شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

آیا نامتقارن بودن این اندام خطرناک است


آیا نامتقارن بودن این اندام خطرناک است

تمام خانم ها از یک تا دوسال قبل از رسیدن به سن بلوغ تغییرات چشمگیری را در بدن خود حس می کنند که این تغییرات در زمان بلوغ به اوج می رسند همین زمان است که اندام ها و دستگاه زنانه فعال شده و رشد می کنند و باعث می شوند سؤالاتی برای دختران پیش بیاید

تقریبا تمام خانم‌‌ها از یک تا دوسال قبل از رسیدن به سن بلوغ تغییرات چشمگیری را در بدن خود حس می‌کنند که این تغییرات در زمان بلوغ به اوج می‌رسند. همین زمان است که اندام‌ها و دستگاه زنانه فعال شده و شروع به رشد می‌کنند و باعث می‌شوند نگرانی‌‌ها و سؤالات بسیاری برای دختران نوجوان پیش بیاید؛ اینکه اصلا چرا سینه‌‌ها شروع به رشد می‌کنند و چرا این رشد بعد از چند سال متوقف می‌شود؟ چرا میزان رشد آنها در افراد مختلف متفاوت است و چگونه می‌توان آن را کاهش یا افزایش داد؟! دکتر آنتونی یان، یکی از جراحان پلاستیک مطرح ایالات متحده به سؤالات شما پاسخ می‌دهد.

خود را با دیگران مقایسه نکنید چون ...

رشد سینه‌‌ها معمولا ۲ سال پیش از اولین چرخه قاعدگی شروع می‌شود. البته برخی‌‌ها زودتر و برخی دیرتر از بقیه این تغییر اندازه را تجربه می‌کنند. این رشد معمولا تا ۱۷ تا ۲۰ سالگی ادامه پیدا می‌کند. با این حال زمان توقف آن نیز ممکن است در برخی افراد طولانی‌تر یا کوتاه‌تر باشد، به همین دلیل هیچ‌وقت نباید خود را با بقیه دخترها مقایسه کنید.

چرا یکی بزرگ‌تر از آن دیگری است؟!

عدم تقارن باعث شک و نگرانی بسیاری از خانم‌‌ها به‌خصوص دختران نوجوان می‌شود اما نباید نگران بود، هر نامتقارنی نشانه بیماری نیست تنها نکته منفی آن، پایین آوردن اعتماد به نفس خانم‌‌هاست. گاهی اوقات نیز در ابتدای رشد سینه‌‌ها خیلی متفاوت از یکدیگر به نظر می‌رسند اما این مشکل با پایان رشد برطرف یا خیلی ناچیز می‌شود. با این حال جای نگرانی وجود ندارد. امروزه روش‌های اصلاحی و ترمیمی بسیاری وجود دارند که می‌توانند این مشکل را برطرف سازند. برای بررسی سایر گزینه‌‌ها می‌توانید با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

دلیل این همه تغییر چیست؟!

وقتی دخترها وارد سن بلوغ می‌شوند تخمدان‌‌ها شروع به ترشح هورمون استروژن می‌کنند. استروژن باعث می‌شود چربی بیشتری در سلول‌‌ها ذخیره شود، درنتیجه سینه‌‌ها بزرگ می‌شوند. وقتی از سن بلوغ می‌گذریم میزان ترشح استروژن نیز به تدریج کاهش پیدا می‌کند و رشد سینه‌‌ها متوقف می‌شود. البته عوامل دیگری هم وجود دارند که می‌توانند بر رشد آنها تاثیرگذار باشند ازجمله رژیم غذایی، تعادل هورمون‌‌ها و ژنتیک.

افزایش سایز با تغییر رژیم غذایی!

خوراکی‌‌ها می‌توانند روی رشد بالا تنه تاثیرگذار باشند. درواقع اگر تغذیه خوبی ندارید نباید انتظار رشد کافی را هم داشته باشید! اگر می‌خواهید بدن‌تان به اندازه کافی هورمون‌های لازم برای این رشد را ترشح کند باید تمامی مواد مغذی لازم را دریافت کنید. با این حال مشکل همیشه از تغذیه نیست. برخی افراد با افزایش وزن، سینه‌های‌شان نیز بزرگ می‌شود اما برخی دیگر هرقدر هم سایز زیاد کنند هیچ تغییری در سینه‌های‌شان ایجاد نمی‌شود. بافت سینه بیشتر از چربی تشکیل شده است پس برای افزایش رشد آن باید میزان غذاهای چرب را در خوراک روزانه‌تان افزایش دهید.

