سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
بچهخوره
![بچهخوره](/web/imgs/16/18/vms1o1.jpeg)
بیماری «مول هیداتیفرم» که مردم به آن بچهخوره میگویند، از عوارض بارداری غیرطبیعی است. در این بیماری به جای تشکیل جنین و جفت در رحم مادر، تنها جفت به وجود میآید که آن هم به صورت غیرطبیعی و سرطانی رشد میکند و منجر به مشکلاتی در مادر میشود. در این حالت خانم باردار با علائمی مثل خونریزی و لکهبینی به دنبال یکی دو ماه قطع پریود و البته با جواب آزمایش مثبت حاملگی میآید.
از آنجا که در حال حاضر اکثر خانمهای باردار پس از مثبت بودن آزمایش بارداری (و حتی گاهی قبل از انجام تست بارداری)، سونوگرافی انجام میدهند و در سونوگرافی نمای خاص بیماری مول هیداتیفرم دیده میشود، بیماری قبل از بروز علائم شناخته میشود. علائم دیگر بیماری شامل تهوع و استفراغ شدید، دفع بافتهایی از رحم به صورت خوشه انگور و گاه علائم پرکاری تیروئید مثل تپش قلب، تند شدن تعداد ضربان نبض، کاهش وزن وعدم تحمل گرما و سرما رخ میدهد.
در معاینه گاه رحم بزرگتر از سن حاملگی مورد انتظار است و در تخمدانها کیستهای بزرگ و متعدد لمس میشود. در سونوگرافی نمای خاص بیماری مول و در تخمدانها هم کیستهای بزرگ متعدد مشاهده میشود. مهمترین یافته آزمایشگاهی میزان غیرطبیعی مادهای است که تست بارداری را مثبت میکند. هیچ یک از علائم فوق قطعی نیست و بیمار میتواند کمترین علائم را داشته باشد و در سونوگرافی هم نمای دقیق بیماری دیده نشود. گاه بیماری به دنبال زایمان طبیعی، سقط یا حاملگی خارج از رحم هم اتفاق میافتد. در این موارد تشخیص بیماری با تست آزمایشگاهی بتااچسیجی انجام میشود. این تست که معمولا ۲ هفته پس از پایان بارداری منفی میشود، در این بیماران پس از چند ماه هم منفی نمیشود و با توجه به آن و علائم دیگر بیمار و بررسیهای دیگر میتوان به نتیجه رسید و بیماری را شناخت.
علت بروز این بیماری بارور شدن یک تخمک ناسالم توسط اسپرمی است که در این تخم اسپرم تکثیر میشود، اما بافت تخمک در این روند دخالت نمیکند و نتیجه این که به جای تشکیل جنین، تنها بافت جفتی آن هم به شکل غیرطبیعی ایجاد میشود. با احتمال کمتر گاهی دو اسپرم وارد یک تخمک شده و رشد میکنند و در موارد نادرتری دو اسپرم همراه با یک تخمک رشد کرده و بیماری مول ناقص را ایجاد میکنند که در این بیماری برخی از بافتهای جنینی هم تشکیل میشود. همان طور که گفته شد این بیماری میتواند به دنبال سقط هم رخ دهد، برای همین بافتهای حاصل از سقط را به آزمایشگاه پاتولوژی میفرستیم که از این نظر بررسی شوند و همین طور در کسی که به دنبال زایمان یا سقط خونریزی غیرطبیعی دارد، تست بتااچسیجی انجام میشود تا اگر علت این بیماری است، تشخیص داده شود.
دکتر ثریا عالمی
جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست