جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ویژگیهای دولت اصولگرا


ویژگیهای دولت اصولگرا

واژه اصول گرائی پس از دومین انتخابات شوراها و در پی بدست گرفتن سکان اداره پایتخت اندک اندک در ذهن ها نقش بست, پس از آن انتخابات هفتم مجلس شورای اسلامی این مهمان تازه وارد را در ذهن ها پررنگ تر جلوه داده است

اصلاح طلبی و اصولگرائی واژگانی اند که پی تحولات چند سال اخیر در ادبیات سیاسی کشورمان رایج شده اند، اصلاحات در حالی به عنوان پرچم و علامت یک جمع خاص مطرح شد که این جمع نسبت به تعریف روشن و شفاف آن اقدام ننموده است،

ضمن اینکه این امر از جانب بسیاری از شخصیت های اصلاح طلب غفلت تلقی می شد، سبب سردرگمی و به بیراهه افتادن این جریان نیز منتهی گردید.

اما واژه اصول گرائی پس از دومین انتخابات شوراها و در پی بدست گرفتن سکان اداره پایتخت اندک اندک در ذهن‌ها نقش بست، پس از آن انتخابات هفتم مجلس شورای اسلامی این مهمان تازه وارد را در ذهن‌ها پررنگ‌تر جلوه داده است.

در آن مقطع به نظر می‌رسید یک چالش بزرگی در آستانه شکل‌گیری است و آن شناخته شدن اصولگرایی به مخالفت با جریان و واژه اصلاح‌طلبی، لذا در این موقعیت و فرصت رهبر فرزانه انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله‌ العظمی خامنه‌ای (مدظله‌العالی) متوجه این آسیب بزرگ شدند، برای درمان این تهدید در سفر به کرمان با نفی تقابل اصولگرایی و اصلاح‌طلبی بر ترکیب این دو واژه تأکید فرمودند، اصولگرایی اصلاح¬طلبانه را دو لغت و واژه کنار هم و لازم و ملزوم هم تعریف نمودند.

لذا مدیران اصولگرا باید منشوری را برای خود ترسیم کنند، تا در بر دارنده چشم‌‌اندازی از ویژگی¬های دولتمردان اسلامی باشد و به عنوان یک سند و معاهده میان ملت و کارگزاران حاکمیت محسوب شود و در ارزیابی موفقیت یا عدم موفقیت، به عنوان یک معیار و ملاک ثابت ایفای نقش نماید.

بنابراین بدون تردید منشور مدیران اصولگرا باید با گذر از باورهایی که مردم به خاطر آنها اعتماد خود را ارزانی ایشان کرده‌اند، متضمن برنامه‌های عملی برای کارآمدتر کردن نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به عنوان حاکمیت ولایت باشد.

مسندهای خدمتگزاری را مردم به مدیران اصولگرا سپرده‌اند که آنها را شایسته مدیریت، مدافع جان بر کف اسلام، ولایت فقه، قانون اساسی، عدالت اجتماعی، ساختارهای حاکمیت و ... دانسته‌اند، و رجاء واثق دارند که مبارزه با مثلث شوم فقر، فساد و تبعیض و مقابله با تهاجم فرهنگی، مبارزه با سلطه‌طلبی بین‌المللی و حل معضلات اجتماعی، دفاع از امت اسلام و مظلومان جهان و رفع موانع ازدواج، بیکاری جوانان و ... جزء ارکان مدیریت اصولگرایانه محسوب خواهند داشت.

● ویژگی‌های برتر در دولت اصولگرا

▪ عدالت برای همه

زندگی و ضخصیت امیرالمومنین علی (ع) واژه و مفهوم برجستگی خاصی دارد خیلی از خصوصیات در آن امام همام بود، اما یکی از برجسته¬ترین و بارزترین خصوصیت که همیشه با نام او همراه بوده است، مسئله عدالت به معنای واقعی کلمه بوده است، مفاهیم گوناگونی که شعب مختلف عدالت دارد در وجود مولای متقیان بوده است، به همین جهت می¬گوییم علی (ع) نسخه کامل اسلام است، حکومت ایشان نسخه کامل حکومت اسلامی است.

