سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

آجیل سویا میان وعده ای باارزش


آجیل سویا چیست هنگامی که دانه های سویای خیسانده شده در نتیجهٔ حرارت ترد و قهوه ای شوند آجیل سویا حاصل می شود

آجیل سویا چیست؟ هنگامی که دانه‌های سویای خیسانده شده در نتیجهٔ حرارت ترد و قهوه‌ای شوند آجیل سویا حاصل می‌شود.

آجیل سویا از لحاظ بافت و طعم شبیه به بادام‌زمینی است و در طعم‌های مختلفی همچون نمکی و فلفلی وجود دارد. البته بعضی از تولیدکنندگان نیز سعی می‌کنند مشتری بیشتری را جذب کنند و به همین دلیل به آجیل سویا تنوع بیشتری بخشیده‌اند. به‌عنوان مثال می‌توان آجیل سویا با روکش شکلات و آجیل سویا با روکش ماست تولید کرد.در آجیل سویا با روکش ماست، دانه‌های سویای بوداده را به مدت طولانی درون ماست خامه‌ای نرم می‌خیسانند تا طعم فوق‌العاده‌ای به این آجیل بدهند. استفاده از این ماده، میل شدید به خوردن شکر و نمک را در مصرف‌کنندگان کاهش می‌دهد. مواد اولیهٔ به‌کار رفته در تهیهٔ این نوع آجیل، شکر، روغن پالم، پودر آب پنیر، پودر ماست، رنگ مصنوعی و لیستین برای پوشش روی دانه‌ها و وانیلین، روغن سویا، ساکارز (شکر حاصل از چغندرقند)، شربت ذرت، تاپیوکا (Tapioca) دکسترین و شکر قنادی برای بو دادن دانه‌های سویا است.

هر یک‌ششم فنجان از این نوع آجیل ۷۲ کالری، چهار گرم چربی کل، سه گرم چربی اشباع، ۱۲ میلی‌گرم سدیم، هفت گرم شکر، دو گرم پروتئین، ۲۰ میلی‌گرم سدیم و ۱۰ میلی‌گرم ایزوفلاوین دارد.

برای تهیهٔ آجیل سویای شکلاتی دانه‌های بودادهٔ سویا را در ظرفی از شکلات نرم می‌خیسانند تا یک لایه صاف و یکنواخت شکلاتی روی آنها ایجاد شود. این نوع آجیل به عاشقان شکلات این امکان را می‌دهد که میل خود را به شکلات به سالم‌ترین روش برطرف کنند.

در تهیهٔ این آجیل از موادی چون شکر، پودر شیر کامل، کره کاکائو، لیستین و شکلات مانع برای پوشش شکلاتی و وانیلین و شربت ذرت و صمغ نشاسته و روغن سویا و شکر قنادی برای بو دادن سویا استفاده می‌شود. هر یک‌ششم فنجان از این نوع آجیل ۷۰ کالری، چهار گرم چربی کل، دو گرم چربی اشباع، هفت گرم هیدارت کربن، دو گرم پروتئین، ششم گرم شکر، ۲۷ میلی‌گرم کلسیم و ۱۰ میلی‌گرم ایزوفلاین دارد. اما شما می‌توانید آجیل سویای ساده را به آسانی در منزل تهیه کنید. برای این کار می‌توانید هم از فر معمولی و هم از مایکروویو بهره بگیرید.

روش تهیه در مایکروویو

یک فنجان دانهٔ سویا را به مدت هشت ساعت بخسیانید. بعد از این مدت آب آن را گرفته و دانه‌ها را به‌صورت یک لایه درون یک ظرف شیشه‌ای قرار دهید. مراقب باشید که دانه‌ها روی یکدیگر قرار نگیرند. دانه‌ها را به مدت سه دقیقه در حرارت زیاد قرار دهید. سپس هم بزنید و دوباره به مدت سه دقیقه در این حرارت قرار دهید. دوباره هم بزنید. بعد از این به مدت یک دقیقه حرارت داده و دوباره هم بزنید. اینقدر این کار را تکرار کنید تا مطمئن شوید تمام دانه‌ها برشته شده‌اند. مدت زمان لازم برای تهیهٔ آجیل سویا بستگی به میزان رطوبت دانه‌ها و میزان قدرت مایکروویو دارد. اما به‌طور متوسط بین ۹ تا ۱۲ دقیقه طول می‌کشد. توجه داشته باشید هنگامی که دانه‌ها شروع به طلائی شدن می‌کنند یک وقفهٔ ۳۰ ثانیه‌ای بدهید تا دانه‌ها از حرارت زیاد نسوزند.

روش تهیه در فر

در این روش، شما می‌توانید از دو فنجان سویا یا بیشتر (بستگی به اندازه فر) استفاده کنید. پس از خیساندن و خارج کردن آب، آنها را روی سینی فر (که از قبل کمی آن را چرب کرده‌اید) قرار دهید و بگذارید به مدت ۱۵ دقیقه در حرارت ۳۵۰ درجهٔ فارنهایت (۱۹۰ درجه سانتی‌گراد) قرار گیرند. بعد از این مدت آن را هم بزنید و دوباره آن را به مدت پنج دقیقه درون فر قرار دهید و سپس هم بزنید و این کار را هر پنج دقیقه آنقدر تکرار کنید تا تمام دانه‌ها برشته شوند. کل زمان برای حاضر شدن آجیل سویا در فر به‌طور متوسط ۲۵ دقیقه است. هنگامی که آجیل سویا در حال آماده شدن است دقت کنید تا نسوزد، اگر بخواهید که آجیل‌تان بسیار ترد شود کل زمان پخت در مایکروویو را به ۱۲ تا ۱۵ دقیقه رسانده و زمان پخت در فر را به ۳۰ دقیقه برسانید.

