پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

ما همه در یک تیم هستیم


ما همه در یک تیم هستیم

رواج مشکل‌های عاطفی و اقتصادی مانند بیکاری و بسیاری مسایل دیگر در زندگی امروز، باعث شده که افراد در بعضی مواقع نتوانند بر این مسایل غلبه کنند و در نتیجه دچار تعارض و ناکامی …

رواج مشکل‌های عاطفی و اقتصادی مانند بیکاری و بسیاری مسایل دیگر در زندگی امروز، باعث شده که افراد در بعضی مواقع نتوانند بر این مسایل غلبه کنند و در نتیجه دچار تعارض و ناکامی شوند. این فشارهای روانی می‌تواند سلامت جسم و روان را تهدید کند.

از آنجا که بسیاری بیماری‌های جسمی تحت‌تاثیر عوامل روانی بروز می‌کنند، لازم است مردم در هر طبقه اجتماعی و اقتصادی‌ای که هستند برای حل این مشکل‌ها، قبل از اینکه شدت یابند و سبب بیماری شوند، با کارشناسان فن مشورت کنند. همه اعضای تیم بهداشت روان، درصدد ارتقای سطح بهداشت روان افراد و توانمندسازی آنها مانند یک زنجیره به هم پیوسته هستند و هر گروهی با شرح وظایفی مشخص این هدف مشترک را دنبال می‌کنند. روان‌پزشک، روان‌شناس، مددکار، روان پرستار و کار درمان جدای از هم نیستند بلکه اعضای این تیم‌اند. تلاش‌های زیادی که در سال‌های اخیر برای انگ‌زدایی از بیماران روانی صورت گرفته باعث شده امروزه مردم بدون ترس از نگاه دیگران داوطلب مراجعه به مراکز مختلف مشاوره و روان‌پزشکی شوند اما مساله دیگری که مطرح می‌شود این است که بسیاری از مردم با شرح وظایف هر یک از این گروه‌ها آشنایی نشدارند و بنابراین نمی‌دانند چه زمانی باید به روان‌پزشک مراجعه کنند یا از روان‌شناس و دیگر اعضای گروه تیم درمانی بهره بگیرند.

روان‌پزشک، فردی است که پس از اتمام دوره پزشکی، مانند هر پزشک دیگر که برای تخصص خاصی امتحان می‌دهد و چشم‌پزشکی، جراحی یا دیگر تخصص‌ها را برمی‌گزیند، با انتخاب تخصص اعصاب و روان یا همان روان‌پزشکی می‌تواند بسته به نیازی که فرد مراجعه‌کننده دارد از روش‌های دارودرمانی، روان‌درمانی، گروه‌درمانی، رفتاردرمانی و... برای او استفاده کند. پس، از آنجا که روان‌پزشک تاثیر متقابل بیماری‌های جسمی و بیماری‌های روانی را می‌شناسد حتی می‌تواند در تشخیص بیماری‌های جسمی که موجب بروز انواع اختلال‌های روانی می‌شود به افراد کمک کند. شما هرگاه دچار تغییرهای خلق و هیجانات شده باشید، هر گاه اضطراب و افسردگی پیدا کنید و این تغییرات عملکرد زندگی شما را مختل کند و در کار و شغل و روابط بین فردی‌تان اثر بگذارد، می‌توانید از روان‌پزشک کمک بگیرید. همان‌طور که اشاره شد، چون روان‌پزشک دید جامعه‌نگری به شما دارد، از نظر جسمی و روانی ارزیابی‌تان می‌کند و در کنار این مشاوره‌ها و بررسی‌ها، تشخیص و درمان را انجام می‌دهد.

گاهی اوقات، شما بیماری یا اختلالی ندارید اما لازم دارید در مورد برخی مسایل مثل تحصیل، مشکلات تربیتی کودک، ازدواج و... در وضعیت عادی و سلامت، آموزش‌هایی ببینید. در اینجا روان‌شناس که از ارکان مهم بهداشت روان است، می‌تواند در پیشگیری از بروز مشکل و بیماریابی به شما کمک کند. چگونگی تنظیم رفتارها و حفظ هماهنگی و تعادل با محیط، بر عهده روان‌شناس است. لازم است بدانید در بحث بیماری‌ها و درمان اختلال‌های روانی، روان‌پزشک به عنوان سرپرست این تیم تلقی می‌شود.

دکتر محمدرضا خدایی

روان‌پزشک

عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی