چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

دومینوی بحران های اقتصادی اروپا تا پرتغال


دومینوی بحران های اقتصادی اروپا تا پرتغال

سایه چتر رو به گسترش بحران اقتصادی در قاره اروپا وکشورهای وابسته به اقتصاد غرب ,چشم انداز رشد شاخص های اقتصادی دراین کشورها را تیره کرده است

سایه چتر رو به گسترش بحران اقتصادی در قاره اروپا وکشورهای وابسته به اقتصاد غرب ،چشم انداز رشد شاخص های اقتصادی دراین کشورها را تیره کرده است.

به دنبال شروع بحران اقتصادی در اروپا از سال ۲۰۰۸ تاکنون؛ کشورهای این منطقه یکی پس از دیگری با این پدیده مواجه شده اند. این امر موجب نگرانی کشورهای اتحادیه اروپا که اکنون با چشم انداز وخیم شدن وضعیت سرمایه گذاری و ترس از بیکاری مقابله می کنند، شده است. طبق آمارهای منتشره، اقتصاد کشورهای منطقه یورو یعنی ۱۵ کشوری که از واحد پول یورو استفاده می کنند، برای ۶ ماه پیاپی دارای رشد منفی بوده است. اقتصاد این کشورها در دومین و سومین سه ماهه سال ۲۰۰۸، نه تنها افزایشی نداشته بلکه رشد منفی هم داشته است.

یونان، فرانسه، انگلیس، پرتغال و ایرلند از جمله کشورهایی هستند که به دنبال هم با بحران مالی را مواجه شده اند. سایت های خبری جهان به دنبال بحران اروپا به انتشار اخبار و تحلیل های صاحبنظران اقتصادی پرداخته اند.

● بحران اقتصادی و شورش های اجتماعی در یونان

یونان از اولین کشورهایی است که تحت تاثیر بحران اروپا دچار مشکلات مالی و اقتصادی شده است. برخی آغاز جدی بحران را از این کشور می دانند.

سایت خبری بی بی سی طی انتشار اخباری مبنی وجود بحران در یونان از استمداد نخست وزیر یونان از اتحادیه اروپا برای مقابله با بحران اقتصادی در این کشور خبر داد و نوشت: جرج پاپاندرئو، نخست وزیر یونان خواستار آن شد که با استفاده از برنامه نجات مالی اتحادیه اروپا و صندوق بین المللی پول، از وضعیت نابسامان اقتصادی نجات پیدا کند. اینها همه یک روز پس از آن اتفاق افتاد که آمار رسمی، کسری بودجه یونان را بیش از آنچه انتظار می رفت، نشان داد. بر اساس این آمار، کسری بودجه یونان به ۶/۱۳ درصد تولید ناخالص ملی رسیده است. یونان درگیر بدهکاری ۳۰۰ میلیارد یورویی است.

همچنین این سایت در خبر دیگر خود از نگرانی اتحادیه اروپا از تشدید کسری بودجه یونان نوشت و کسری بودجه یونان را معادل پانزده ممیز چهار دهم درصد تولید ناخالص داخلی این کشور اعلام کرد. دولت یونان برای کاهش کسری بودجه و افزایش درآمد خود تلاش زیادی کرده است. کاهش حقوق کارمندان، افزایش مالیات ها و ثابت نگاهداشتن حقوق بازنشستگی از جمله تلاش های این دولت برای افزایش درآمد است. این تلاش ها موجب یک رشته تظاهرات و اعتصاب ها در یونان شد که بعضی از آنها به خشونت منجر گردید. کسری بودجه یونان در حال حاضر بیش از چهار برابر میزانی است که قوانین یورو اجازه می دهد.

● بحران اقتصادی فرانسه، اوج درگیری های خیابانی

فرانسه از دیگر کشورهایی است که پس از بحران، شاهد اعتصابات گسترده و سراسری است. اعتصابی که ابتدا به بهانه افزایش سن بازنشستگی از سوی کارگران آغاز شده بود با عملکرد غلط دولت تقویت شد و با همراهی دانش‌آموزان و دانشجویان فرانسوی ادامه یافت. برخی از کارشناسان بر این اعتقاد هستند که این روند به اصول دولت رفاه فرانسه و حتی اتحادیه اروپا لطمه خواهد زد.

در همین خصوص سایت دویچه وله نوشت: فرانسه در آستانه بحران فراگیر سوخت است. یک هفته پس از گذشت اعتصاب و تظاهرات در فرانسه در اعتراض به اصلاح نظام بازنشستگی، با ورود کامیون‌‌داران به اعتصاب جاده‌ها بسته شده و فرانسه در آستانه بحران فراگیر سوخت قرار گرفته است. دولت نیز حاضر به عقب‌نشینی نیست.

به دنبال شدت گرفتن اعتراضات در این کشور، این سایت در خبر دیگر خود اعلام کرد که فرانسه از اعتصابات فلج خواهد شد. این در حالی است که اعتصاب کارگران و کارکنان در سراسر فرانسه در اعتراض به لایحه تازه بازنشستگی، کشور را فلج کرده است. صدها پمپ بنزین تعطیل شده و فرودگاه‌ها با کمبود سوخت روبرو هستند. دانش‌آموزان و دانشجویان نیز به اعتراضات پیوسته‌اند.

از سوی دیگر دبیر کل حزب سوسیالیست فرانسه ۰۳۹;مارتین اوبری۰۳۹;، در خصوص شرایط بحرانی فرانسه گفت: نیکلا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه بازنده است و فرانسه هر روز بیشتر از قبل در بحران فرو می رود. رئیس جمهور امروز دیگر وجهه ای ندارد و کسی نمی داند به کجا داریم می رویم. هیچ راهبردی در کشور وجود ندارد و انتظاری از دولت آینده در صورت ترمیم کابینه نیز نمی رود.

