جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
مجله ویستا

چرا باید افسردگی خفیف را جدی گرفت؟


چرا باید افسردگی خفیف را جدی گرفت؟

همه ما بعضی روزها شادتریم و حال و حوصله بهتری داریم و کارهایمان را با علاقه‌ بیشتری دنبال می‌کنیم ولی بعضی روزها غمگین‌تر و بی‌حوصله‌تر هستیم و به سختی کارهایمان را انجام …

همه ما بعضی روزها شادتریم و حال و حوصله بهتری داریم و کارهایمان را با علاقه‌ بیشتری دنبال می‌کنیم ولی بعضی روزها غمگین‌تر و بی‌حوصله‌تر هستیم و به سختی کارهایمان را انجام می‌دهیم.

این طبیعت ماست اما گاهی اوقات این تغییرات شدیدتر می‌شود و باعث به وجود آمدن بیماری می‌شود. این اختلالات با توجه به تنوع و شدت علائم به انواع گوناگونی طبقه‌بندی می‌شوند. در این مطلب می‌خواهیم درباره یکی از انواع افسردگی که شدت کمتری دارد، صحبت کنیم. جالب اینجاست که بسیاری از افراد مبتلا به خصوص اوایل بیماری‌شان به هیچ‌وجه متوجه بیماری خود نیستند و فقط احساس می‌کنند که با گذشته متفاوت شده‌اند و این تفاوت را به مشکلات روزمره‌ای که برایشان به وجود آمده نسبت می‌دهند. برای مثال، زهره وضعیت خود را این‌گونه توصیف می‌کند: «بعضی روزها حالم بهتراست و بعضی روزها بدتر. برای مثال، امروز حالم تعریفی ندارد؛ البته نه آنقدر که کارهایم را انجام ندهم. در گذشته این حالت‌هایم کمتر بود ولی الان خیلی بیشتر شده و اغلب احساس می‌کنم که حوصله ندارم و نمی‌خواهم با کسی سر و کله بزنم. در این مواقع از همه‌جا و همه چیز شاکی می‌شوم و زود هم از کوره در می‌روم. کاش می‌شد فقط می‌خوابیدم و از همه چیز راحت می‌شدم...»

در اصطلاح روان‌پزشکی به این اختلال افسردگی خفیف یا مینور می‌گویند. این بیماری بسیار شایع است و دست‌کم ۵ درصد از افراد جامعه را درگیر می‌کند ولی به علت شدیدنبودن علائم آن، اغلب دیرتر شناسایی و درمان می‌شود و همین مساله باعث می‌شود که فرد مدت زمان بیشتری را با این بیماری طی کند. حتی بسیاری از مردم مشکلات ناشی از آن را تحمل می‌کنند. این بیماری علاوه بر ایجاد ناراحتی برای بیمار و افت کیفیت زندگی وی و خانواده‌اش باعث می‌شود تا توانایی او در حل مسائل زندگی نیز کاهش یابد و به برخی مشکلات خانوادگی دچار شود. می‌بینید که این اختلال بدون آنکه متوجه‌اش باشید چطور اوضاع زندگی‌تان را برهم می‌زند؟! اگر از همه‌جا و همه چیز شاکی می‌شوید و زود از کوره

درمی‌روید، حتما باید مورد بررسی قرار بگیرید. به علاوه احتمال تبدیل افسردگی مینور به انواع شدیدتر افسردگی نیز زیاد است بنابراین درمان آن ضروری است.

افسردگی مینور را می‌توان هم به روش دارویی و هم غیردارویی درمان کرد. انواع داروهای ضدافسردگی جدید که عوارض مختصری دارند و همچنین روان درمانی‌هایی مانند روان‌درمانی شناختی - رفتاری در درمان این اختلال موثرند.

دکتر سیدوحید شریعت

روان‌پزشک

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران