پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

یائسگی و خشکی دهان


یائسگی و خشکی دهان

یائسگی، مرحله‌ای فیزیولوژیک در زندگی زنان است که با کاهش تولید هورمون استروژن توسط تخمدان‌ها و در نتیجه قطع دائمی قاعدگی آغاز می‌شود. یکی از عوارض این تغییرات مشکلات دهان …

یائسگی، مرحله‌ای فیزیولوژیک در زندگی زنان است که با کاهش تولید هورمون استروژن توسط تخمدان‌ها و در نتیجه قطع دائمی قاعدگی آغاز می‌شود. یکی از عوارض این تغییرات مشکلات دهان و دندان است.

اختلالات هورمونی، کمبود کلسیم و ویتامین‌ها و مشکلات روحی ناشی از یائسگی سبب اختلالات دهانی در بانوان یائسه می‌شوند. به دنبال یائسگی ترشح بزاق کاهش می‌یابد و بزاق اسیدی می‌شود در نتیجه بانوان یائسه ممکن است دچار علایم زیر شوند:

احساس سوزش در دهان و زبان، کاهش حس چشایی، احساس طعم فلز در دهان،‌ مشکلات بلع، افزایش پوسیدگی دندان‌ها به‌خصوص در ناحیه طوق، رشد قارچ کاندیدا البیکانس و التهاب دهان، عدم کنترل عضلانی پروتزهای دندانی کامل (دست دندان) و افزایش تحلیل استخوان فک به دنبال کاهش جذب کلسیم و ویتامین‌ها و افزایش مشکلات لثه.

از آنجا که با افزایش سن احتمال مصرف داروها نیز بیشتر می‌شود استفاده از داروهای ضدفشارخون، داروهای بیماری دیابت، داروهای ضدافسردگی و آنتی‌هیستامین‌ها نیز می‌تواند شرایط خشکی دهان در زنان یائسه را شدیدتر سازد. موارد زیر می‌تواند در کنترل این شرایط موثر باشد:

۱) مصرف آب، سبزی‌ها و لبنیات به میزان کافی.

۲) استفاده از آبنبات ترش که در افزایش تحریک بزاق موثر است.

۳) مراجعه دوره‌ای به دندان‌پزشک جهت کنترل پوسیدگی‌های دندانی دریافت درمان‌های پیشگیرانه و در صورت لزوم درمان ضایعات قارچی دهان.

۴) در صورت شدت خشکی دهان با تجویز متخصص بیماری‌های دهان، مصرف داروهای مرتبط و استفاده از بزاق مصنوعی توصیه می‌شود.

۵) حفظ بهداشت دهان و پروتزهای متحرک دهانی به‌صورت منظم.

دکتر دنیا صدری

متخصص آسیب‌شناسی فک و دهان، دانشیار دانشکده دندان‌پزشکی آزاد اسلامی تهران