برآمدگی و توده احساس می‌کنید؟

اغلب توده‌های سینه خطرناک نیستند. درواقع از هر ۱۰توده، ۹ مورد آنها خوش‌خیم هستند. با این حال حداقل ماهی یک‌بار در منزل، خودتان را با لمس کردن معاینه کنید و هر زمان که با توده‌ای مواجه شدید حتما به پزشک مراجعه کنید. توده‌‌ها یا سرطانی هستند یا خوش‌خیم. توده‌های خوش‌خیم نیز به چند گروه تقسیم می‌شوند ازجمله کیست‌‌ها (بافت‌های حاوی آب)، فیبروآدنوم‌‌ها (توده‌های گرد با لایه خارجی ضخیم‌تر) و شبه توده‌‌ها (معمولا در پی استفاده از پروتز یا ضربه به دنده ایجاد می‌شوند و لمس آنها دردناک است). گاهی اوقات تشخیص توده‌های سرطانی از توده‌های خوش‌خیم با لمس کردن دشوار است. این توده‌‌ها معمولا خیلی سفت هستند و ممکن است در هر جایی از سینه ایجاد شوند. یکی از مکان‌های شایع توده، ناحیه زیر بغل است.

رشد زیاد هم دردسرساز است

رشد بیش از اندازه بالا تنه نیز مشکلات مخصوص به خود را دارد. درواقع کاهش سایز این ناحیه با ورزش خیلی سخت است. برخی‌‌ها طی کاهش وزن، اندازه سینه‌شان نیز کاهش پیدا می‌کند اما برخی دیگر هیچ تغییری نمی‌کنند. سینه بیشتر از چربی تشکیل شده است پس اگر می‌خواهید سایزتان را کاهش دهید باید چربی دریافتی‌تان را کم کنید. البته گفتن آن آسان‌تر از عمل کردن است زیرا وقتی با رژیم چربی می‌سوزانیم نمی‌توانیم ناحیه خاصی از بدن را انتخاب کنیم تا فقط در همان ناحیه چربی‌سوزی داشته باشیم، یعنی ممکن است در نواحی دیگر بدن‌تان کاهش چربی داشته باشید اما ذره‌ای چربی از سینه‌های‌تان آب نشود! به همین دلیل است که رژیم گرفتن به تنهایی کافی نیست و باید همراه با ورزش باشد. در این زمینه ورزش‌های هوازی و شنای سوئدی بهترین گزینه هستند.

در بارداری غافلگیر نشوید!

علاوه بر شکم، سینه‌‌ها نیز در تمام طول بارداری رشد می‌کنند! درواقع بدن با این تغییرات نشان می‌دهد که درحال آماده شدن برای شیردهی است. اولین تغییر در سایز سینه بین هفته ششم و هشتم دیده می‌شود و تا آخر بارداری ادامه می‌یابد. در این دوره باید مرتب پوست خود را مرطوب کنید و از ترک خوردن آن جلوگیری کنید. افزایش سایز تا پایان شیردهی باقی می‌ماند سپس به تدریج شروع به کوچک شدن می‌کند و تقریبا به سایز قبل از بارداری می‌رسد. با این حال در برخی خانم‌‌ها سایز بزرگ باقی می‌ماند و در برخی‌‌ها نیز کوچک‌تر از قبل می‌شود.

تعجب نکنید اگر شبیه مادرتان نیستید!

ثابت شده است که سایز سینه ارثی است. اگر سایز همه خانم‌‌ها در خانواده‌تان کوچک است به احتمال زیاد سایز شما نیز کوچک باقی می‌ماند. با این حال اگر متوجه شدید سایز مادرتان چندین برابر سایز شماست تعجب نکنید! ژن‌هایی که سایز سینه را تعیین می‌کنند ممکن است از طرف مادر یا حتی مادربزرگ به ارث نرسند. شاید مقصر مادر مادربزرگ‌تان باشد! البته این ژن ممکن است از طرف خانواده پدر نیز به ارث برسد. در برخی موارد نیز ممکن است هیچ کسی در خانواده‌تان هم‌سایز شما نباشد و فقط شکل و فرم آنها را از اعضای خانواده به ارث برده باشید. درواقع به غیر از ژنتیک عوامل بسیار دیگری هم در رشد سینه‌‌ها تاثیرگذارند.

