پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
صدای افراطیون در بی بی سی
![صدای افراطیون در بی بی سی](/web/imgs/16/119/vwr7e1.jpeg)
شبکه بیبیسی این بار در خانه خود با خشم و اعتراض روبهروست. ساعتهای طولانی دروازه ورودی مقر تلویزیون بیبیسی در غرب لندن در محاصره خیل معترضانی قرار گرفت که از تصمیم بیسابقه این شبکه در دعوت از خطرناکترین هوادار فاشیسم و مدافع سرکوب مسلمانان به تنگ آمدند.هر چند این نخستین تجمع در برابر بنگاه خبری بریتانیا نبود اما حضور پرحجم نمایندگان قشرهای مختلف انگلیس آن را به حرکتی نمادین در تاریخ این کشور تبدیل کرد.
به این صورت عملکرد شبکه بیبیسی که تاکنون باعث رنجش و نگرانی کشورهای دیگر شده بود اکنون در نگاه شهروندان انگلیس بشدت زیر سؤال است، بیبیسی پربینندهترین برنامه خود موسوم به (Time Question)، را در اختیار «نیک گریفین» رئیس حزب ملی انگلیس (بیانپی) نهاد که اندیشههای نژادپرستانه او علاوه بر جامعه مسلمانان، طیف مدافعان دموکراسی را بشدت نگران کرده است. این حرکت بیبیسی حتی در میان محافل اروپایی نیز اعتراضهای بسیاری را برانگیخت. روز پنجشنبه بسیاری از رسانههای اروپا در یادداشت و سرمقالههای خود نسبت به عواقب و پیامدهای این تصمیم بیبیسی هشدار دادند.
در میان نخبگان سیاسی و فرهنگی انگلیس کمتر کسی حاضر به تأیید این اقدام عجیب «رسانه مادر» انگلیس شد. به باور آنها اقدام بیبیسی به موقعیت جریانی که «سم مهلک دموکراسی اروپا» نامیده شده است مشروعیت میبخشد. نگرانی نخبگان انگلیس نسبت به گریفین و حزب افراطی او از ماه ژوئن امسال اوج گرفت، وقتی که حزب بیانپی با حرکتهای ستیزه جویانه علیه خارجیها بویژه اتباع خاورمیانه توانست رأی شماری از افراد را به خود جلب کند.
کسب چند کرسی مهم پارلمان اروپا از سوی گریفین و همفکرانش در کشورهای اتریش، هلند و لهستان زنگ احیای جریان فاشیسم در اروپا را به صدا درآورد. حزب راستگرای افراطی و ضد مهاجر بیانپی با استفاده از ضعف و بیاعتباری حزب حاکم کارگر و با شعارهای پوپولیستی برای نخستین بار دو کرسی پارلمان اروپا را کسب کرد.
● اشاعه جهانی یک تفکر زیرزمینی
با وجود زنجیره انسانی که معترضان به فاشیسم در اطراف ساختمان بیبیسی تشکیل دادند، نیک گریفین به یمن چتر حفاظتی پلیس انگلیس توانست به خواسته دیرینش در راهیابی به آنتن جهانی بیبیسی دست یابد.
اندیشههایی که تا دیروز زیرزمینی بود اکنون از پربینندهترین بخش رسانه اصلی انگلیس منتشر شد. برنامهای که طبق بر آورد مؤسسات اروپایی ۲۴ میلیون بیننده دارد.
بیبیسی با این ادعا توانسته بود نظر مثبت مقامهای عالی این کشور را برای حضور گریفین جلب کند که استودیو این رسانه به محل محاکمه گریفین تبدیل خواهد شد و این برنامه چالشی سنگین برای انگارههای فکری گروه راستگرایان افراطی ایجاد خواهد کرد. اما همچنان که اغلب ناظران پیشبینی کرده بودند برنده این بازی پرمخاطره رهبر حزب بیانپی بود. اتفاقاتی که شب پر التهاب پنچشنبه ۲۲ اکتبر در استودیو ویژه برنامه (Time Question)، افتاد مهر تأییدی بر نگرانیها نهاد. اغلب کارشناسانی که آن شب در مقام داوری این برنامه نشسته بودند تأکید کردند که نیک گریفین توانسته از آنتن بنگاه خبری بریتانیا بیشترین بهره را برای توجیه و تبلیغ تفکرات ضد دموکراسی و ضد اسلامی خویش ببرد.
