چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۲۲ مرداد ۱۳۸۶ ـــ ۱۳ اوت ــ مسئله بهای نفت: چرا آمریکاییان نفت خود استخراج نمی کنند؟


۲۲ مرداد ۱۳۸۶ ـــ ۱۳ اوت ــ مسئله بهای نفت: چرا آمریکاییان نفت خود استخراج نمی کنند؟

۱۳ اوت ۲۰۰۴ نفت خام در بازار نیویورك ركورد بها (تا آن زمان) را شكست و از هر بشكه ۴۵ دلار و ۵۰ سنت بالاتر رفت و برای مدتی كوتاه در خط ۴۵ دلار و ۷۵ سنت متوقف شد كه قبلا سابقه نداشت و همه …

۱۳ اوت ۲۰۰۴ نفت خام در بازار نیویورك ركورد بها (تا آن زمان) را شكست و از هر بشكه ۴۵ دلار و ۵۰ سنت بالاتر رفت و برای مدتی كوتاه در خط ۴۵ دلار و ۷۵ سنت متوقف شد كه قبلا سابقه نداشت و همه امور را تحت الشعاع قرارداد (درسال ۲۰۰۶ یعنی به فاصله دو سال این بها به بشکه ای ۷۵ تا ۷۷ دلار رسید، چرا؟!).

مقامات آمریكایی در اوت ۲۰۰۴ كوشیدند كه كاسه ـ كوزه ها را بر سر روسیه بشكنند كه رفتار این دولت با كمپانی «یوكوس» باعث بالارفتن بهای نفت شده كه رشد اقتصاد كشورهای صنعتی به آن بستگی دارد. در این زمینه كاخ سفید واشنگتن تلفنی با «مدودوف» رئیس دفتر كاخ كرملین تماس گرفت تا نگرانی رئیس جمهوری آمریكا از وضعیت كمپانی یوكوس و بالا رفتن بهای نفت به اطلاع پوتین برسد كه چپگرایان روسیه به دفاع برخاستند و آن را نوعی مداخله در امور این كشور خواندند.

در همین هنگام «دیوید پیس» روزنامه نگار امریكایی نتیجه تحقیقات خود را درباره مسئله نفت آمریكا را اعلام داشت و به صورتی استفهام آمیز نوشت: نود و هفت در صد كسانی كه اراضی نفتخیز را از دولت آمریكا اجاره كرده اند دست به استخراج نزده اند، چرا؟ (گویا منتظر كاهش ذخایر سایر كشورها و فروش به آنها به بهای گزاف هستند).

این روزنامه نگار كه مطلب او توسط اسوشییدپرس مخابره شده و به استناد قانون آزادی اطلاعات، این آمار را به دست آورده همچنین نوشته است كه سی میلیون هكتار از اراضی دارای نفت در امریكا به اجاره داده شده است كه ۳۳ هزار مستاجر دارند ولی تنها در سه در صد این اراضی كار استخراج صورت می گیرد و در بقیه كوچكترین اقدامی صورت نگرفته است و بعید است كه تا نفت ارزان اوپك وجود داشته باشد اقدامی در این اراضی صورت گیرد.

در سال ۲۰۰۶ گرانی نفت به پای چین و هند نوشته شد که بر تعداد اتومبیلهایشان افزوده شده و نفت بیشتری مصرف می کنند و این دو کشور می گویند که میزان افزایش اتومبیل در طول دو سال آنقدرها زیاد نبوده است که بهای نفت را از بشکه ای ۴۵ دلار به ۷۵ دلار برساند، کلک های دیگری از جمله آزمندی کمپانی های بزرگ نفتی درکار است. با وجود این، در این زمان (در اوت ۲۰۰۶) هنوز بهای آب بطری شده در آمریکا و ممالک اروپایی گرانتر از بنزین بود!.