دوشنبه, ۱۴ خرداد, ۱۴۰۳ / 3 June, 2024
مجله ویستا

والکیری


والکیری

در اساطیر مردم اسکاندیناوی، والکیری به معنای برگزیننده کشتگان، نام عضو سپاه فرشتگان یا ایزدبانوهایی است که مقتولان نبرد را برمی گزینند. والکیری ها مبارز کشته شده ی منتخب …

در اساطیر مردم اسکاندیناوی، والکیری به معنای برگزیننده کشتگان، نام عضو سپاه فرشتگان یا ایزدبانوهایی است که مقتولان نبرد را برمی گزینند. والکیری ها مبارز کشته شده ی منتخب خود را که شجاعانه مرده است به دنیای پس از مرگ به حضور خدای اودین می برند تا به جایگاه ابدی خود برده شود. والکیری ها همچنین در نقش معشوقه قهرمانان و دیگر انسانهای فناناپذیر نیز ظاهر می شوند.

با پیش زمینه ای که ذکر شد نگاهی به یک واقعه تاریخی و فیلمی به همین نام محصول سال ۲۰۰۸ خواهیم داشت.

عملیات والکیری یک عملیات اضطراری برای ادامه کار دولت به هر دلیل در هنگام خطر برای به دست گرفتن کنترل غیرنظامیان توسط ارتش بود که توسط خود هیتلر تصویب شده و قرار بود در صورت وقوع بمب گذاری توسط متفقین و از دست دادن کنترل داخلی آلمان به اجرا درآید.

در اثر چرخش سرنوشت این نقشه که قرار بود برای حفظ دولت هیتلر به کار گرفته شود، توسط نیروی مقاومت آلمان که بر ضد هیتلر بودند و در واقع اعضای ارتش هیتلر به حساب می آمدند، نقشه را دستکاری کردند به این قصد که ابتدا در نقشه ۲۰ جولای ۱۹۴۴ هیتلر را به قتل رسانده و اس اس را خلع سلاح کنند و کنترل آلمان را به دست گیرند. مرگ هیتلر برای آزادسازی سربازان از سوگند وفاداری شان لازم بود. بعد از مدت درازی برای آماده سازی ، نقشه در سال ۱۹۴۴ به انجام رسید.

غیر از هیتلر، تنها ژنرال فروم فرمانده ارتش بود که می توانست عملیات والکیری را اثر بخشد پس باید یا به هیتلر خیانت می کرد یا بی طرف می ماند. او از دسیسه های ارتش علیه هیتلر خبر داشت ولی نه از آنها حمایت کرد نه گزارشی علیه آنها به گشتاپو ارسال کرد.

نقش اصلی در این عملیات به عهده کلنل کلاوز فن استافنبرگ بود که مسئول عملیات والکیری به حساب می آمد و در نتیجه برای ارائه گزارش ها می توانست با هیتلر در تماس باشد. بعد از اینکه عملیات یک بار کنسل شد و به عنوان تمرینی برای اجرای والکیری اعلام شد، استافنبرگ در ۲۰ جولای بمب را کارسازی کرد و پس از انفجار با فرض کشته شدن هیتلر با عجله به برلین برگشت.

بعد از اینکه استافنبرگ مطلع شد هیتلر به قتل نرسیده است، دستگیر شد و به همراه یاران خود اعدام شد.

واقعه ۲۰ جولای همانطور که شرح داده شد، پانزدهمین و در واقع آخرین تلاش برای ترور هیتلر بود چرا که هیتلر چند ماه بعد از آن به همراه همسرش خودکشی کرد.

فیلم والکیری روایت مستندی از این واقعه است که توسط برایان سینگر ساخته شد و پس از مشکلاتی و با عوض شدن زمان اکران آنهم چندین مرتبه، در دسامبر ۲۰۰۸ در آمریکا به روی پرده رفت. تام کروز در این فیلم نقش اصلی یعنی فرمانده عملیات والکیری کلنل استافنبرگ را به عهده دارد.

فیلم علیرغم اینکه در رده شاهکارهای سینما جای نخواهد گرفت، اما به دلیل روایت مستند و جذاب زمان جنگ جهانی دوم ارزش تماشا را دارد، در واقع بیننده با اینکه آگاه است که هیتلر در این عملیات کشته نخواهد شد و به گونه ای پایان داستان را می داند، اما هیجان ایجاد شده در فیلم به قدری هست که بیننده را تا انتها با خود همراه کند.

یکی از اظهارنظرهای متنقدین درباره فیلم این است که انگیزه های کاراکترها برای پیوستن به والکیری و قتل فرمانده شان هیتلر به خوبی نشان داده نشده است. شاید بیننده از خود بپرسد ما می دانیم چرا از هیتلر متنفریم اما یک عضو ارتش آلمان چرا باید چنین کاری کند؟

مدت فیلم ۱۲۱ دقیقه و به زبان انگلیسی و آلمانی می باشد.