در دولت اسلامی عدالت باید واقعیت خودش را در جامعه نشان دهد.

در دولت اسلامی، عدالت برای همه و در همه شئون هدف است.

در دولت اسلامی، عدالت حقیقی جاذبه اسلام را مضاعف خواهد کرد.

در دولت اسلامی، عدالت باید در دسترس آحاد ملت باشد.

بنابراین مسئولان دولت اصولگرا باید همت کنند، تا عدالت موردنظر اسلام را در همه ابعاد، در ابعاد قضایی، در ابعاد اقتصادی، در توزیع منابع و ثروت ملی، در هزینه بیت‌المال، دز عزل و نصب پیاده نمایند، تا همه مردم طعم شیرین تحقق عدالت را به سادگی و راحتی بچشند.

در این بخش فرازی از سخنان مقام معظم رهبری را حسن ختام قرار می‌دهیم؛

معظم له می‌فرمایند:

امیرالمومنین علی (ع) در همان چند سالی که به خلافت و حکئمت رسیدند نشان دادند که اولویت در نظر آن بزرگوار استقرار عدل الهی و اسلامی است، یعنی عدالت، یعنی تأمین کردن هدفی که قرآن برای ارسال رسل و انزال کتب و شرایع آسمانی بیان فرموده است،

لیقوم الناس بالقط، اقامه قسط الهی.

قسط و عدل با دستوری که اسلام معین کرده، بهترین تضمین و تأمین‌کننده عدالت است، آن الویت در درجه اول بود، جامع اسلامی با عدل و قسط است که قوام پیدا می‌کند، و می‌تواند به عنوان شاهد و مبشر و هدایتگر و الگو و نمونه برای ملت‌های عالم مطرح شود، بدون عدل ممکن نیست! ولو همه ارزشهای مادی و ظاهری دنیایی فراهم شود، اگر عدالت نباشد در حقیقت هیچ کاری انجام نشده است، این، آن برجسته‌ترین مسئله در حکومتی امیرالمومنین (ع) بود.

علی ای حال خداوند را شاکریم، که دولت اصولگرا شعار اصلی و اولیه‌اش اجرای عدالت برای همه و در همه شئون بوده است، ما هم امید آن داریم که این حقیقت حکومتی اسلام در نظام مقدس اسلامی جامه عمل بپوشد.

▪ مبارزه با فساد و رانت خواری

فساد ورانت خواری در مجموعه اداری کشور، تمام توانایی دولت را از بین خواهد برد، زمینه پیشرفت و وجود رقابت را از مردم و حکومت سلب می‌کند، به همین دلیل شاید در علم مدیریت از این گزینه، به عنوان یکی از گزینه‌های مهم در شکست دولتها و حکومتها نام می‌برند، چون بوسیله فساد ورانت خواری فاصله‌ها و شکاف عمیقی بین مردم و کارگزاران به وجود می‌آید، که هرچه دولت دستاورد داشته باشد از نظر ذهنی برای مردم بی‌اثر است، دولت اصولگرا واقعاً باید نسبت به این موضوع پاره‌ای بیاندیشد و این مرض را علاج نماید، و الا کمر دولت که سهل است، کمر حکومت را نیز خواهد شکست.

امروز که شعار دولت اصولگرا مبتنی بر اصول حکومت اسلامی است وظیفه‌اش در این باره سنگین‌تر خواهد بود که با این امر مبارزه جدی کند، چرا که مبارزه جدی صورت نگیرد و با شعار بسنده باشیم، عملاً اقدامی فراخور حال، نداشته باشیم، پایه‌های دولت و حکومت سست خواهد شد.