● انگلیس، اوج بحران مالی

کارشناسان و تحلیل گران اقتصادی و مالی بر این باورند که با توجه به نگرانی شدید سرمایه گذاران بین المللی نسبت به وضعیت بانک های انگلیسی به دنبال بحران اروپا، این کشور هم یکی از قربانیان بحران مالی و اقتصادی اروپا است. افزایش سن بازنشستگی و همچنین افزایش هزینه دانشگاه ها به عنوان بخشی از برنامه دولت برای کاهش کسری بودجه، تظاهرات پی در پی شهروندان و دانشجویان را به دنبال داشت.

در همین خصوص صدای آمریکا از تظاهرات دانشجویان بریتانیایی و مجروح و بازداشت شدن عده ای از آنان خبر داد. به نوشته این سایت: بسیاری از دانشجویان می گویند افزایش شهریه ها تحصیل در کالج را غیر ممکن می سازد. دانشجویان بریتانیایی قبل از این نیز تظاهرات مشابهی برگزار کردند و وارد مقر دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا شدند. آنان پس از ورود به دفتر نخست وزیر، پنجره های آن را شکسته و به مبلمان آن آسیب زدند.

همچنین براساس جدیدترین گزارش اتاق بازرگانی انگلیس(BCC)، اقتصاد این کشور در ماه های اخیر به طرز چشمگیری روند رو به کاهش داشته است به‎طوری که چشم اندازهای شغلی و سرمایه گذاری ها در این کشور روندی نزولی دارد و عملکرد شرکت ها در بخش خدمات بسیار پریشان کننده است. براساس این گزارش، نتایج یک نظرسنجی از ۵ هزار شرکت انگلیسی نشان داد که کاهش نگران کننده ای در صادرات این شرکت ها به وجود آمده است زیرا شرکت های انگلیسی با چالش های بسیار جدی روبرو هستند.

۰۳۹;دیوید فراست۰۳۹; مدیر کل «BCC» اعلام کرد: علی‎رغم آنکه آمار و ارقام نشان داده است که بخش تولیدات در طول یک دوره سه‎ماهه قوی‎تر شده است اما به طور کلی نتایج به دست آمده از وضعیت اقتصادی به ویژه در بخش خدمات در انگلیس بسیار ناامیدکننده است.

● ایرلند، اعتراض به کاهش درآمد و افزایش مالیات

در حالی که بحران اقتصادی در ایرلند به اوج خود رسیده است؛ منابع خبری از تظاهرات گسترده در پایتخت این کشور خبر می دهند. جدی شدن بحران ایرلند سبب شده تا این کشور در همان مسیری پیش رود که یونان در آن گرفتار شده بود. این در حالی است که اتحادیه اروپا به مقامات ایرلند فشار وارد می کند تا کمک مالی صدها میلیون دلاری را برای خروج این کشور از بحران مالی بپذیرند.

در این خصوص سایت فارسی بی بی سی از تظاهرات گسترده در دوبلین پایتخت ایرلند خبر داد و نوشت: در دوبلین پایتخت جمهوری ایرلند، ده ها هزار نفر در اعتراض به برنامه صرفه جویی های دولت، دست به راهپیمایی زده اند. دولت این کشور طرح افزایش و مالیات ها و کاهش درآمد را به اجرا گذاشته است.

به نقل از همین سایت، تظاهرکنندگان می گویند که برنامه چهار ساله صرفه جویی دولت موجب بیکار شدن نود هزار نفر خواهد شد. در همین حال مقامات سیاسی بلندپایه ایرلند تشکیل جلسه داده اند تا برای نهایی کردن جزئیات دریافت وام های بین المللی دولت بحث و گفتگو کنند. پس از یونان، ایرلند دومین کشوری است که در پی بحران مالی، از اتحادیه اروپا و صندوق بین‌المللی پول تقاضای کمک کرده است.

● پرتغال، آخرین نمونه

در حال حاضر پرتغال از آخرین حقله های زنجیره بحران در اروپا محسوب می شود. کارشناسان اقتصادی پس از بحران در ایرلند از بحران در پرتغال را هم پیش بینی کرده بودند.

در حالی که اروپا از گسترش بحران در پرتغال ابراز نگرانی می کند؛ وزیر دارایی این کشور از عدم نیاز این کشور به کمک صندوق بین اللمللی اروپا سخن می گوید.

در همین خصوص نسخه آلمانی روزنامه فایننشال تایمز، نوشت: بانک مرکزی اروپا و برخی کشورهای اروپایی به کشور پرتغال جهت عدم مراجعه به صندوق ثبات مالی اروپا به دنبال یونان و ایرلند اعمال فشار می کنند.

۰۳۹;فرناندو سانتوز۰۳۹; وزیر دارایی پرتغال نیز اعلام داشت ممکن است برخی کشورهای اروپایی چنین فکری داشته باشند اما حکومت لیسبون به کمک صندوق نجات اروپا نیاز ندارد.

علاوه بر کسری سرسام آور بودجه، نرخ بیکاری در پرتغال نگران کننده است. تولید ناخالص ملی و داخلی کاهش یافته و به علت کاهش درآمدهای عمومی دولت نمی‌تواند دیگر روی مالیات حساب باز کند، زیرا کسی توان پرداخت مالیات اضافی را ندارد.

تداوم بحران مالی و سرایت آن به کشورهای دیگر این سوال را برای مردم اروپا مطرح کرده است که این دومینوی بحران ها چه وقت به اتمام خواهد رسید؟

منبع: خبرگزاری - ایرنا - تاریخ شمسی نشر ۸/۹/۱۳۸۹



همچنین مشاهده کنید