چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

جام جهانی رنگ خون گرفت


جام جهانی رنگ خون گرفت

بزرگان قاره سیاه قربانی سیستم عجیب و غریب صعود

سه شگفتی مطلق همراه با درام و هیجان و خشونت مفرط حاصل پایان اولین دور از رقابتهای مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ در قاره ای بود که برای اولین بار میزبانی این مسابقات را کمتر از دو سال دیگر برعهده خواهد داشت، بعد از یک حساب و کتاب عجیب و غریب تعداد تیمهای حاضر در مرحله دوم مقدماتی در قاره سیاه از ۳۶ به ۲۰ تیم کاهش یافت و دو تیم از پنج تیم آفریقایی حاضر در رقابتهای جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان(سنگال و آنگولا) حتی جواز صعود به مرحله دوم این رقابتها را هم نیافته و فرصت حضور در جام بعدی را از دست دادند.

سنگال که در جام جهانی ۲۰۰۲ حتی تا مرحله یک چهارم نهایی هم پیش آمده بود و نیز آنگولا که میزبان جام ملتهای بعدی آفریقا خواهد بود، جزو تیمهای حذف شده هستند. درست مثل آفریقای جنوبی که با دوم شدن در گروهش حتی جواز راهیابی به رقابتهای جام ملتهای آفریقای ۲۰۱۰ هم نداشت، ولی در نقش میزبان رقابتهای جام جهانی در این مسابقات شرکت خواهد کرد. ولی بزرگترین

اتفاق افتاده در این رقابتها حوادثی بود که بعد از صعود نکردن سنگال به دور بعدی شکل گرفت و خشونت مفرط هواداران این تیم که با پرتاب سنگ و مشعل به مقر فدراسیون فوتبال این کشور حمله ور شدند، درگیریها را در قاره سیاه برسر صعود به جام جهانی آینده به اوج رساند.

● سیستم پیچیده

سیستم درنظرگرفته شده برای مشخص شدن صعود تیمها از مرحله نخست به دور بعدی خیلی پیچیده بود. تیمهای اول ۱۲ گروه به طور مستقیم راهی دور بعد شدند، ولی برای انتخاب ۸ تیم دومی که قرار بود با آنها در مرحله بعد بازی کنند، فرمول خاصی مورد استفاده قرار گرفت و حتی ماشین حساب هم به کمک آمد. از آنجا که دو گروه این مرحله حین انجام مسابقات یک تیم خود را از دست داده و از چهار تیم به سه کاهش یافته بودند، برای همین از تیمهای دوم گروههای چهارتیمی امتیازهایی که آنها با تیمهای چهارم گروه خود کسب کرده بودند، سلب شد تا آنها با گروههای سه تیمی در یک موقعیت قرار گیرند. نتیجه این فرمول عجیب این بود که تیمی مثل موزامبیک با هشت امتیاز صعود کرد و آنگولا و اوگاندا که ۱۰ امتیاز جمع آوری کرده بودند، حذف شدند! قرعه کشی این بیست تیم که در پنج گروه چهار تیمی تقسیم خواهند شد، بیست و دوم اکتبر در زوریخ انجام می شود.

اولین تیمهای هرگروه مستقیماً راهی جام جهانی و جام ملتهای آفریقا خواهند شد و تیمهای دوم و سوم تنها به رقابتهای قاره ای صعود خواهند کرد. بدین ترتیب تیمهای مصر، کامرون، نیجریه، ساحل عاج، غنا، تونس، مراکش، مالی، زامبیا، گینه، الجزایر، توگو، بورکینافاسو، بنین، کنیا، گابون، رواندا، سودان، مالاوی و موزامبیک برای راهیابی به جام جهانی آینده در ۵ گروه با یکدیگر رقابت خواهند داشت. نیجریه تنها تیمی است که میان ۳۶ تیم حاضر در مرحله مقدماتی هر ۶ بازی قبلی خود را پیروز شد.

● آخرین صعودها

موزامبیک با پیروزی میلیمتری یک بر صفر در زمین همسایه خود بوتسوانا توانست به دور بعدی رقابتهای مرحله مقدماتی در آفریقای جنوبی صعود کند. این صعود ۲۴ ساعت بعد از انتظار طولانی همراه با ترس و لرز این تیم برای مشخص شدن وضعیت نهایی گروه رخ داد.

مراکش هم برای صعود به پیروزی نیاز داشت و با چهار گل موریتانی را درهم کوبید. مالاوی میزبان جمهوری دموکراتیک کنگو در یک دیدار سرنوشت ساز برای عبور از این مرحله بود. کونگو با گل لوالوا خود را در مرحله بعدی دید و سپس به خاطر دوگلی که حریف در ده دقیقه پایانی به ثمر رساند، از دور رقابتها حذف شد. در گروهی که مصر هم حضور داشت، آتش تا آخرین لحظه روشن ماند. شکست زیمباوه از نامبیا به گینه کمک کرد تا با شکست دادن کنیا به مرحله بعدی صعود کند.

در گروه ۵ اتفاق عجیبی افتاد. ۳ تیم با ۱۲ امتیاز کار خود را پایان دادند، اما تفاضل گل غنا را بالاتر از گابون قرار داد.

● خشونت ناباورانه

خشونت ناشی از اعتراضها و زد و خوردها و درگیریهای شدید در داکار بعد از بازی سنگال و گامبیا نقطه تیره رقابتهای مرحله مقدماتی جام جهانی در قاره آفریقا بود.

تیم ترانگا در گروه خود سوم شد و بعد از الجزایر و گامبیا که مثل سنگال از صعود بازماند، ایستاد. یک پیروزی می توانست سنگال را به صدر گروه و مرحله بعدی بفرستد، ولی گل دقیقه ۸۷ گامبیا، آتش را در این سرزمین برافروخت. این نتیجه خشم هواداران سنگال را در سراسر این کشور به همراه داشت که با آتش زدن ورزشگاه و خودروهای پارک شده در سطح شهر و حتی مقر فدراسیون فوتبال این کشور، اعتراض خود را به این نتیجه نشان دادند. اما در «سکوندی» ناآرامیها شکل دیگری داشت. برای اولین بار در تاریخ فوتبال این کشور، این شهر غنا میزبان ستاره های سیاه بود و ورود تیم ملی هیجان فوق العاده ای را در هواداران تیم ملی برانگیخته بود. ناگهان درهای ورودی استادیوم شکسته شدند، مردم برای نشستن روی صندلی ها زیردست و پا له شدند، استادیوم بیشتر از حد ظرفیت پر شد و... رسانه های محلی حتی از کشته شدن دو نفر خبردادند که البته مقامات مسؤول این خبر را تکذیب کردند.

● آدبایور، اول قهر و بعد آشتی

امانوئل آدبایور قبل از دیدار حساس توگو مقابل سوازیلند به نشانه اعتراض به تصمیمات فدراسیون فوتبال کشورش گفت که برای این تیم بازی نخواهد کرد.

آدبایور در این مورد گفته بود، اگر مسؤولان فوتبال توگو دوست دارند تا او را با پیراهن تیم ملی ببینند، باید نحوه برنامه ریزی دیدارهای خارج از خانه را تغییر دهند درغیراین صورت او هرگز برای تیم ملی به میدان نخواهد رفت. مهاجم آرسنال در عین حال گفته بود که درهای تیم ملی را بر روی خود نمی بندد برای اینکه عاشق کشورش است.

آدبایور بازی قبلی توگو مقابل زامبیا را هم بازی نکرده بود. او در آن زمان با رئیس فدراسیون فوتبال توگو درگیر شده و او را به خاطر عدم حضور در دیدارهای خارج از خانه سرزنش کرده بود. آدبایور گفته بود «وقتی که تیم خود را برای بازی با زامبیا آماده می کرد، ما حتی یک بار رئیس فدراسیون را ندیدیم. به او گفتم که باید ما را در این دیدار خارج از خانه همراهی کند و در عوض معاونش را فرستاد. من هم ترجیح دادم در لندن بمانم و برای آرسنال بازی کنم. چون که حداقل مدیران تیم باشگاهی ام اهمیت بیشتری به حرفهایم می دهند»، اما سرانجام آدبایور راضی به بازی برای توگو شد و در زمین بی طرف آکرا در غنا، برای تیم به میدان رفت و چهارگل به ثمر رساند که مقام دوم جدول و صعود به مرحله بعدی را برای توگو به ارمغان آورد. البته در این میان اتوئو مهاجم بارسلونا هم دو گل برای کامرون زد و ساحل عاج بدون دروگبا، سلیمان کالو را در خط حمله مورد استفاده قرار داد که سومین گل تیمش را به ثمر رساند.

دانیال صدقی