پروتز سینه؛ آخرین گزینه

اگر تمامی راهکارهای بالا را امتحان کردید و به نتیجه نرسیدید، پروتز سینه آخرین گزینه برای شماست. در این رابطه باید ابتدا از چند نکته آگاهی پیدا کنید؛ اول از همه باید ماده تشکیل دهنده پروتز را انتخاب کنید؛ سیلیکون یا آب نمک سپس باید درمورد سایز و شکل پروتز فکر کنید. گزینه بعدی انتخاب بافت پروتز است. در آخر هم باید درمورد روند جراحی اطلاعات کسب کنید. یکی دیگر از مواردی که باید درنظر بگیرید محدودیت سنی است. البته قوانین کشورهای مختلف در این مورد متفاوت است اما درکل برای این جراحی باید حداقل ۱۸ سال داشته باشید. برای پروتزهای سیلیکونی نیز باید بالای ۲۲ سال باشید. البته اگر دلیل موجه پزشکی وجود داشته باشد، می‌توان استثنا هم قائل شد. در این جراحی مثل هر جراحی دیگری باید انتظار عوارض و خطرات احتمالی را هم داشته باشید. اگرچه این عمل امروزه یکی از شایع‌ترین جراحی‌های زیبایی به‌شمار می‌آید اما اول از همه باید با یک فرد باتجربه و متخصص درمورد خطرات آن صحبت کنید.

شاید دلیلش هورمونی باشد

خانم‌‌ها در طول زندگی بارها بزرگ شدن و کوچک شدن سایز سینه‌‌ها را تجربه می‌کنند که علت آن هورمون‌‌ها هستند. برای مثال در زمان بارداری سینه‌‌ها شروع به رشد می‌کنند اما با پایان شیردهی دوباره کوچک می‌شوند یا زمانی که قرص ضدبارداری مصرف می‌کنند سایز سینه‌‌ها بزرگ و وقتی مصرف قرص قطع می‌شود دوباره کوچک می‌شوند.

ویتامین و افزایش سایز

ویتامین‌‌ها تاثیر بسزایی بر رشد سینه‌‌ها ندارند اما روی پوست و ظاهر این ناحیه تاثیرگذارند. برای مثال ویتامین A باعث تقویت و افزایش کشش پوست می‌شود. این ویتامین در زرده تخم‌مرغ و بسیاری از سبزیجات سبز و زرد موجود است. ویتامین‌ E نیز پوست را سفت و مقاوم نگه می‌دارد. این ویتامین را می‌توانید به شکل پماد یا روغن موضعی هم مصرف کنید. ویتامین C باعث می‌شود بدن کلاژن بیشتری تولید کند. کلاژن نقش مهمی در رشد سینه و بافت‌های پوست دارد. سبزیجات و مرکبات سرشار از این ویتامین هستند. در آخر، ویتامین D هم باعث افزایش رشد سینه و ترمیم بافت‌های آسیب دیده پوست می‌شود. این ویتامین بیشتر در شیر، ماهی تن، سالمون، پنیر و... یافت می‌شود.

خوراکی‌های استروژن‌دار بخورید!

در برخی موارد دلیل کوچک بودن سینه‌‌ها ممکن است بالا بودن میزان تستوسترون بدن باشد. در این صورت باید بیشتر از خوراکی‌های حاوی استروژن استفاده کنید از جمله غلات کامل، میوه، سبزیجات، سویا، محصولات لبنی، تخم کتان، انواع لوبیا، نخودفرنگی، ادویه‌‌ها و برخی گیاهان دارویی. از بین تمامی این موارد، گیاهان دارویی تاثیر ویژه‌ای روی سایز دارند به‌خصوص شنبلیله، رازیانه و سیب‌زمینی شیرین وحشی. برای کاهش میزان تستوسترون باید مصرف کربوهیدرات را هم کاهش دهید.