سیاستمدارانی مثل جک استراو، وزیر دادگستری بریتانیا که در این برنامه در جایگاه هیأت پاسخ دهنده حضور داشتند هرچند نقدهای شدید بر حزب بیانپی وارد کرده و به دلیل نداشتن بنیان اخلاقی این حزب را با نازیها مقایسه کردند یا بارونس وارسی، وزیر جوامع کابینه و نماینده حزب محافظهکار که گفت بیانپی او بذر نفرت میافشاند، اما نطق پرهیاهوی گریفین چنان بود که این نقدها راه به جایی نبرد.
سخنان گریفین در این برنامه در واقع مانیفست مشروح افراطیون بود که از آنتن بیبیسی در سطح جهانی منتشر شد. کافی است در بندهایی که او در اظهاراتش علیه اسلام، ارزشهای دموکراسی و نیز ارتش و دولت انگلیس و اروپا مطرح کرده تأمل شود. او در این برنامه همان مدعیاتی را علیه مسلمانان و دین اسلام مطرح کرد که پیش از این افراد بدنامی مثل گرت ویلدرز سازنده فیلم فتنه در هلند یا طراحان کاریکاتورهای ضد دینی در دانمارک مطرح نمودند. گریفین اسلام را نامتناسب با ارزشهای بریتانیایی خواند. مدعیات او در این باره حاوی مشتی اتهام و دروغ بود که با آرایههای ادبی بیان میشد. به طور مثال او در بخشی از اظهاراتش مدعی شد که این دین اجازه نمیدهد که بانکها هر کاری که میخواهند انجام دهند.»
گریفین هیچ ابایی از این نداشت که تئوری پاکسازی و تصفیه نژادی را از این برنامه ترویج کند. با آنکه اعضای هیأت پاسخ دهنده او را تحت فشار قرار دادند گریفین به دفاع از یک رهبر پیشین فرقه نژادپرست کوکلاکسکلان پرداخت. او همچنین «نخبگان سیاسی» بریتانیا را متهم کرد که «یک تجربه چند فرهنگی عظیم را به مردم بریتانیا» تحمیل کردهاند.
همه حاضران از جمله نماینده دولت براون در بیبیسی جک استراو- از کارنامه گریفین و اندیشههای حزب او با خبر بودند. استراو حتی شخصاً پرونده اعمال ضد قانونی و ضد اخلاقی این جریان علیه مسلمانان و اتباع خارجی را پیگیری کرده بود، اما سؤال این است که چگونه یک سیاستمدار متهم به نقض بدیهیترین اصول حقوق بشر با عنوان دموکراسی صدایش از لندن به جهان مخابره میشود.
این اتفاقات در حالی افتاد که رهبر حزب تندروی ملی انگلیس «بیانپی» پیش از در دست گرفتن مسند هدایت این حزب به اتهام تحریک به گسترش نفرت قومی مجرم شناخته شده و به حبس تعلیقی محکوم گشته بود، اما جالب اینجا است که گریفین در استودیو بیبیسی در برابر دیدگان وزیر دادگستری انگلیس گفت: اگر وینستون چرچیل (نخستوزیر بریتانیا در زمان جنگ جهانی دوم) زنده بود اکنون به عضویت حزب ملی بریتانیا درآمده بود. او حتی ارتش و نظامیان این کشور را نیز از تیر اتهام خویش مصون نگذاشت. گریفین بر این عقاید پافشاری میکند که تعدادی از مقامات ارشد نظامی این کشور باید به اتهام ارتکاب جنایات جنگی همانند ژنرالهای آلمان نازی به دار آویخته شوند.
● یک تصمیم و انبوهی از ابهام و تناقض
معمای بزرگ در دعوت از گریفین به استودیو بیبیسی این است که در لندن که همواره مدعی اول مبارزه با فاشیسم بوده چه کسانی و با چه انگیزهای فرش قرمز برای نماینده این جریان گشودهاند؟ اغلب تحلیلگران لندن بر این باورند که تصمیمی در این سطح که منجر به حضور گریفین در بیبیسی شد بدون اطلاع و هماهنگی دولت براون نبوده است. دست کم حضور چند سیاستمدار تراز اول در برنامه نشان میداد که لابی حامی گریفین توانسته از فیلتر داونینگ استریت بگذرد.
