چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

تنت به ناز طبیبان نیازمند مباد


تنت به ناز طبیبان نیازمند مباد

هنرمندان عرصه های مختلف هنری در زمان بیماری, دغدغه دارو و درمان دارند

هر روز رسانه‌ها پر می‌شوند از اخباری که بعضی سرگرم‌کننده و جذابند. مثل خبرهایی مربوط به فعالیت هنرمندان، ساخت یک فیلم سینمایی، افتتاح یک نمایشگاه نقاشی، روی صحنه رفتن یک نمایش و گاهی هم خبرها تلخند، تلخ و غمگین. خبرهایی تلخ از هنرمندانی که دوستشان داریم، مثل این خبر که هنرمندی بیمار شده است، بزرگی از اهالی هنر به رحمت خدا رفته است و... .

این خبرهای تلخ و شیرین معمولا در پایان سال یک بار دیگر برایمان مرور می‌شود. هنگامی که در آستانه سال نو و نزدیک ایام نوروز به این فکر می‌افتیم که سال گذشته چه خبرهای مهمی دیده‌ایم یا شنیده‌ایم یکباره خبر بیماری هنرمندان یا هجرت آنها که از جمع ما رفته‌اند یادمان می‌آید.

امسال هم وقتی شروع به شمردن هنرمندانی می‌کنیم که درگذشته‌اند یا با بیماری دست و پنجه نرم کرده‌اند می‌بینیم تعداد آنها کم نیست. در سال جاری خیلی‌ها بودند که گذرشان به بیمارستان افتاد. از احمد عزیزی که چند سال است در بیمارستان است و امیرحسین فردی بگیر تا محمود استاد محمد که این روزها همچنان با بیماری دست و پنجه نرم می‌کند و چه تلخ‌تر است وقتی می‌شنویم بعضی از آنها علاوه بر بیماری با مشکل دارو و درمان و مخارج آن هم روبه‌رو بوده‌اند.

شاید دیگر وقت آن رسیده که دستگاه‌های دولتی در این مورد جدیت بیشتری نشان دهند و هنرمندان را هنگام بیماری تنها نگذارند. شک نداریم که مردم کوتاهی ما را در مورد هنرمندانی که در بستر بیماری هستند، نخواهند بخشید.

● هنرمندانی که بیمار شدند

بهزاد فراهانی، حسین محب اهری، مجید بهرامی، محمود استاد محمد که این روزها در بستر بیماری است و بسیاری از هنرمندان دیگر، تنها بخشی از هنرمندانی بودند که گذرشان به بیمارستان افتاد و با بیماری دست و پنجه نرم کردند. اگرچه مسوولان از آنها عیادت کردند و تلاش‌هایی برای حمایت از آنها انجام شد، اما شاید بهتر بود این حمایت‌ها شکل منسجم‌تری به خود می‌گرفت تا کارایی بهتری می‌یافت.

● صندوق حمایت از هنرمندان

تا امروز درباره این موضوع که باید صندوق حمایت مالی هنرمندان فعال باشد و آنها در سن پیری دغدغه مسائل مالی و بخصوص درمانی را نداشته باشند صحبت‌هایی شده است. چندی پیش هنرمند برجسته کشورمان عزت‌الله انتظامی در یکی از گفت‌وگوهایش درباره این موضوع گفت: هنرمندان پیشکسوت که سال‌ها عمر و جوانی‌شان را برای فرهنگ و هنر این مملکت صرف کرده‌اند نباید در سن بالا دغدغه نان‌، دارو و درمان داشته باشند.

راه‌اندازی صندوق حمایت از هنرمندان بیمار یکی از برنامه‌هایی بود که از سوی یک گروه تئاتر انجام شد. صندوقی که درآمد حاصل از بعضی اجراها و برنامه‌ها به آن واریز می‌شود تا هنگام بیماری هنرمندان نگرانی‌هایشان را کمتر کند

شاید همین جمله کوتاه برای بیان نگرانی و دغدغه اهالی هنر در این مورد کفایت کند. نگرانی‌هایی که یک هنرمند با آنها روبه‌روست و فراتر از مسائلی چون هزینه درمان و داروست. هرچند صداوسیما برای کاستن از این نگرانی‌ها تلاش کرده تا هنگام بیماری به کمک هنرمندان بشتابد. چنان که حسین محب اهری پس از آن که چندی پیش از بستر بیماری برخاست، از سازمان صداوسیما قدردانی کرد و گفت این حمایت‌ها می‌تواند در بهبود حال هنرمندان تاثیرگذار باشد، اما با این احوال، انتظار از نهادهای مختلف در رفع این مشکل بیش از اینهاست.

