یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

این طلای كثیف دردسرساز


این طلای كثیف دردسرساز

هر روز به بحران نزدیك تر می شویم , زیرا زمین هر روز آلوده تر می شود و در این زمینه باید فرهنگ سازی انجام شود, باید از كودكی آموزش ها را شروع كنیم و مهمترین نكته برای كشور ما فرهنگ سازی و كم كردن زباله است , چرا كه در مقایسه با كشورهای توسعه یافته , میزان زباله تولیدی ما زیاد است و علاوه بر آن باید بدانیم چگونه می توانیم از زباله استفاده كنیم

بسیاری‌ از چیزهایی‌ را كه‌ نمی‌خواهیم‌ در سطل‌ زباله‌ می‌اندازیم‌. كامیون‌ حمل‌ زباله‌ نیز آنها را هر شب‌ با خود می‌برد و این‌ آخرین‌ چیزی‌ است‌ كه‌ ما می‌بینیم‌، اما این‌ تمام‌ واقعیت‌ نیست‌، واقعیت‌ این‌ است‌ كه‌ هر روز هفت‌ هزار تن‌ زباله‌ در تهران‌ تولید و شش‌ هزارتن‌ آن‌ دفن‌ می‌شود و این‌ باعث‌ شده‌ كه‌ كارشناسان‌ زباله‌ و بازیافت‌ پسماندها به‌ زباله‌ لقب‌ طلای‌ كثیف‌ بدهند.

بسیاری‌ از كارشناسان‌ به‌ رغم‌ اقدامات‌ صورت‌ گرفته‌ در این‌ زمینه‌، از وضعیت‌ زباله‌ در كشور راضی‌ نیستند و به‌ آینده‌ نیز با نگرانی‌ نگاه‌ می‌كنند.

قاسمی‌ كارشناس‌ بهداشت‌ می‌گوید: كشور ما در بخش‌ ساماندهی‌ زباله‌، بسیار بهتر از دیگر فعالیت‌های‌ خدماتی‌ عمل‌ كرده‌ است‌. كارشناسان‌ بهداشت‌ جهانی‌ نیز چنین‌ اعتقادی‌ دارند و ایران‌ را بسیار جلوتر از دیگر كشورهای‌ منطقه‌ می‌دانند. اما باید توجه‌ داشته‌ باشیم‌ كه‌ محیط‌ زیست‌ ما با مواد خطرناكی‌ در ارتباط‌ است‌ كه‌ در زیرزمین‌ دفن‌ می‌كنیم‌، این‌ آلودگی‌ها از ریشه‌ گیاهان‌ جذب‌ می‌شوند و پس‌ از قرار گرفتن‌ در چرخه‌ طبیعت‌ به‌ انسان‌ باز می‌گردند.

بازیافت‌ زباله‌ باید از مبدا تولید و با توجه‌ به‌ صنایع‌ تولیدی‌ انجام‌ شود، پرداختن‌ به‌ بازیافت‌ صحیح‌ علاوه‌ بر ایجاد فضای‌ بهداشتی‌ می‌تواند سوددهی‌ اقتصادی‌ نیز داشته‌ باشد.

برای‌ دفن‌ بهداشتی‌ زباله‌ نیز باید دستورالعمل‌هایی‌ برای‌ انتخاب‌ محل‌، اجرای‌ تكنولوژی‌ صحیح‌، پرهیز از هزینه‌های‌ گزاف‌ و انجام‌ مراقبت‌های‌ پس‌ از دفن‌ انجام‌ شود. عدم‌ آگاهی‌ مردم‌ و مسوولان‌ مشكل‌ اصلی‌ ما در ساماندهی‌ زباله‌های‌ كشور است‌، ما باید برنامه‌ را از تولید كمتر شروع‌ كنیم‌ و بعد از آن‌ به‌ دفن‌ بهداشتی‌ زباله‌ برسیم‌ كه‌ در واقع‌ نخستین‌ گام‌ در این‌ راه‌ است‌.

براساس‌ آنچه‌ كارشناسان‌ می‌گویند، وضعیت‌ ساماندهی‌ زباله‌ در هر بخش‌ از كشور وضعیت‌ ویژه‌ خود را دارد، برای‌ مثال‌ در استان‌ یزد مشكلی‌ وجود ندارد اما در استان‌های‌ شمالی‌ كشور كه‌ از یكسو به‌ جنگل‌ و از سوی‌ دیگر به‌ دریا محدود شده‌اند، مشكلات‌ فراوانی‌ وجود دارد.

رحیمی‌ كارشناس‌ محیط‌ زیست‌ نیز می‌گوید: تولید كود وقتی‌ خوب‌ و با صرفه‌ است‌ كه‌ مواد زاید و پسماندها، گیاهی‌ باشند. زمانی‌ كه‌ زباله‌های‌ گیاهی‌ با پلاستیك‌ و كارتن‌ مخلوط‌ باشند چنین‌ كاری‌، توجیه‌پذیر نیست‌ و برای‌ انجام‌ صحیح‌ این‌ كار به‌ برنامه‌ریزی‌ دقیق‌ و طولانی‌ مدت‌ احتیاج‌ است‌.

با این‌ حال‌ باید هزینه‌ها بر روی‌ بازیافت‌ از مبدا و جداسازی‌ زباله‌های‌ گیاهی‌ و غیرگیاهی‌ متمركز شود تا كود مرغوب‌ تولید شود زیرا تولید كود با زباله‌های‌ مخلوط‌ فقط‌ زباله‌ را از شكلی‌ به‌ شكل‌ دیگر در می‌آورد.

ما هر روز به‌ بحران‌ نزدیك‌تر می‌شویم‌، زیرا زمین‌ هر روز آلوده‌تر می‌شود و در این‌ زمینه‌ باید فرهنگ‌سازی‌ انجام‌ شود، باید از كودكی‌ آموزش‌ها را شروع‌ كنیم‌ و مهمترین‌ نكته‌ برای‌ كشور ما فرهنگ‌سازی‌ و كم‌كردن‌ زباله‌ است‌، چرا كه‌ در مقایسه‌ با كشورهای‌ توسعه‌ یافته‌، میزان‌ زباله‌ تولیدی‌ ما زیاد است‌ و علاوه‌ بر آن‌ باید بدانیم‌ چگونه‌ می‌توانیم‌ از زباله‌ استفاده‌ كنیم‌.