بدون شک حوادث سیاسی آینده روشن خواهد کرد که میدان دادن به حزب نژاد پرست بیانپی چه کارکردی دارد. آنچه از الان میتوان گمانه زنی کرد این است که رشد و نمو این جریان در جامعه انگلیس که یکی از کانونهای حضور مسلمانان و اعراب است بیش از همه حیات شهروندان خاورمیانه را به خطر خواهد انداخت. جامعه انگلیس که سالیان طولانی مدعی تکثر و همزیستی اقوام و ملیتهای گوناگون بوده از این پس یک دشمن درکمین دارد. این دشمن نه در حاشیه جامعه بلکه در پارلمان اروپا و نیز در نهادهای رسانهای و سیاسی انگلیس حضوری ملموس دارد.چنان که پیتر هین، از سیاستمداران سرشناس بریتانیا با انتقاد از بیبیسی میگوید: هر انگیزهای پشت این تصمیم باشد این مؤسسه رسانهای با فرصت دادن به این سیاستمدار افراطی به انتشار «سم نژادپرستانه» حزب ملی بریتانیا مشروعیت داده است.
رهبر حزب ملی انگلیس بر خلاف تصور عمومی چندان هم با ارکان قدرت این کشور بیارتباط نیست، لااقل در نشست پنجشنبه بیبیسی شواهدی بدست آمد که گریفین تحت تأثیر برخی لابیهای قدرت حاضر شده مواضع خویش را بویژه در باب یهودیان به موضع دولت نزدیک سازد.
اما عجیبترین مسئله در ماجرای حضور جنجالی گریفین در مرکز سیاست انگلیس توجیهاتی است که مؤسسه بیبیسی در واکنش به موج اعتراضات ارائه کرده است. بیبیسی در این باره به اصول بیطرفی و واقع بینی، استناد جسته است.
از میان چندین دلیل قاطعی که برای نفی این ادعای بیبیسی وجود دارد میتوان به دو مورد بارز اشاره کرد: اول، موضعی که این شبکه پیش از این مقابل گریفین و حزب او داشت. شبکه بیبیسی در آوریل ۲۰۰۵، در قالب فیلمی مستند با نام «مأمور مخفی» که به صورت پنهانی ضبط شده بود چهره شیطانی از گریفین به تصویر کشید، فیلمی که در آن گریفین در جمع هواداران خود در شهر کیلی منطقه یورک شایر از مردم خواسته بود با رأی دادن به این حزب توطئه مسلمانان برای در دست گرفتن امور کشور را خنثی کرده و با این کار (رأی دادن به او و حزبش) ثابت کنند که انگلیسیها به خوبی میفهمند که مسلمانان انگلستان را به «جهنمی چند نژادی» تبدیل کرده اند. همین فیلم مستند پروندهای شد که گریفین به اتهام برانگیختن تنفر نژادی در دادگاه کراون در شهر لیدز محاکمه گردید.
دومین تناقض بارز تصمیمهایی است که بیبیسی برای جلوگیری از پخش صدای گروهها و شخصیتهای سیاسی بویژه چهرههای مسلمان اتخاذ کرده است. جنجالیترین مورد در این زمینه تصمیم مقامات بنگاه بی.بی.سی در خودداری از پخش اعلامیه درخواست کمک برای مردم غزه که از سوی کمیته فجایع اضطراری این کشور ارائه شده بود، است. جایی که این تصمیم موج اعتراض محافل اسلامی و گروههای حقوق بشری را برانگیخت. تجمعات متعدد در مقابل دفاتر بیبیسی در لندن، منچستر، کاردیف و دیگر مناطق انگلیس برگزار شد.
آن روز ۱۱۲عضو مجلس عوام انگلیس این تصمیم بیبیسی را به چالش کشیدند و این بزرگترین دلیل بر تأثیر لابی یهودیان بر اتاق فرمان این رسانه شد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست