پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

علی(ع) آینه عرفان


علی(ع) آینه عرفان

درباره عرفان و جذبه روحی انسان به ماوراء طبیعت و باز شدن چشمها و چشمه‌هایی در درون آدمی، مکاتب و فرقه‌های گوناگونی در طول حیات بشری، سخن گفته‌اند. هر کس به همان مقداری که چشیده، …

درباره عرفان و جذبه روحی انسان به ماوراء طبیعت و باز شدن چشمها و چشمه‌هایی در درون آدمی، مکاتب و فرقه‌های گوناگونی در طول حیات بشری، سخن گفته‌اند. هر کس به همان مقداری که چشیده، مطابق دید و شناخت خود، و با مرام و مسلکی که آن را حق پنداشته، زبان به صفت حمد معشوق گشوده است.

اما بی‌هیچ تعصبی باید گفت که واقع‌بینی و همه سونگری که در عرفان اسلا‌می است، آدمی را با توجه به قوانین هستی و واقعیت‌های روان انسانی به سر منزل کمال سوق می‌دهد. دراین نظام عرفانی، خداوندگار هستی و معشوق و محبوب دلها، رهنمودهای لا‌زم را در دستگاه و حیاتی و از طریق پیامبر بزرگ اسلا‌م(ص) به همه انسانها نازل فرموده است. پیامبر عظیم الشان(ص) که خود، شیدا و واله حق بود و همه کردارهایش در حقیقت آتشی بود که معشوقش در وجودش شعله‌ور ساخته بود ـ آموزش‌های این مکتب را به شاگردانش منتقل کرد و بدین ترتیب، انسانهایی بزرگ و عارفانی سترگ را تربیت کرد.در میان دست پروردگان پیامبر اسلا‌م(ص) یک تن، شیداترین و عاشق‌ترین بنده حق شد؛ همو که قطب عارفان و پیشوای پرهیزکاران، لقب گرفت؛ یعنی امیر مومنان علی(ع)، وی که در شجاعت، عدالت، سیاست و جنبه‌های دیگر انسانی، سرآمد بود، در کشش‌های والا‌ی روحی و دست بردن به آن سوی طبیعت و چشم گشودن به روی غیب نیز یگانه گردید و ضرب‌المثل عرفان شد.

آن امام بزرگ از آن سوی قله‌های عرفان، شمه‌ای از آنچه را که شهود کرده بود برای اصحاب و پیروان خویش بیان کرد، که بعضی از آنها در نهج‌البلا‌غه و دیگر کتابها و مجامع روایی، جمع‌آوری شده است. درباره کلمات و سخنان عرفانی امیر مومنان علی(ع) شارحان و نویسندگان بسیاری سخن گفته و یا نوشته‌اند که اجر همه آنان با مولا‌یشان باد، اما بی‌تردید باید گفت آنان هنگامی که به این قسمت از سخنان مولا‌ علی (ع) رسیده‌اند از یک سو به وجد آمده‌اند و از دیگر سو، در شرح آن، خود را عاجز و ناتوان دیده‌اند اما با وجود این، مجموعه‌‌های ارزشمندی از عرفان اسلا‌می در لا‌به‌لا‌ی کتابها پدید آمده و سایه روشن‌هایی از چگونگی دیدار انسان با غیب و راز و نیاز عاشق با معشوق، فرا روی سالکان، نهاده شده است.در این باره مکاتب پرادعایی ظهور کرده‌اند، اما بی‌تردید <عرفان اسلا‌می> اصیل‌ترین آنهاست که نماینده برجسته این عرفان، مقتدای سالکین حضرت علی(ع) است و همه فرقه‌های اسلا‌می ـ از شیعه و سنی ـ او را قطب اصلی می‌دانند.

کتاب "علی آینه عرفان"، عرفان اسلا‌می را از دیدگاه امیرمومنان علی(ع) در دو بخش کاویده است: عرفان نظری و عرفان عملی.کتاب مذکور نوشته استاد سید اصغر ناظم زاده قمی است که در شمارگان ۳۲۳۷ نسخه و قیمت ۴۷۰۰۰ ریال توسط انتشارات بوستان کتاب منتشر شده است.