در این دو روش شما از یک فنجان لوبیای سویا، یک‌دوم فنجان آجیل تهیه خواهید کرد.

می‌توانید در هنگام بودادن دانه‌های سویا به دلخواه خود نمک، فلفل یا هر چاشنی دیگر بیفزائید. آجیل حاصل شده را پس از خنک شدن، به ظرف در داری انتقال داده و در جای خشک و خنک نگهداری کنید. دانه‌های سویا به واسطهٔ چربی موجود در آنها در برابر رطوبت و اکسیژن بسیار حساس هستند به‌طوری که جذب اکسیژن می‌تواند منجر به تندی یا فساد آنها شود.

اگر در حال خوردن آجیل سویای نمکی هستید باید بدانید هر ۱۰۰ گرم آن حاوی دو گرم آب، ۴۷۱ کالری، ۲/۳۵ گرم پروتئین، ۲۵/۴ گرم چربی کل، ۶/۳۳ گرم هیدرات کربن، ۷/۱۷ گرم فیبر خوراکی، ۹/۳ گرم خاکستر، ۲۰۰ میلی‌گرم ایزوفلاوین، ۱۳۸ میلی‌گرم کلسیم و ۱۴۷۰ میلی‌گرم پتاسیم است. به واسطهٔ حضور ترکیب جادوئی ایزوفلاوین می‌توان گفت که آجیل سویا یک میان وعده‌ٔ عالی است. البته اگر نگران نمک مصرفی در غذاهای خود هستید بهتر است که آجیل سویای بدون نمک مصرف کنید یا آن را به سالاد خود بیفزائید تا سالاد مغذی‌تری داشته باشید.

البته نکتهٔ دیگری که نباید فراموش شود این است که اگر نگران افزایش وزن خود هستید، آجیل سویا را به مقدار زیاد مصرف نکنید. درست است که هر یک‌چهارم فنجان آن ۱۲۰ کالری دارد که شاید مقدار زیادی نباشد، اما اگر مقدار مصرف روزانه سه تا چهار برابر این مقدار برسد کالری زیادی را به بدن شما می‌رساند که می‌تواند باعث افزایش وزن شود.

آجیل سویا و کاهش فشارخون

طبق تحقیقات انجام گرفته در آمریکا مشخص شده است ک مصرف روزانهٔ آجیل سویا ممکن است به کاهش فشارخون کمک کرده و میزان گرگرفتگی در زنان یائسه را کاهش دهد. البته سرپرست گروه تحقیق دکتر فرانسین خاطرنشان می‌سازد که یافته‌های به‌دست آمده باید در تعداد بیشتری از زنان و در زمان طولانی‌تر از آنچه در این تحقیق صورت گرفته است انجام شود تا بتوان با قدرت بیشتری به آن استناد کرد. این تحقیق روی ۶۱ زن یائیسه که ۱۲ نفر از آنها دارای فشارخون بالا و میانگین سنی ۵۸ سال و ۴۹ نفر دارای فشارخون نرمال با میانگین سنی ۵۳ سال بودند، صورت گرفت. در ابتدا فشارخون این زنان به مدت هشت هفته بدون کوچک‌ترین غذای حاوی سویا در رژیم غذایشان بررسی شد. سپس به مدت هشت هفته در شرایطی که هر روز یک‌دوم فنجان سویای بوداده با نمک بسیار کم مصرف کردند. فشارخونشان بررسی شد. این زنان آجیل سویا را در تمام طول روز مصرف می‌کردند. مقداری در صبحانه، بخشی را در ناهار، مقداری را در شام و باقی را قبل از رفتن به رختخواب مصرف می‌کردند. در زنان با فشارخون بالا، بعد از هشت هفته، ۱۰ درصد کاهش در فشارخون ماکزیمم و هفت درصد کاهش در فشارخون می‌نیمم حاصل شد. در زنانی که فشارخون ماکزیمم و سه درصد کاهش در فشارخون می‌نیمم به‌دست آمد. این به آن معنی است که آجیل سویا در سلامت فشارخون برای همگان می‌تواند مؤثر واقع شود.

همچنین در این تحقیق پس از اظهارنظر زنان مشخص شد که میزان گرگرفتگی در آنها به مقدار ۵۴ درصد کاهش یافته ست که این مقدار بسیار قابل توجه است. این تحقیق که در زمینهٔ استفاده از سویای فرآوری نشده صورت گرفته در نوع خود بی‌نظیر است. زیرا تحقیقاتی که تاکنون دربارهٔ منافع سویا صورت گرفته روی فرآورده‌های حاصل از سویا انجام شده است. اما والتی معتقد است که در حین فرآوری سویا بعضی از خواص آن از بین می‌رود به‌طوری که در این تحقیق چیزهائی مشاهده شد که در تحقیقات قبلی مشخص نشده بود.

منابع:

www.cnn.com

www.rvivalsoy.com

www.Soyfoods.com



همچنین مشاهده کنید