راه‌اندازی صندوق حمایت از هنرمندان بیمار یکی از برنامه‌هایی بود که از سوی گروه تئاتر محسن (دن کیشوت) انجام شد. آنها صندوقی برای حمایت از هنرمندان در بستر بیماری و مشکلات خاص آنها تشکیل دادند. صندوقی که درآمد حاصل از بعضی اجراها و برنامه‌ها به آن واریز می‌شود تا هنگام بیماری هنرمندان، نگرانی‌هایشان را کمتر کند.

طرحی که هنوز اجرایی نشده است

چندی پیش وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در جمع خبرنگاران از اهتمام و کمک معاونت هنری برای تشکیل صندوق حمایت از هنرمندان بیمار خبرداد و گفت: معاونت هنری اقداماتی در این زمینه انجام داده و امیدواریم سال آینده این اقدامات بیشتر شود.

اگر دغدغه راه‌اندازی صندوق حمایت از هنرمندان بیمار یا افزایش بیمه تکمیلی هنرمندان تئاتر برای مدیران و مسوولان جدی باشد باید هر چه زودتر و پیش از وقوع اتفاقی ناگوار این مهم به مرحله اقدام و عمل برسد. شاید تشکیل این صندوق و عنایت جدی به آن بتواند به بسیاری از مشکلات پایان دهد.

● هنرمندان هنگام بیماری تنگ نمی‌مانند

مشاور اجرایی معاونت هنری از تلاش جدی برای حمایت از هنرمندان بیمار می‌گوید. سیدعباس عظیمی در این‌باره می‌گوید: صندوق حمایت از هنرمندان وظایفی را که به عهده داشته با همدلی با هنرمندان در موارد مختلف انجام داده و پیگیر درخواست‌هاست. در مواردی که پیش می‌آید مکاتبه و درخواست صورت می‌گیرد و پس از کارشناسی، شخص به صندوق حمایت از هنرمندان معرفی می‌شود. صندوق نیز کار خود را در این زمینه انجام می‌دهد. به گفته وی در معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از طریق منابع محدود کارهایی صورت گرفته است و حتی مواردی پیش آمده که در فرصت و زمان کوتاه، مبلغ مورد نظر از منابع محدود معاونت تامین شده تا زمان از دست نرود.

او می‌گوید: حمایت مادی و معنوی از هنرمندان به طور خیلی جدی‌تر از زمان بستری شدن مجید بهرامی آغاز شده است. عیادتی که به اتفاق دکتر حمید شاه‌آبادی و حسین مسافر آستانه در بیمارستان از مجید بهرامی صورت گرفت هم در همان راستا بود. مسوولیت پیگیری بیماری و هزینه درمان به طور مستقیم از سوی دکتر شاه‌آبادی به من واگذار شد.

عظیمی ادامه می‌دهد: قبل از برگزاری کنسرت‌های خیریه در این فکر بودیم برای هنرمندانی که دچار بیماری‌اند چه کنیم، چون همان زمان بیماری مجید فروغی دیگر هنرمند تئاتر هم مطرح بود که در ایام کنسرت خیریه برای حمایت از او نیز فیلم تبلیغاتی پخش کردیم و در حال هماهنگی برنامه بعدی برای همدلی با این هنرمند بودیم، رایزنی‌ها هم انجام شد، ولی متاسفانه عمر او به دنیا نبود و کار متوقف ماند.

● خبرهای خوبی در راه است

او با تاکید بر لزوم شکل‌گیری طرح حمایت از هنرمندان سرطانی توضیح می‌دهد: در حال حاضر به صورت اداری و رسمی این کار پیگیری می‌شود. هیات معتمدین این طرح با ترکیب ۳ شخصیت حقیقی شامل پیشکسوتان هنری و ۴ نفر از مدیران معاونت امور هنری انتخاب شده‌اند و بزودی خبرهای خوبی در ارتباط با این قضیه خواهیم داشت که بیشتر از همه مشارکت هنرمندان را می‌طلبد.

مشاور اجرایی معاونت امور هنری درباره مشارکت هنرمندان تاکید می‌کند: باید برای این طرح صندوقی را پیش‌بینی کنیم که البته، هم می‌تواند صندوق ویژه حمایت از هنرمندان بیمار باشد و هم صندوقی مجزا با هدف رفع مشکلات اهالی هنر. متاسفانه و علی‌رغم این‌که به طور دائمی از طریق رسانه‌ها و مطبوعات اعلام شده هنرمندان نظرات خود را در این ارتباط بدهند، هنوز نظری دریافت نکرده‌ایم، اما با وجود این همچنان منتظر نظرات عملیاتی و کارشناسی هستیم.

زینب مرتضایی‌فرد