جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

خستگی ناشی از بدخوابی


خستگی ناشی از بدخوابی

کمبود خواب جزو آن دسته از عادت‌هایی است که همیشه می‌تواند سلامت ما را تحت تاثیر قرار دهد.
البته امروزه بزرگسالان به طور معمول کمتر می‌خوابند، کمتر از مقداری که دو دهه پیش می‌خوابیدند، …

کمبود خواب جزو آن دسته از عادت‌هایی است که همیشه می‌تواند سلامت ما را تحت تاثیر قرار دهد.

البته امروزه بزرگسالان به طور معمول کمتر می‌خوابند، کمتر از مقداری که دو دهه پیش می‌خوابیدند، اما عدم خواب کافی و مناسب، راه درست و سالمی برای ادامه زندگی نیست. در حقیقت، ما برای این مشکل هزینه گزافی می‌پردازیم، چه بدانیم و چه به آن بی‌توجه باشیم. شاید برای برخی عجیب باشد، اما محرومیت از خواب به صورت مزمن، به هر دلیلی که باشد، به طور چشمگیری بر سلامت و عملکرد ایمنی شما تاثیر نامطلوبی می‌گذارد. کم‌خوابی می‌تواند علل متفاوتی داشته باشد. تنش‌های زندگی روزمره ممکن است با خواب شبانه درگیر شوند؛ بعضی اوقات هم خواب را با انجام کار بیشتر یا بازی و تفریح معامله می‌کنیم. همین طور ممکن است شرایط فیزیکی یا روحی خاصی خواب ما را مختل کند.

کم‌خوابی به هر دلیل که باشد، مهم آن است که بدانیم کمبود خواب داریم و اقدامی برای رفع آن انجام دهیم.

اگر پس از خواب شبانه، در روز بعد بانشاط و سرحال نباشیم و احساس خواب‌آلودگی کنیم، ممکن است فکر کنیم که این تنها به دلیل استرس کار یا مشکلات دیگر است، یا ممکن است فکر کنیم همیشه این طور بوده‌ایم و اصلاً تصوری از داشتن احساسی متفاوت نداشته باشیم. به سخن دیگر می‌توان سال‌ها این‌گونه زندگی کرد و از وجود این مشکل آگاه نبود. این عدم آگاهی‌ها می‌تواند به ما ضرر برساند. حال آن‌که بی‌خوابی یا بد خوابی این حالت‌ها را در ما به‌وجود آورده است.

عواقب کمبود خواب

کمبود خواب در کوتاه‌مدت و طولانی‌مدت، تاثیراتی نامطلوب بر سلامت و زندگی ما خواهد گذاشت. از جمله این تاثیرات می‌توان به کاهش عملکرد و هوشیاری، ایجاد اختلال در حافظه و توانایی شناختی، بروز مشکلات در روابط اجتماعی، کاهش کیفیت زندگی، بروز آسیب‌های شغلی و اتفاقات ناگواری در هنگام رانندگی اشاره کرد.

اما خبر خوب در مورد اختلالات خواب که منجر به کمبود خواب می‌شود این است که پس از ارزیابی مشکل و در صورت درمان و دیدن آموزش‌های لازم، مشکلات حافظه و شناختی بهبود یافته و تعداد صدمات کاهش می‌یابد.

چگونه راحت‌تر بخوابیم؟

اگر شما هم از خواب ناراحت و نامناسب رنج می‌برید، به این نکات ساده بیشتر دقت کنید.

بهتر است برای خواب خود برنامه منظمی داشته باشید. در ضمن هنگام خواب، محیطی تاریک و با تهویه و دمایی مناسب انتخاب کنید. همچنین دو ساعت قبل از خواب از هر گونه کاری که باعث بدخوابی شما می‌شود، اجتناب کنید. به عنوان مثال از مصرف کافئین و سیگار خودداری کنید. در ضمن دقت داشته باشید که با شکم خالی یا بسیار‌پر به رختخواب نروید. در هر سن، هر شغل و هر شرایطی به خواب خود بیشتر اهمیت دهید. و در نهایت نیز اگر با رعایت این نکته‌ها باز هم خواب مناسبی ندارید با پزشک خود مشورت کنید.

سایتWebmd

مترجم: نیلوفر اسعدی بیگی