سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

دوران پرفراز و نشیب بلوغ


دوران پرفراز و نشیب بلوغ

بلوغ مرحله ای از زندگی است که در آن فرد تکامل جنسی می یابد و از قابلیت تولید مثل برخوردار می شود. بخش دیگر بلوغ تکامل جسمی است که بر اثر آن، تغییرات چشم گیری در قد، وزن و سایر اندام …

بلوغ مرحله ای از زندگی است که در آن فرد تکامل جنسی می یابد و از قابلیت تولید مثل برخوردار می شود. بخش دیگر بلوغ تکامل جسمی است که بر اثر آن، تغییرات چشم گیری در قد، وزن و سایر اندام های بدن رخ می دهد بسیاری تصورمی کنند که بلوغ برای نوجوانان همیشه با مشکل همراه بوده است عده ای هم این مرحله از عمر را دوران طوفانی زندگی می خوانند و بعضی هم آن را دوران خطر می دانند. آیا به راستی چنین است و بلوغ همیشه با مشکل همراه بوده است؟

بلوغ و آگاهی

این تصور که بلوغ برای هر نوجوان مشکل ساز است، چندان درست نیست. مشکل ساز بودن یا نبودن دوران بلوغ به میزانآگاهی نوجوان از بلوغ و دلایل آن بستگی دارد اگر نوجوان در زمینه های جسمی، جنسی، فکری، عاطفی و اخلاقی خود آگاهی های لازم را داشته باشد، مشکل خاصی نخواهد داشت بنابراین نمی توان گفت که بلوغ برای همه نوجوانان مشکل ساز است.

نگرانی های بلوغ

بسیاری از نوجوانان به تغییراتی که در خود می بینند حساسیت پیدا می کنند. تغییر در چهره و اندام ها نوجوان را نگران می سازد زیرا باعث می شود آنها به سلامتی خود شک کنند به خصوص اگر از دلایل این تغییرات آگاه نباشند. نوجوان ممکن است به تغییرات بلوغ از دید منفی نگاه کند چرا که رشد سریع در قد و وزن و نوعی ناهماهنگی در اندام ها ایجاد می کند و باعث می شود که نوجوان دچار ابهام و سردرگمی گردد. جالب این است که همزمان با تغییرات جسمی، مصرف کالری روزانه فرد بالغ هم به طور عجیبی افزایش می یابد و نوجوان معمولا اشتهای زیادی پیدا می کند که این هم گاهی موجب نگرانی خود و خانواده اش می شود.

مشکلات اجتماعی بلوغ

با این همه بعضی از نوجوانان در دوران بلوغ مشکلاتی را تجربه می کنند که عوامل ژنتیکی، نوع تغذیه و بهداشت فرد مربوط می شود. از جمله مشکلات احتمالی می توان به بلوغ زودرس و بلوغ دیر رس اشاره کرد.

بلوغ زود رس

بلوغ زود رس یعنی نوجوان قبل از سن طبیعی به بلوغ برسد به طور کلی علایم اولیه بلوغ در دختران از حدود ده سالگی و در پسران از حدود دوازده سالگی بروز پیدا می کند و چهار تا چهار و نیم سال طول می کشد.

بلوغ زودرس، خود محبوب ترند واعتماد به نفس بیشتری دارند البته بلوغ زودرس می تواند برای پسران دردسرساز هم باشد مثلا ممکن است اطرافیان به دلیل جثه بزرگ تر مسئولیت های بیشتری به آنها محول کنند. بلوغ زودرس برای دختران مشکلا ت بیشتری به همراه میآورد دختران با بلوغ زودرس ممکن است خجالتی تر و درونگراتر شوند.

بلوغ دیررس

دیررسی بلوغ همیشه مساله نگران کننده ای نیست. گاهی ممکن است بنابه عللی دختر یا پسری حتی تا ۱۸-۱۷ سالگی هم به بلوغ نرسد بی آنکه عارضه ای در آنها به وجود آید. آنچه دربلوغ دیررس باعث مشکل می شود، تصور نوجوان نسبت به خود است. پسرانی که بلوغ دیررس دارند غالبا احساس بی کفایتی و طردشدگی می کنند و شاید برای خود ارزش کم تری قائل شوند. دخترانی هم که بلوغ دیررس دارند، ممکن است در مورد رشد جسمانی خود دچار اضطراب و نگرانی شوند اما تاثیر روانی بلوغ دیررس در آنها کمتر از پسران است.

نویسنده : کبری سیفری