▪ موقعیت‌شناسی

مدیران اصولگرا باید همواره یک حقیقت روشن، عینی و محسوس را نصب¬العین خود قرار دهند و با نگاه واقع‌بینانه به آن توجه کنند، این واقعیت ملموس چیست؟

و چرا باید آن را جدی گرفت؟ پاسخ آن از بدیهیات برای نیروی انقلاب و در خط ولایت است، نظام اسلامی دشمنانی دارد که از بدو پیروزی انقلاب در کمین آن نشسته‌اند و هر فصتی را برای ضربه زدن و نابودی آن معتنم می‌شمرند، در همین جهت بود که معمار انقلاب این چنین می‌فرمود:

من به شما عرض کنم که اگر خدای نخواسته، خدای نخواسته، اسلام در ایران سیلی بخورد، بدانید که در همه دنیا سیلی خواهد بخورد و بدانید که به این زودی دیگر نمی‌تواند سرش را بلند کند.

لذا شناخت واقع‌بینانه موقعیت خطیر تاریخی نظام مقدس جمهوری اسلامی برای مدیران اصول¬گرا یک ضرورت است، از این‌‌رو شناختن موقعیت‌های استراتژیکی، ژئوپولیتیکی ایران و شیعه و ایفا ننمودن نقش تاریخی در این برهه حساس، به حتم گناهی نابخشودنی محسوب خواهد گردید.

▪ طرد نفوذی‌ها و عناصر، بی‌اعتقاد به مبانی نظام

در طول حیات نظام مقدس جمهوری اسلامی نفوذ عناصر نفاق، غیرصالح، بی‌اعتقاد به نظام به درون حاکمیت مشکلاتی را زمینه‌ساز، گشت، اما آنچه که امروز لازم است بستن رخنه‌های نفوذ عناصر هزار چهره، در تار و پود دستگاهها و سازمانها است، رخنه گاههای نفوذ جریان نفاق را امیرالمومنین علی (ع) در نامه معروف خود به مالک اشتر چنین بیان می‌کند.

کارگزاران دولتی را از میان مردمی باتجربه و با حیاء از خاندان‌ها پاکیزه و با تقوی که در مسلمانی سابقه درخشانی دارند انتخاب کند، زیرا اخلاق آنان گرامی‌تر و آبرویشان محفوظ‌تر و طمع‌ورزی‌شان کمتر و آینده‌نگری آنان، بیشتر است.

عفلت از نفوذها می‌تواند شیرینی تلاش¬های مدیران اصول¬گرا را در کام مردم تلخ سازد و در درازمدت موجب بی‌‌اعتمادی آنها گردد، از این¬رو حساسیت و هوشیاری در مقابل این عناصر عافیت¬طلب امری ضرورت و اجتناب‌ناپذیر است.

▪ مردم‌داری و مردم‌باوری (همه در خدمت توده‌های مردم)

در اسلام و نظام سیاسی آن، مردم‌داری و مردم‌باوری یک اصل است پیاکبر که مظهر ولایت اسلام و مصداق کامل ولایت الهی به حساب می‌آید، خداوند در قرآن مجید پیامبرش را اینگونه معرفی می¬نماید، بعث فیهم رسولاً من انفسهم و یا بعث منهم از خود آنها (مردم) کسی را مبعوث کرده است. اساس کار در حاکمیت اسلام این است، حضرت علی (ع) در هیچ برهه‌ای از عمرش ارتباط و اتصال خود را با مردم قطع نکرده است، در دورانی که خانه▪نشین بود و عملاً از حکومت کنارش گذاشته بودند هرگز از مردم منزوی و کناره‌گیر نبود، آن وقتی که به حاکمیت رسید، یک حاکم به تمام معنا مردمی بود.

البته مردم‌داری و مردم‌باوری شاخصه▪هایی دارد که بعضاً عبارتند از:

- برخورد با مردم باید همراه با محبت، صفا و صمیمیت باشد.

- در تعارض منافع خواص و توده مردم، مردم را ترجیح دهد.

- در خدمتگزاری به مردم منت نباید باشد، زیرا منافی مردم▪باوری است.

- در برابر مردم پاسخگو باشد و خود را خادم ملت بداند.

- از حوزه اقتدار خود برای سلطه‌جویی بر مردم استفاده نکند.

▪ پاکدامنی و تقوا

یکی از خصوصیات اصولگرا، پاکدامنی و تقوی الهی است، چون در نظام اسلامی مدیران باید از آلودگی‌های مادی و دنیوی بر حذ باشند، اصلاً معنای تقوی همین است، یعنی آن شدت مراقبتی که انسان در اعمال شخصی خود از راه حق هیچ تخطی نمی‌کند، کاملاً مراقب خویش است، نسبت به بیت‌المال مراقب است، نسبت به آبروی انسان‌ها مراقبت دارد، در گزینش‌ها مراقب می‌باشد، در حرف زدن مراقبت می‌کند که بر خلاق حق سخنی نکوید، یعنی شدت مراقبت لذا مدیران آلوده، نمی▪توانند اقامه دین الهی نمایند.

هفت: حل مسأله اشتغال

در کشوری که بنام نامی امام زمان (عج) رقم خورده است واقعاً شایسته نیست که بسیاری از مردم ما که عمدتاً جوان هستند و غالباً دارای استعداد می‌باشند از اشتغال مفید و مولد محروم باشند.

دولت اصولگرا باید تلاش کند تا فرصتهای اشتغال ایجاد گردد، چرا که بیکاری متأسفانه موجد بسیاری از ناهنجاری‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خواهد بود.

- بیکاری عامل ازدیاد شکاف میان فقیر و غنی است.

- بیکاری سبب فقر و فقر سبب خروج ایمان است.

- بیکاری با شعار عدالت اجتماعی مغایر است.

▪ حل مشکلات جوانان

امروز بحول و قوه الهی جوانان زیادی دارین که حاضرند در همه میدانهای فعال کشور، در میدان درس و علم، در میدان سیاست و تدبیر، در میدان فعالیتهای اجتماعی در میدان مشارکت‌های گوناگون برای فقرزدایی، سازندگ، و یا در هر عرصه و صحنه¬ای امکان داده شود شرکت کنند.

به برکت انقلاب اسلامی نسل جوان از لحاظ کمیت متراکم و گسترده از لحاظ روحیه دارای روحیه ایمان و شجاعت، از لحاظ آمادگی، آماده کارهای بزرگ و از لحاظ استعداد، یک مجموعه بسیار مستعدی است.

لذا دولت اصولگرا یقیناً یکی از وظایف خطیرش برنامه‌ریزی و هدایت این نسل با افتخار خواهد بود.

- توجه به نیازهای اصولی جوانان، اشتغال، ورزش، محکم کردن پایه‌های ایمان دینی‌شان نویدبخش خواهد بود.

▪ اولویت‌های اساسی در نظر گرفته شود:

بعضی از اولویت‌ها را به اختصار و تیتروار ارائه می¬گردد.

- دوری از هر نوع التهاب آفرین در عرصه‌های مختلف خصوصاً در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی.

- - پرهیز از پرداختن به شعارهای سطحی و استیجاری.

- عدم فراز آرمان‌‌گرایی به بهانه واقع‌گرایی.

- قانون‌گرایی را در مردم و دولت اجرایی و نهادینه کند.

- مدیران را با معیارهای الهی و شایسته سالاری انتخاب کند.

- از فرصتها که چون ابر می‌گذرد استفاده نماید.

- پاسداشت اعتماد عمومی را با عملگرایی خویش پاسخ دهند.

- عبرات گرفتن از حوادث گذشته، تلخ و شیرین پیشین.

‌● نتیجه:

در منشور مدیران اصولگرا حقیقتهایی است از جنس نانوشته‌ها و لذا اگر پا بر قدمهای لرزان و بیراهه بگذارند، ناچار به فرجام بسیاری که از مردم مطرود شدند دچار خواهند گشت، ای این‌رو پذیرفته نیست ملتی که با امید و سرشار از محبت الهی به مسئولین نظام با لبیک گفتن به ندای رهبر فرزانه، خود به پای صندوق‌های رأی آمده و با مشار کت حداکثری حماسه دیگری را خلق نمودند، با سهل‌انگاری و یا ... به یأس بدل سازند.

سید مظاهر کیانژاد