخی ایران را برعهده داشته است.
هوشنگ سیحون بیش از دو دهه است که در ونکوور کانادا زندگی میکند. وی شهروند افتخاری فرانسه نیز محسوب میشود.
او استاد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بوده و یک دوره ریاست این دانشکده را عهدهدار بوده است.
هوشنگ سیحون نقاش و معمار پرسابقه ایرانی، به مرد بناهای ماندگار معروف است.
از میان پروژههای طراحی و ساخته شده وی میتوان به آرامگاه بزرگانی چون خیام، کمال الملک، بوعلی سینا، نادرشاه افشار، کلنل محمدتقیخان پسیان و دهها مقبره و آرامگاه دیگر و نیز طراحی بنای موزه توس در سال ۱۳۴۷ و همچنین ساختمان بانک سپه در میدان توپخانه تهران اشاره کرد.
وی همچنین طراحی ساختمانهای سازمان نقشه برداری کل کشور، کارخانه نخریسی کوروس اخوان، کارخانه آرد مرشدی، مجتمع آموزشی یاغچیآباد، سینما آسیا، سینما سانترال، کارخانه کانادادرای (زمزم فعلی ) در تهران و اهواز، کارخانه یخ سازی کورس اخوان و حدود ۱۵۰ پروژه مسکونی خصوصی را بر عهده داشته است.
سیحون نقشاندازی است که در دنیای ابعاد از معانی پر رمز و راز باطن سخن به میان میآورد و معانی و فلسفه نظری و وجودی بزرگانی که معمار و طراح آرامگاه هر یک از آنان بوده، در نقش مقبرهشان متجلی کردهاست.
به عنوان مثال در ۱۳۳۸ آرامگاه حکیم عمرخیام را مبتنی بر اصول ریاضی و مثلثاتی خیام، محاسبه و طراحی کردهاست.
سیحون در کنار معماری، به نقاشی از مناظر و روستاهای ایران میپرداخت و نمایشگاههایی از این آثار خود در ایران و در خارج از ایران برپا کردهاست.
آثار وی در نمایشگاهی در دانشگاه ماساچوست در سال ۱۹۷۲ در کنار آثار هنرمندانی چون پیکاسو و سالوادور دالی به نمایش درآمد.
در این نمایشگاه تابلویی از "کلافهای خطی" به نمایش گذاشت که در آن از خطوط موازی و پر پیچ و تاب که هیچگاه همدیگر را قطع نمیکنند، استفاده کرده بود.
دانشگاههایی مثل MZT، هاروارد، واشنگتن و برکلی مجموعهای از نقاشیهای او را گردآوری کرده و نگهداری میکنند.
همسر سابق وی معصومه سیحون نیز نقاش و صاحب گالری سیحون در تهران بود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست