یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
خستگی در زندگی ماشینی
یکی از مشکلاتی که بشر در زندگی ماشینی امروز، بیش از گذشته با آن روبرو است، مسأله خستگی است. کمتر کسی است که در شبانه روز، دستکم یکبار نگوید: «خستهام یا خسته شدهام.»
البته خستگی براثر کار بدنی و فکری کاملاً طبیعی است، ولی برخی از انسانها بیش از اندازه خسته میشوند. شما هم مانند دیگران شاید بارها به این موضوع اندیشیدهاید که واقعاً چرا بیش از اندازه خسته میشوید و چه باید کنید تا کمتر گرفتار خستگی شوید؟
برخی گمان میبرند که پاسخ این پرسش بسیار آسان است.استراحت و تفریح کن، ولی ناگفته نماند که رفع همه خستگیها به این طریق میسر نیست.
گاهی اوقات، خستگی هم برای جسم پیش میآید، هم برای روان که از یکدیگر متأثرند. برای غلبه بر خستگی ابتدا باید علل آن را بررسی کرد.
علل مهم خستگی
موارد مختلفی میتواند علت خستگی یک فرد باشد که در زیر به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
نوع کار:
مورد علاقه بودن، نبود عشق به کار یا به کارفرما، درآمد و…
محیط کار:
گرما، سرما، رطوبت، اکسیژن، نور….
وضع جسمی و روانی فرد:
گرسنگی، تشنگی، بیماریهای جسمانی و روانی (علل جسمی و علل روانی)
زمان کار:
کاری طولانی و یکنواخت
موارد دیگری مانند بیماریهای میکروبی، ویروسی، انگلی، کمبود خواب، بیماریهای سیستمی، بیماریهای تغذیهای، بیماریهای غدد داخلی، بیماریهای روانی، عفونتهای حاد و مزمن، عمل جراحی و… را میتوان از عوامل مهم خستگیهای مزمن به شمار آورد.
تمرکز قوای روانی زیاد و یا حداقل یکی از اعضای حس به طور شدید و دقیق در کار، ناسزاگاری بین افراد خانواده و نبود محیط خانوادگی دلخواه.
نشانههای بروز خستگی
خستگی دارای نشانههای بارزی است که باید به آن توجه شود. از جمله این نشانه عبارتند از:
کم شدن فعالیت جسمی و یا کم شدن فعالیت روانی
کوفتگی بدن
ضعف عضلانی
بیحوصلگی و نداشتن تمرکز کافی در انجام کارها
یکی از علل خستگی در درجه اول، کم شدن گلوکز و در نتیجه کاهش انرژی لازم برای فعالیت حیاتی و در درجه دوم ازدیاد مواد ناشی از متابولیسم در سلولها است.بنابراین، جریان کافی و کامل خون در عضله، خستگی را به تأخیر میاندازد زیرا از طرفی باعث شستشوی دائم عضو و خروج مواد زائد آن است و از طرف دیگر گلوکز مورد احتیاج عضله را تامین میکند. کمبود ویتامین به خصوص ویتامین گروه B نیز ایجاد خستگی میکند.
راه رفع خستگی
اما راههای رفع یا کاهش خستگی در زندگی بسیار است و در زیر به برخی روشها اشاره میکنیم:
۱) درمان بیماریهای جسمانی و رفع نیازهای تغذیهای
۲) درمان بیماریهای روحی ـ روانی
۳) درمان دارویی که باید با مراجعه به متخصصان و یا عمل به توصیههای آنان انجام شود.
آنچه در رفع خستگی بیشتر معمول و متداول است، نوشیدن قهوه و چای در صورتی که پزشک آنها را برای شخص مضر نداند، است استحمام با آب گرم، گردش در هوای آزاد، ماساژ بدن در صورتی که خستگی موضعی باشد و استراحت و خواب به اندازه کافی از دیگر راهکارهاست.
به هر اندازه که انگیزه قویتر باشد، خستگی دیرتر ظاهر میشود. درمان بیماریهای جسمانی، غالباً با تشویق و پرداخت پاداش و اضافه کار کارفرما میتواند شوق و ذوق کارگران را به کار و فعالیت تقویت و نتیجه و بازده کار آنها را بیشتر و بهتر کند.
باید در انجام هرگونه فعالیتی، هدف را روشن و موفقیت کلی یا نسبی آن را درک کرد، زیرا آگاهی از موفقیت و نتیجه مثبت کار در کاهش خستگی بسیار مؤثر است، چون خود مولد نیروی روانی تازهای خواهد بود.
انتخاب شغلی که مورد علاقه ما باشد تا از ادامه آن کسل نشده و در ضمن مانع پیدایش پریشانیهای روانی نشود، در کاهش خستگی تأثیر بسزایی دارد.
اهمیت به عادات پسندیده و مفید در جلوگیری از پیدایش خستگی نیز مهم است، به این معنا که در کارهای عادی، فقط و فقط به علت عادت، خستگی بسیار کم و ناچیز شده و در نتیجه انرژی روانی و جسمی ما برای امور نوین و تفکر ذخیره میشود. در ضمن شخصی که دارای عادات پسندیده و مفید باشد، ارزش اجتماعی زیادی داشته و از سلامتی روان برخوردار خواهد بود. برعکس عادات ناپسند، روح را همیشه میآزارد و موجب پیدایش بسیاری از ناراحتیهای روانی از جمله خستگی روانی میشود.
ارتباط با خدا و توکل به او در امور، پرداختن به کارهایی که مطابق ذوق و سلیقه است، ایجاد تنوع، کار و تلاش هدفمند، ارتباط عاظفی با نزدیکان و دیگر انسانها و نیکی و احسان به همنوعان به ویژه اعضای خانواده و خویشاوندان، ارتباط با طبیعت، ایجاد برنامههای تفریحی و سرگرمیهای با نشاط ورزش منظم از دیگر راهکارهای کاهش خستگی است.اما این نکته مهم است که برای درمان خستگی باید در جستجوی علل آن بود تا بهجا و بهموقع پیشگیری لازم انجام شود.
amirkaber.blogfa.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست